Annons

Annons

Annons

Bränderna i Norra hamnen

Brand på avfallsanläggning i Industrihamnen

Svart rök spred sig från hamnområdet. Under lördagen brann det i avfall hos återvinningsföretaget Ragn-Sells.

Text

Läsarbild: Johnny Ohrslin.

Annons

Under lördagsförmiddagen steg svart rök från Industrihamnen i Malmö.

– Det är en återvinningscentral där sopor brinner, med kraftig rökutveckling, berättade Gustaf Sandell, inre befäl på räddningstjänsten syd.

Larmet kom klockan 09.35 och vid lunchtid var ett tiotal räddningsenheter och cirka 30 brandmän på plats.

– Vi har gått ut med ett viktigt meddelande till allmänheten, där budskapet är att man vid obehag ska gå inomhus och stänga fönster, sa Gustaf Sandell.

Bild: Peter Frennesson

Det var hos återvinningsföretaget Ragn-Sells som branden härjade. Personal befann sig på platsen när branden startade.

Annons

Annons

– Jag kan inte svara på hur många. Men det är lördag, så färre än vanligt, sa Emma Ranerfors, pressansvarig på Ragn-Sells.

Ragn-Sells drabbades av en liknande brand sommaren 2021 och på juldagen ifjor. Den gången uppgav räddningstjänsten att det framför allt handlade pappersbalar som fattade eld, med kraftig rökutveckling som följd.

Inbäddat innehåll

Bild: Peter Frennesson

Släckningsarbetet pågick under stora delar av lördagen. Fartyg med vattenkanoner från kustbevakningen och sjöräddningen deltog i arbetet.

– Vi håller på att bygga upp en släckningsorganisation, och riggar pumpar samt kanoner. Vi tar också hjälp av kustbevakningen som har resurser i området, sa Gustaf Sandell när brandbekämpningen hade pågått i ett par timmar.

Bild: Peter Frennesson

Personal från Ragn-Sells fanns på plats för att hjälpa räddningstjänsten vid behov.

– Vår plan är att nu får räddningstjänsten göra sitt jobb. Vi finns där för förfogande om de behöver oss för hjälp med lastmaskiner eller kunskap om anläggningen. Vi har beredskapsplaner för bränder och kommer att följa dem, sa Emma Ranerfors under lördagsförmiddagen.

Annons

Annons

Företaget Carl F, som håller till på tomten intill Ragn-Sells, assisterade även räddningstjänstens insats med bland annat en egen brandbil.

– Vi har haft en väldig tur att det har blåst åt ”rätt” håll för vår del. En stenmur skiljer platsen där vi vi har farligt avfall från deras tomt, säger Linda Sjöstrand, marknads- och försäljningschef på Carl F.

Den nytillträdde vd:n för Carl F, Sofia Fagerberg, berättar att man städade undan det farliga avfallet på sin egna tomt.

– På 30 minuter lyckades vår personal städa undan det farliga avfallet. Man skapade även brandgator för att eliminera spridningsrisken, säger Sofia Fagerberg.

Bild: Peter Frennesson

Bild: Peter Frennesson

Det är fortfarande oklart hur branden startade.

Vid-13 tiden hade räddningstjänsten lyckats dämpa branden, även om den kraftiga rökutvecklingen fortfarande var ett bekymmer.

– Det gör att det går att börja jobba med grävmaskiner inne vid brandhärden. Det är helt klart positivt, säger Gustaf Sandell på räddningstjänsten syd.

Räddningstjänsten var fortfarande kvar på eftermiddagen och bekämpade branden.

Bild: Patrick Persson

Bild: Peter Frennesson

Annons

På plats fanns resurser som kunde användas i brandbekämpningen.

Annons

– Det som är gynnsamt är att företagen där har egna resurser, exempelvis grävmaskiner. Och en egen brandbil, samt tillgång till sugbilar. Så när vi är klara med den stora släckningsinsatsen kan de ta vid, sa Gustaf Sandell.

Vid 20.30-tiden uppskattade räddningstjänsten att man skulle behöva vara kvar på platsen hela natten.

Polisen har upprättat en anmälan om mordbrand.

”Det finns just nu ingen konkret misstanke om att branden är anlagd men då spridningsrisk förelåg och då branden innebar risk för stor egendomsskada, utreds det under denna rubricering.”, skriver polisen på sin webbplats.

Här kan du se en drönarfilm av en läsare.

Bild: Lars Brundin

Inbäddat innehåll

Bild: Läsarbild

Bild: Läsarbild

Annons

Bild: Läsarbild

Bild: Alexander Kuprijanko

Annons

Bild: Läsarbild

Bild: Läsarbild

Bild: Läsarbild

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan