Annons

Annons

Annons

Annons

Skåne

Tjugo barnmorskor slutar i Malmö – ilska över regionpolitikers skryt

I en månad har förlossningen i Malmö fått stänga ner tre av de femton salarna. Det saknas personal – ett tjugotal mycket erfarna barnmorskor har slutat eller sagt upp sig och de som är kvar fasar för sommaren.

Text: 

Många erfarna barnmorskor har slutat eller sagt upp sig i Malmö och oron inför sommaren är stor. Redan sommaren 2021 var tuff.

Bild: Johan Nilsson/TT

Annons

I det läget upplevdes det som provocerade att fyra borgerliga regionpolitiker i en debattartikel i HD och Sydsvenskan berömde vad de åstadkommit inom förlossningsvården: ”Vi lyssnar på dem som arbetar inom Region Skåne och agerar för en bättre arbetsmiljö”

– De ska inte få stå oemotsagda, när de tar i från tårna på det sättet, säger en erfaren och arg barnmorska i Malmö.

I ett motbrev som skrivits under av flera förlossningsbarnmorskor står: ”Om ni menar allvar med med att ge oss bästa möjliga förutsättningar för att ge varje kvinna en trygg och säker förlossning, behöver vi se akuta åtgärder för att förbättra vår arbetsmiljö!”

Annons

Annons

I Malmö är alla mycket oroade över att kollegor kommer att försvinna en efter en under våren, när deras uppsägningstid går ut. De tjänster som utlysts har samtidigt inga sökande.

Bemanningsläget är nu så svårt att tre förlossningssalar hålls stängda februari ut. Det är en ovanlig och drastisk åtgärd som måste diskuteras med Skånes övriga sjukhus.

Hittills har det inte lett till att fler än vanligt hänvisas från Malmö till andra förlossningar i Skåne – men stressen att få ut förlösta ur salarna har ökat.

Redan våren 2021 började arbetssituationen i Malmö bli mer och mer pressad, enligt de barnmorskor som Sydsvenskan talar med. Det togs upp med klinikledningen och en grupp där personal ingick påbörjade ett arbete för att behålla och locka nya barnmorskor.

– Men sedan upplevs det att man inte lyssnat på oss barnmorskor. Nu tror jag många tänker att gränsen är nådd: vi fixar inte en sådan sommar till - vi kan inte utsätta oss för det, säger en annan barnmorska.

– Många nya barnmorskor signalerar också: jag vet inte om jag vågar jobba kvar - om alla gamla går, vem ska stötta mig?

Gruppen med barnmorskor efterlyser både akuta åtgärder för att få erfaren personal att stanna, och långsiktiga åtgärder för att locka nyutbildade. På kort sikt behövs ekonomiska lockmedel, anser de:

Annons

– Man borde tänka på samma sätt som när man rekryterar civilingenjörer!

I debattartikeln lyfter de borgerliga regionpolitikerna fram beslutet om en pilotstudie för ett nytt arbetssätt, caseload, där barnmorskor följer kvinnor från graviditet till eftervård.

Annons

Det är barnmorskorna i Malmö mycket positiva till men tycker att beslutet är för försiktigt och kommer för sent.

I Lund, Kristianstad, Helsingborg och Ystad saknas också barnmorskor – men tempot upplevs ändå lugnare, enligt en barnmorska med erfarenhet från flera orter.

”Vi halkat efter igen vilket vi är väldigt missnöjda med” säger verksamhetschefen Pia Teleman om bemanningsläget.

Bild: Peter Frennesson

Förlossningsavdelningen i Malmö har flest förlossningar i Skåne, nästan en tredjedel av alla barn föds här.

– Det är på de största förlossningsenheterna i landet som det varit så de senaste åren, att fler slutar än som börjar. Men min avsikt är att vi inte ska hamna i samma läge som Stockholm och Göteborg, säger Pia Teleman, verksamhetschef för kvinnosjukvården på Sus.

– Vi lyckades bemanna upp med en extra barnmorskelinje under 2019-20, men nu har vi halkat efter igen vilket vi är väldigt missnöjda med.

I Malmö är det ett tjugotal barnmorskor sammanlagt under 2021 och fram till nu som slutat av olika skäl, eller sagt upp sig.

– Det känns jättetufft när vi vet att det var en jobbig sommar och att flera slutar under våren, säger Pia Teleman som ändå pekar på flera långsiktiga åtgärder för att avlasta förlossningen i Malmö.

Annons

– Familje-BB ska stå klart i början av 2023, satsningen på BB hemma kan utvidgas till hembesök hos kvinnor i tidig förlossningsfas, och nu finns också beslut om att utreda arbetsmetoden caseload som många barnmorskor är intresserade av.

För att få fler nya barnmorskor diskuterar kvinnoklinikens ledning med utbildningen i Lund både om att upplåta fler utbildningsplatser, och att erbjuda längre introduktion så att de nyutbildade får börja förlösa i lite lugnare tempo.

På kort sikt förs dialog bland annat med Vårdförbundet om mer akuta åtgärder för att lösa bemanningsläget i Malmö.

– Där pågår förhandlingar just nu. Vi avser att komma med ett åtgärdspaket i nästa vecka, säger Pia Teleman.

Fakta

Förlossningar i Skåne 2021

På Sus Malmö sker en tredjedel av alla förlossningar i Skåne, som var 15 496 under 2021.

Sus Malmö 5 396

Sus Lund 3 494

Helsingborg 3 362

Kristianstad 2 009

Ystad 1 235

Annons

Annons

Till toppen av sidan