Annons

Annons

Annons

Barn och mat

Tips från barndietisten – så får du barnen att äta grönsaker

Grönsaker är enligt barndietisten Sara Ask den mat som flest barn gillar minst.

Men försök inte tvinga eller tjata på barnen att äta mer grönt. Det kan få motsatt effekt.

Text

Barn kan börja bli petiga med och tveksamma till viss mat från 1,5 års ålder. Det gäller att inte pressa barnet för hårt till att äta till exempel frukt och grönt.

Bild: Christine Olsson/TT

Annons

Barns petighet med mat börjar ofta vid 1,5–2 års ålder.

– Det är helt naturligt eftersom barnet då inleder sin utveckling mot att bli en mer självständig individ och själv ska börja lära sig vad som är ätbart, säger Sara Ask.

Hon är dietist och författare till flera böcker om barn och mat, bland annat ”Första hjälpen vid matbordet - om barns matkrångel, näringsbehov och smakfavoriter”.

Grönsaker är bra för kroppen med sina vitaminer, mineraler och fibrer. Men det är också den livsmedelsgrupp som är vanligast att barn ogillar.

– Grönsaker har ganska få av de egenskaper som barn har en medfödd förkärlek för. Små barn tycker om när något är sött, energirikt och senare sådant som ger sälta. Men det är sällan grönsaker smakar så. Majs, röd paprika, morot är några söta grönsaker som man då kan ge dem.

Annons

Annons

Pressa inte barnet för hårt till att äta frukt och grönt, är ett allmänt råd från Sara Ask.

– Tjat och tvång riskerar att göra grönsaker ointressanta. En studie har visat att om man försöker tvinga eller muta barn till att äta något kan det verka kontraproduktivt. Som förälder bör man istället försöka stimulera barnet till ett mer passionerat förhållande till frukt och grönt.

Det kan man göra genom att själv föregå med gott exempel och se till så att frukt och grönsaker blir ett naturligt inslag i alla måltider.

– Agera hälsosamt som förälder i stället för att bara prata om det. Det viktigaste är att barnen ser andra äta det och att det står på bordet, så att de till slut vågar provsmaka. Man kan också servera grönsaker i roliga former eller kalla det för andra namn, till exempel broccoli för ”superträd”.

Sara Ask är barndietist och författare till flera böcker om barn och mat.

Bild: Ulrika Pousette

– Ett annat tips är att mixa grönsaker till en krämig soppa med pastafjärilar eller något annat bekant på toppen. Barn verkar uppskatta känslan av att något är gjort av en enda ingrediens, säger Sara Ask som just nu arbetar på en ny bok om hur familjer kan variera vardagsmaten.

Hennes erfarenhet är att många föräldrar också oroar sig för att deras barn inte får i sig tillräckligt mycket protein.

– Många tänker nog att man därför måste äta kött, fisk och ägg. Men det finns mer eller mindre mängder protein i nästan all mat, till exempel bröd, mjölk, pasta, banan. Man behöver inte heller få i sig mycket protein.

Annons

Tänk också på att barnet så tidigt som möjligt ska få en naturlig relation till mat.

Annons

– Mat ska man ge barnet för att stilla hungern, inte för att det är gnälligt eller har tråkigt.

Prata inte inför barnen om pizza, kakor och glass som ”jätteonyttiga” saker.

– Då finns risken att man laddar det med åtråvärda känslor. Ha sådant hemma ibland och njut av det när ni äter det.

När bör en förälder bli orolig på allvar om barnet äter dåligt?

– Om man ser på barnavårdscentralen eller i skolan att barnets viktkurva viker ner och det inte växer som det ska. Eller om föräldrar och barn har en konfliktfylld relation till mat eller om barnet har svårt att tugga och svälja. Beroende på problem kan man behöva träffa en logoped, dietist eller läkare, säger Sara Ask.

Läs mer: Skånska proffskocken: ”Gillar ett barn ketchup på päron, låt det ha det”

Fakta

Livsmedelsverkets råd

Kostråd om frukt och grönt för barn:
För barn under fyra år är det bra om frukt och grönsaker ingår i kosten varje dag, gärna vid varje måltid.
Barn mellan fyra och tio år behöver ungefär 400 gram frukt och grönt per dag. Hälften av grönsakerna bör vara grova, till exempel morötter, broccoli, bönor och kålrot.
För barn över 10 år och ungdomar gäller samma rekommendation som för vuxna, det vill säga 500 gram frukt och grönt per dag.

Tips för att få barn att äta mer frukt och grönt:
Skiva grönsaker eller frukt och lägg på smörgås eller lägg frukt eller bär i fil på morgonen.
Skicka med frukt till skolan. I förskolan får barnet ofta frukt i samband med en fruktstund.
Låt barnet äta grönsakerna först, sedan resten av maten eller lägg upp maten enligt tallriksmodellen.
Ge barnet stavar av gurka, morötter, broccoli- eller blomkålsbuketter medan du lagar maten.
Ha grönsaker och rotfrukter i maten, till exempel rivna morötter eller vitkål i köttfärssås, pannbiff eller grytor.
Mindre barn tycker ofta det är roligt med "båtar" av äpplen och päron eller bananslantar. Det är också lättare att äta.
Servera fruktsallad eller fruktspett till efterrätt i stället för glass och andra sötsaker.
Källa: livsmedelsverket.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan