AnnonsIca Malmborgs

Färskt bröd bakade på lokala råvaror

Trenden att äta mer lokal och växtbaserad mat håller i sig. Men visste du att bröd är något av det mest klimatsmarta du kan äta? Dessutom är det både gott och näringsrikt. ICA Malmborgs har länge prioriterat lokalproducerade livsmedel i butikerna. När det gäller bröd så kan det knappast bli mer lokalt än Pågen då det endast är några mil mellan de skånska åkrarna, kvarnen, bageriet och ICA Malmborgsbutikerna i Malmö och Lund.

Berith Apelgren, informations- och hållbarhetschef på Pågen och Stefan Billing, handlare på ICA Kvantum Malmborgs Tuna.

– Vår ambition är att så mycket som möjligt av den mat som säljs i butikerna ska komma från skånska gårdar, säger Stefan Billing, handlare på ICA Kvantum Malmborgs Tuna. Pågen har ett brett sortiment av färska matbröd såväl som fikabröd och skorpor. Allt är bakat med ingredienser som har sitt ursprung i den skånska myllan. I samtliga Malmborgsbutiker hittar du en stor variation på bröd, från söta favoriter till populära klassiker och hälsosamma alternativ.

Att satsa på närproducerade livsmedel är en av ICA Malmborgs hjärtefrågor. Andra initiativ för att skapa hållbara butiker är tillexempel ett varierat veganskt utbud, vind-el från Skåne och Resurskocken där utsorterade färskvaror lagas till härliga rätter i butikernas egna kök. Dessutom har ICA Malmborgs tagit fram egna märkningar för att hjälpa kunderna göra val som är snälla mot djur, natur och miljö. Precis som ICA Malmborgs är Pågen ett anrikt skånskt företag som har ett stort engagemang för hållbarhet och närproducerade råvaror. Pågens färska bröd är en lokalodlad, växtbaserad och lågprocessad produkt, vilket innebär att klimatavtrycket är väldigt lågt.

– Färskt, svenskt bröd är något av de mest klimatsmarta du kan äta, säger Berith Apelgren, informations- och hållbarhetschef på Pågen. Vi väljer svenska råvaror så långt det är möjligt i alla våra produkter och levererar nybakat bröd till butikerna varje dag. Mjölet vi bakar med är 100% svenskt och har malts av spannmål som odlats på våra skånska åkrar på endast några få mils radie från både kvarn och bageri.

Pågen är Sveriges ledande bageri inom förpackat färskt bröd

–Klimatavtrycket är i nivå med baljväxter.

Pågens hållbarhetsarbete

Ur ett hållbarhetsperspektiv är bröd något av det mest klimatsmarta som finns i butikshyllorna, klimatavtrycket är i nivå med baljväxter. Mjölet utgör den viktigaste ingrediensen i bröden och står för den största miljö- och klimatpåverkan även om spannmål i sig har lågt klimatavtryck. För att kunna visa omsorg hela vägen från ax till limpa, har Pågen ett långsiktigt samarbete med lokala lantbrukare som driver utvecklingen mot en ännu mer hållbar odling.

– Pågen är Sveriges ledande bageri inom förpackat färskt bröd och det är precis det här vi ska använda vår storlek till. Att vara med och bidra till utvecklingen av en mer resurseffektiv och hållbar odling som genererar mer svenskt bröd till hushållen, säger Berith Apelgren.

De senaste årens testodlingar har bland annat resulterat i att nya sorter av höstsått högproteinvete nu odlas i Sverige i stället för att importeras. Höstvetet ger en mer stabil skörd och tål torka bättre än vårsått vete. Höstvete skapar också ett skydd för marken under vintern och kräver mindre växtnäring per kilo vete viket leder till minskad övergödning i våra vattendrag.

Fullkorn har en positiv påverkan på blodsocker och kolesterol.

Bröd är en näringsrik vardagshjälte

En vanlig macka gjord på bröd bakat på fullkornsmjöl är inte bara god och mättande, den innehåller också massor av nyttigheter som till exempel fibrer och fullkorn. Fibrer får tillexempel tarmarna att fungera normalt och ger en ökad mättnadskänsla. Fullkorn har en positiv påverkan på blodsocker och kolesterol, och minskar dessutom risken för flera livsstilssjukdomar som till exempel diabetes, hjärtsjukdomar och vissa cancerformer.

– Många som vill äta hållbart och hälsosamt väljer tyvärr nya livsmedel, ofta med importerade ingredienser, och missar traditionell bra mat som bröd, säger Berith Apelgren.

Smörgåsar ger en bra start på dagen och går precis lika bra att äta till lunch eller kvällsmat.

Lite guldkant på vardagen

I ICA Malmborgsbutikerna finns ett stort urval av Pågens matbröd.

– Min personliga favorit när jag vill sätta lite guldkant på vardagen är en stekt eller grillad smörgås gjord på Levain-bröd. Det utvecklas nya smaker när brödet blir varmt och med lite gott pålägg blir det en riktigt läcker måltid, tipsar Berith Apelgren.

För att garantera att brödhyllan alltid är välfylld med färskt bröd levererar Pågen till ICA Malmborgsbutikerna sex dagar i veckan.

– Vi har haft ett otroligt fint samarbete med Pågen så länge som Malmborgs har funnits, säger Stefan Billing. Deras säljare är i ICA Malmborgsbutikerna så ofta att de blir som del av personalen. Att kunna köpa färskt bröd i butiken varje dag är en vardagslyx som vi är bortskämda med här i Skåne.

I ICA Malmborgsbutikerna finns ett stort urval av Pågens matbröd, alltid rykande färskt direkt från ugnen. Vid brödhyllan finns också Pågens fikabröd och skorpor.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan