Annons

Annons

Annons

kulturProtesterna mot Spotify

Rakel Chukri
Joe Rogans kritik mot CNN har en poäng

Joe Rogan har rätt i att de stora tv-kanalerna i USA till stor del har ersatt objektiv rapportering med åsikter. Men han gör sig skyldig till samma sak när han förvandlar vaccinfrågan till identitetspolitik.

Det här är en kulturartikel.Analys och värderingar är skribentens egna.

Joe Rogan startade sin podd 2009. Han har intervjuat allt från Bernie Sanders och Edward Snowden till högerradikala och konspirationsteoretiker. Foto: AP/Gregory Payan

Annons

Rakel Chukri är medarbetare på kulturredaktionen.

Den hemliga världsregeringen har gjort ett avtal med utomjordingar och sålt ut människorasen, skrek konspirationsteoretikern Alex Jones när han var gäst i podcasten ”The Joe Rogan Experience” för tre år sen. Han fortsatte: Det finns en topphemlig bas i San Francisco där agenter tar enorma mängder psykedeliska droger för att kunna ha intergalaktiska samtal med aliens.

Programledaren Joe Rogan konstaterade med lugn röst att han inte kunde avgöra om det fanns ett hemligt alien-avtal, men han ville gärna snacka om olika drogers coola effekter. Och han hade inga problem med att låta Alex Jones, som driver den högerextrema plattformen Infowars, lansera den ena tokiga konspirationsteorin efter den andra i det fyra timmar och fyrtio minuter långa avsnittet.

Annons

Annons

Joe Rogan älskar helt enkelt att babbla med excentriska gäster om ding ding-åsikter och droger. Då och då fyller han på med egna förslag, som när han i ett avsnitt sa att Hillary Clinton förmodligen har dödat folk. Var det seriöst menat eller var det komikern Joe Rogan som talade? Det är svårt att veta.

Alex Jones är en ökänd högerradikal konspirationsteoretiker i USA. Hans vän Joe Rogan har kritiserat vissa av hans lögner, men vägrar bryta kontakten med honom. Foto: AP/Matt York

Rogans intresse för konspirationsteorier var även tydligt i samtalet med läkaren Robert Malone – alltså det starkt kritiserade avsnittet som fick hundratals läkare och sjuksköterskor att reagera samt Neil Young att dra igång en artist-bojkott av Spotify (som betalat en miljard kronor för att exklusivt få sända podden).

I hela tre timmar fick Robert Malone häva ur sig sedan länge motbevisade påståenden om covidvaccinens biverkningar. Vid ett tillfälle påstod han att den amerikanska regeringen har ”perversa incitament” för att förstärka ”rädsloporren” kring coronaviruset, nämligen att behålla undantagstillståndet i landet.

Antyder du att man stoppar alternativa behandlingar för att öka antalet sjuka, undrade Joe Rogan? Malone sa att det var möjligt.

”Jesus fucking Christ, det är skrämmande”, svarade Joe Rogan som verkade ta påståendet på allvar, att USA:s pandemistrategier styrs av politiska motiv snarare än av hälsohänsyn.

Joe Rogan stannade inte där utan insinuerade även att Joe Biden inte är vaccinerad, att den tv-sända händelsen där presidenten offentligt injicerades med vaccin var fejkad.

Läkaren Robert Malone har hävdat att han ligger bakom mRNA-tekniken i covidvaccinerna. Hans forskning på 1980-talet anses vara viktig, men många forskare har bidragit med centrala upptäckter. Foto: AP/Steve Helber

Annons

Avsnittet med Robert Malone sändes i december, men det faktum att det fortfarande diskuteras i medierna avslöjar hur oerhört krävande det är att motverka konspirationsteorier. De senaste veckorna har det publicerats en stor mängd faktakontroller av programmet, men journalister hittar ständigt nya påståenden som behöver korrigeras.

Annons

Så sent som i förra veckan publicerade New York Times en genomgång av hur Malone och Rogan skarvade med uppgifter, till exempel när Rogan påstod att 1 av 1 000 vaccinerade drabbas av hjärtmuskelinflammation. Uppgiften hämtade Rogan från en kanadensisk studie, men han berättade inte att uppgiften är falsk eftersom forskarna helt enkelt hade räknat fel. Han nämnde inte heller de studier som visar att det är större risk att drabbas av hjärtmuskelinflammation av covid-19 än av vaccinet.

Joe Rogan borde veta bättre. Han har trots allt haft flera experter i studion som pedagogiskt förklarat varför man bör vaccinera sig. Frågan om hjärtmuskelinflammationerna – som Rogan verkar vara besatt av – har till exempel varit uppe tidigare. Och ändå har han landat i att han själv och unga friska människor inte behöver vaccineras och att myndigheterna illvilligt motarbetar alternativ till vaccin.

Joe Rogan har sagt att han inte behöver vaccineras eftersom han nyligen hade covid-19. Foto: AP/Gregory Payan

Annons

Varför? En förklaring skulle kunna vara hans intresse för konspirationsteorier. En snällare tolkning är att han, liksom många andra i USA, misstror myndigheterna och läkemedelsföretagen. I podden har han tidigare nämnt opioid-skandalen, som ledde till att hundratusentals amerikaner dog under 2000-talet eftersom myndigheterna totalt misslyckades med att reglera legala opioider (skarpt skildrat i tv-serien ”Dopesick”). Det är ett faktum att Big Pharma inte har det bästa ryktet i USA.

Men Joe Rogan själv har angett en annan central anledning till att han intervjuat vaccinmotståndare: att sociala medier har strypt yttrandefriheten och att mainstreammedierna har ersatt den granskande journalistiken med profiler som levererar åsikter i stället för nyheter.

Annons

Vad gäller det sistnämnda har han faktiskt en poäng. I USA har partierna och de stora tv-kanalerna politiserat pandemin in absurdum. På högerflanken omfamnar Fox News alla motståndare till vaccinerna, och på den liberala flanken försvarar CNN och MSNBC lockdowns och vaccinmandat.

Dessa tre kanaler domineras numera av moraliserande programledare som till stor del övergett tanken på att leverera objektiv nyhetsbevakning. Tv-profilerna har blivit ett slags prästerskap som ska intala publiken att antingen demokraternas eller republikanernas pandemistrategi är den rätta.

Tidningarna i USA skiljer ut sig genom att ha en hårdare gräns mellan ”views and news” men de stora tv-kanalerna är mer lika Joe Rogans podcast än de skulle vilja erkänna. Ja, han snickesnackar i timmar med sina gäster, men även i CNN, MSNBC och Fox News liknar nyhetsprogrammen numera talkshows.

Joe Rogan tog upp detta i sin podd i torsdags. Han uppmanade CNN –som kritiserat honom hårt för Malone-intervjun – att återgå till att leverera objektiva nyheter. ”Lösningen är inte att tysta mig, utan att ni ska bli bättre”, sa en stridslysten Rogan.

Annons

Men även om Rogan har rätt i det, så är han en usel kandidat för att lära medierna hur kritiska intervjuer ska se ut. Joe Rogan har vanligtvis en medarbetare som gör faktakollar, men i intervjun med Robert Malone ifrågasätte Rogan i princip ingenting. Han påtalade inte att studier världen över visar att vaccinerna är effektiva. Han protesterade inte ens när Malone jämförde de globala vaccinprogrammen med propagandan i 30-talets Nazityskland.

I stället levererade Rogan en liknande teori när han beskrev vaccin-förespråkarna som en stam som bara vill locka in människor i sin klubb: ”Det är människor som saknar personlig suveränitet, som inte vågar stå för sina egna åsikter och objektivt analysera saker bortom stammens ideologi.”

Annons

Det är magstarkt, men Rogan betraktar uppenbarligen sig själv som en modig dissident.

Att han själv leder en stam verkar inte falla honom in, trots att podden har 190 miljoner nedladdningar i månaden. Han verkar inte ens inse att han gör sig skyldig till det han anklagar andra för: att omvandla en vetenskaplig fråga till politik.

Joe Rogan måste sluta be om ursäkt till fake news-medierna, enligt Donald Trump.

Bild: TT

Efter den massiva kritiken mot programmet har han utlovat bättring, och sagt att han inte medvetet vill sprida felaktig information. Han har ställt sig positiv till Spotifys förslag om att förse avsnitten med länkar till vetenskaplig information om covid.

Det återstår att se hur mycket han ändrar sig, men det finns anledning att vara skeptisk. Till syvende och sist har han medvetet reducerat en livsavgörande fråga till identitetspolitik. Trots att podden gästats av flera kunniga experter under pandemin, så motiverar Rogan sin skepsis mot vacciner med att han är en fri tänkare som inte tänker gå med i den stora flockens klubb. Alltså, att han vet bättre än forskare och läkare.

Annons

Förra veckan dundrade Donald Trump att Rogan inte behöver be om ursäkt. Och i Fox News påstods nyligen att Rogans kritiker förespråkar en sovjetisk censur. Kulturkriget fortsätter.

Under tiden stretar de riktiga reportrarna på. Podden ”Science Vs”, som också ägs av Spotify, har sagt att de ska ägna alla kommande program åt att granska de felaktiga uppgifter som sprids på Spotify tills mediejätten presenterar skarpare förslag för att motverka enkelt kontrollerbara lögner. ”Science Vs” ägnade sitt senaste avsnitt åt att visa hur skadlig Joe Rogans Malone-intervju var.

Det är riktigt mod, att våga bita den hand som föder en.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan