Andreas Malm jobbar som psykolog på Röda Korsets behandlingscenter i Malmö och han har forskat kring postmigratorisk stress och flyktingars mentala hälsa. I sin forskning har han sett att familjens situation är avgörande för att man ska kunna må bra och leva ett fullgott liv.
Han märkte till exempel att många av hans patienter från Afghanistan påverkades otroligt starkt när talibanerna tog över makten i landet i somras. För vissa återupplivades gamla traumatiska minnen som de själva gått igenom och för andra så handlade det om oro för familj och vänner som svävade i fara.
– Känslan av maktlöshet kan leda till depression och en passivitet vilket i sin tur kan göra det svårt att klara sitt jobb, studier och delta i sociala sammanhang, säger Andreas Malm.
Annons
Det är viktigt att förstå att det inte behöver handla om att man inte anstränger sig tillräckligt utan att vissa saker ligger utanför ens egen makt.
Annons
Familjer är ofta beroende av stöd från släktingar som lämnat landet och flyttat någon annanstans. Enligt Världsbanken skickade migranter i Sverige drygt 16 miljarder kronor till sina familjer i landet de lämnat under 2020.
Samtidigt är det inte alla som har möjlighet att hjälpa till på det sätt de önskar.
– Många har stora krav på sig själva. Man kanske har trott att livet ska bli bättre och att man ska kunna stötta ekonomiskt eller hjälpa andra familjemedlemmar med uppehållstillstånd. Men att komma till ett nytt land innebär stora utmaningar, säger Andreas Malm.

Om man känner sig maktlös kan ett engagemang minska oron och skapa en meningsfull vardag, förklarar Andreas Malm.
Bild: Lars Brundin
Ibland kan det skapa känslor av skuld och skam och leda till en distansering från landet man lämnat och i värsta fall också från familjen. Men det menar Andreas Malm bara är en kortsiktig lösning.
– Det är viktigt att förstå att det inte behöver handla om att man inte anstränger sig tillräckligt utan att vissa saker ligger utanför ens egen makt. Du måste själv hitta en stabil plats innan du kan engagera dig för andra.
Läs mer:
Annons
”Jag kunde inte bara bryta ihop och gråta eller titta bort.”
Följ Inpå livet även på Facebook och Instagram. Har du tips på ämnen och personer vi bör skriva om är du välkommen att höra av dig via mejl inpalivet@hdsydsvenskan.se eller på telefon 040-281200.
+±