Annons

Annons

Annons

Skåne

Möte på smal väg bakom att skolbuss körde i diket

Vid åttatiden på onsdagsmorgonen körde en skolbuss med omkring 30 barn av vägen väster om Svalöv. Olyckan hände när busschauffören backade på den smala vägen för att släppa fram ett möte.

– Är det lämpligt att köra skolbuss på den här vägen, och vad gör man om man får möte? Det är sådant som får diskuteras vidare lokalt, säger Simon Sandberg på Bergkvarabuss.

Text

Ett 30-tal barn färdades i bussen som var på väg till Billeshögsskolan.

Bild: André Tajti / LocalEyes

Annons

Både räddningstjänst och en ambulans larmades till olyckan och framkomligheten på vägen påverkades kraftigt.

Till en början fanns en risk att bussen skulle välta ut på en åker och räddningstjänsten fick stabilisera bussen med en vajer innan barnen ombord kunde evakueras.

Ingen person kom till skada.

– En specialpedagog och två lärare åkte direkt ut till platsen för att hjälpa eleverna, stötta dem och se till så att de kände sig trygga, säger David Svensson, handläggare för skolbussarna i Svalövs kommun.

Räddningstjänsten fick stabilisera bussen med en vajer.

Bild: André Tajti / LocalEyes

Annons

På onsdagseftermiddagen stod det klart att olyckan skedde sedan busschauffören fått möte på den väldigt smala vägen.

Annons

Simon Sandberg är pressansvarig på Bergkvarabuss, som kör bussen åt kommunen, och berättar hur det gick till:

– Busschauffören backade för att komma till en plats där han kunde släppa förbi mötet. Då fastnade han med ett hjul i diket, säger han.

När föraren insåg att han inte skulle kunna ta sig upp kontaktade han trafikledningen, som i sin tur tog kontakt med bärgare och kommunen. En ersättningsbuss skickades ut för att ta barnen vidare till skolan.

Enligt Simon Sandberg var händelsen mer odramatisk än bilderna ger sken av, och föraren agerade efter olyckan helt enligt rutinerna.

– Ett par barn blev stressade av situationen men annars gick det väldigt lugnt till, som jag har fått det berättat för mig.

Ska man backa med en skolbuss på en så smal väg?

– Han måste kunna ta sig vidare på något sätt för att leverera barnen till skolan. Han har gjort en bedömning att han inte kan köra förbi mötet. Jag tror inte han hade så mycket val, säger Simon Sandberg.

Men han säger att Bergkvarabuss tillsammans med kommunen får diskutera vidare hur man kan undvika att något liknande händer igen.

– Är det lämpligt att köra skolbuss på den här vägen, och vad gör man om man får möte? Det är sådant som får diskuteras vidare lokalt, säger Simon Sandberg.

Samtidigt som Bergkvarabuss agerade informerade Billeshögskolans rektor, Anna Bengtsson, föräldrarna om det som hade hänt och att ingen hade kommit till skada. Det skedde på skolans digitala plattform, Schoolsoft, som alla föräldrar också har tillgång till.

Annons

Annons

Ett 30-tal barn från förskoleklassåldern upp till årskurs 6 färdades i bussen. De var på väg till Billeshögsskolan.

När barnen med hjälp av ersättningsbussen kom fram till skolan tog ett kristeam hand om dem. Alla rapporteras må bra.

– Det blir alltid dramatiskt när det är barn inblandade, men här hände som tur var ingenting allvarligt, säger David Svensson.

– Det är en väldigt ovanlig händelse. Jag har inte varit med om något liknande under min tid här.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan