Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

Skåne förlorade 800 miljoner på covid-lager

Region Skåne köpte visir, munskydd och gummihandskar för över en miljard kronor. Nu har lagret nästan blivit värdelöst, och mycket måste kasseras.

Skattebetalarnas förlust: 800 miljoner kronor.

Text: 

Här är ett av Region Skånes hemliga lager för skyddsutrustning, som handskar, munskydd, visir och handsprit. Lagren byggdes upp under pandemin – men nu måste mycket av skyddsmaterielet slängas. Längst ner i hörnet på bilden står lagerarbetaren Johan Holm. Bild: Bengt Flemark

Annons

När pandemin bröt ut började Region Skåne panikhandla skyddsutrustning: Visir, skyddsrockar, handsprit, 16 miljoner munskydd, nästan 100 miljoner engångshandskar. Slutnotan blev över en miljard kronor.

Hela världen skrek efter skyddsutrustning. Priserna rusade och våren 2020 kunde ett andningsskydd kosta tio gånger mer än det gör idag.

– Det var ett djävulskt sug efter skyddsprodukter. Så priserna steg formidabelt, säger Region Skånes ekonomidirektör Lars-Åke Rudin.

Den skånska sjukvården rustade för ett katastrofscenario. Men den första coronavågen blev relativt mild.

– Vi trodde att ännu fler skulle bli covid-smittade. Så blev det aldrig, vi kom aldrig upp i de nivåerna. Tack vare att det inte blev så illa kunde vi bygga ett lager med skyddsutrustning, säger Lars-Åke Rudin.

Annons

Lars-Åke Rudin, ekonomidirektör i Region Skåne. Bild: Christiaan Dirksen

Annons

Snabbt skaffade regionen en stor lagerlokal, där skyddsutrustningen lastades in i oändliga rader av bruna pappkartonger från golv till tak.

Nu visar en revisionsrapport att lagret nästan har blivit värdelöst: 90 procent av de investerade pengarna har gått upp i rök genom att produkterna köptes när de var som dyrast. Många visir, andningsskydd och andra produkter som finns på lagret måste också slängas när de blir för gamla. Revisionsfirman konstaterar att lagret är så stort att många produkter inte kommer hinna användas innan de passerar sitt bäst-före-datum.

Sammanlagt blir förlusten 800 miljoner kronor med tanke på att produkterna köptes så dyrt och att mycket måste slängas. Värdeminskningen motsvarar 700 kronor för varje person som bor i Skåne.

– Vi agerade snabbt och kraftfullt. Vår utgångspunkt var att värna vårdpersonalen – de skulle inte sakna skyddsutrustning. Och det gjorde de inte heller, säger Lars-Åke Rudin.

Av säkerhetsskäl är det hemligt var lagerlokalen finns. Men för HD och Sydsvenskans skull skickade Region Skåne dit en fotograf som tog bilder för ett år sedan.

Just nu finns det cirka 6 miljoner munskydd och 30 miljoner handskar i det skånska förrådet. Revisionsrapporten kommer fram till att lagret inte fungerar perfekt: till exempel köper regionen fortfarande in produkter som redan finns i stora mängder på lagret, trots att leveranserna ut från lagret är mycket små.

Den här bilden togs för ett år sedan i Region Skånes hemliga beredskapslager. Nu har värdet på skyddsutrustningen sjunkit med 800 miljoner kronor. Bild: Bengt Flemark

Annons

Annons

Det är staten som har betalat för Skånes inköp av skyddsutrustning. När pandemin bröt ut lovade statsminister Stefan Löfven (S) att staten skulle ta alla extraordinära kostnader för skyddsutrustning och vårdpersonal.

– Mig veterligt har staten godkänt alla kostnader som vi har efterfrågat. Det skulle förvåna mig storligen om de andra 20 regionerna inte hade samma merkostnader, för jag vet att de inte fick skyddsutrustningen billigare än vi, säger ekonomidirektör Lars-Åke Rudin.

Skånes politiker har inte tagit något beslut om att bygga upp det stora lagret med skyddsutrustning – regionens tjänstemän tog miljardbeslutet på egen hand.

Regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson (M) hälsar att han inte ställer upp på någon intervju om att covid-lagret har sjunkit i värde med 800 miljoner kronor ”då detta i grunden är en bokföringsfråga och inte en politisk fråga.”

Från golv till tak står lådorna med sprutor, som exempelvis kan användas vid vaccinering. Bild: Bengt Flemark

Oppositionsrådet Henrik Fritzon (S) är inne på samma linje:

– Jag ser faktiskt ingen dramatik i detta. Det är en rent administrativ grej att man har skrivit ner värdet på det som finns i det här lagret, säger han.

Redan för två år sedan, i mars 2020, föreslog Henrik Fritzon att Skåne skulle bygga upp ett permanent beredskapslager. Det borgerliga styret har gått med på förslaget, men nu väntar Region Skåne på att regeringen ska presentera sitt nya förslag om hur Sveriges civilförsvar ska organiseras.

Annons

Möjligen kan lagerlokalen bli starten för Skånes nya krisberedskap.

– Pandemin tog den svenska beredskapen på sängen för två år sedan. Det viktiga nu är naturligtvis att vi har ett beredskapslager, att vi inte avvecklar det. Sedan får vi i lugn och ro formera det permanent, säger Henrik Fritzon (S).

Annons

Läs mer:

Här är Skånes hemliga beredskapslager – men ännu finns inga planer för framtiden

Dubbelt så dyrt när Region Skåne panikhandlade skyddsutrustning

Förslag om Skånes nya beredskapslager skulle varit klart i höstas – men inget har hänt

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan