Annons

Annons

Annons

Näringsliv

Ikea öppnar butik i centrala Malmö – men ska inte sälja möbler

Ikea öppnar senare i vår en butik i Triangelns köpcentrum i Malmö. Det är den första i sitt slag i Sverige och kommer inte att sälja möbler. Istället är sortimentet helt inriktat på heminredningsprylar som servetter, ljus och textilier.

Text

(Pressbild)

Annons

Den nya butiken kommer vara 700-800 kvadratmeter stor, att jämföra med ett Ikea-varuhus som är mellan 20 000 och 40 000 kvadratmeter. Därför finns inte plats för några möbler till försäljning, utan sortimentet blir helt inriktat på heminredningstillbehör.

– Det är ett cityanpassat sortiment som är lätt att ta med sig. Vi vet att 50 procent av konsumenterna i Malmö inte har bil, men ändå vill kunna handla Ikeas produkter, säger Tobias Bogefors, chef för Ikeas varuhus i Malmö och även den kommande butiken i city.

Ikea befinner sig sedan några år tillbaka i en expansionsfas, där möbeljätten testar olika butiksformat i cityläge för att kunna komma närmare potentiella kunder som inte vill och kan ta sig ut till de stora varuhusen i städernas ytterområden.

Annons

Det finns i dagsläget ett tjugotal sådana citybutiker runt om i världen. Hälften av dem är så kallade Ikea Shops, småbutiker av samma slag som den som öppnar på Triangeln i april. Den blir dock den första i Sverige.

Annons

Ikea öppnar sin nya butik på Triangelns andra plan mittemot Stadium och Slöjddetaljer.

Bild: Jonas Gillberg

Den andra halvan av citybutikerna är ett snäpp större, mellan 5 000 och 15 000 kvadratmeter, och rymmer även en planeringsstudio där kunderna kan få hjälp att beställa kök och badrum. Dessutom finns ett 30-tal renodlade planeringsstudior runt om i världen, bland annat på köpcentret Nova i Lund.

Förutom att locka kunder som inte har bil är tanken med den nya butiken på Triangeln också att ta upp konkurrensen med heminredningskedjor som Hemtex, Cervera och H&M Home som redan finns i stadskärnorna.

– Vi tror också att det här sortimentet är en inkörsport till att hänga med Ikea för resten av livet, även när det gäller att senare köpa möbler, säger Tobias Bogefors.

Den nya butiken kommer i första hand att drivas i ett år för att sedan utvärderas.

Etableringen innebär samtidigt att det skapas 5-10 arbetstillfällen i butiken och är en del i den tvåmiljardersinvestering på Malmöområdet som Ikea presenterade under förra året. I den satsningen ingår en ombyggnad av det befintliga varuhuset för att testa nya sätt att möta kunderna genom till exempel workshops och hållbar matlagning.

Annons

Annons

***

Läs tidigare artiklar om Ikeas expansion:

Små digitala butiker Ikeas vapen i kampen med näthandeln (publ. 7/6 2019)

Ikea gör miljardsatsning – om- och tillbyggnad i Malmö (publ. 18/8 2021)

Tobias Bogefors, chef för Ikeas varuhus i Malmö. (Pressbild)

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan