Annons

Annons

Annons

Arbetsmarknaden

Akademiker fick timjobb på äldreboende – efter sex år i Sverige

Med 18 års arbetslivserfarenhet och universitetsutbildning i statistik på cv:t borde det vara lätt att få anställning. Men för Kindah Kharboutli, 46 år, har den svaga svenskan blivit ett nära omöjligt hinder. Först efter ytterligare vidareutbildning har hon fått sitt första jobb – som timvikarie på ett äldreboende.

Text: 

Kindah Kharboutli arbetade som statistiker i 18 år i hemlandet Syrien. Men här i Sverige var det ingen som ville anställa henne.

Bild: Hussein El-Alawi

Annons

I två månader har Kindah Kharboutli hoppat in som vikarierande undersköterska på ett äldreboende vid Mobilia i Malmö. Men det är långt ifrån hennes drömjobb.

Helst hade hon velat ägna sig åt den karriär som hon byggt upp i sitt hemland, Syrien. På universitetet studerade hon statistik med specialisering på datavetenskap. I 18 år arbetade hon som statistiker, senast på utbildningsdepartementet i huvudstaden Damaskus.

2015 var Kindah Kharboutli en av de 50 000 syrier som kom till Sverige för att söka asyl. Här sökte hon många jobb inom sitt kompetensområde, men fick aldrig något.

– Jag blev ledsen när jag inte kunde få ett enda arbete. Efter alla försök började jag fundera på om det berodde på mitt utländska namn eller kanske min ålder, säger Kindah Kharboutli.

Annons

Annons

Eftersom Kindah Kharboutli har ett tillfälligt uppehållstillstånd så behöver hon ha en anställning för att kunna ansöka om få stanna i Sverige permanent. Att som arbetslös inte kunna påverka sin framtid, gjorde henne stressad och nedstämd.

– Jag har jobbat sedan jag var 21 år gammal. Jag mår inte bra av att sitta hemma och göra ingenting, säger Kindah Kharboutli.

Efter tips från en jobbcoach började hon istället en utbildning till undersköterska. Inom äldrevården kommer det alltid behövas folk, fick hon höra. Två år senare fick hon sin examen och kort därefter första jobbet, som timvikarie på ett äldreboende i Malmö.

– Det var inget lätt beslut att släppa tanken på statistikerjobb, men jag var tvungen att anpassa mig. Jag fokuserar på vad det kan leda till, förhoppningsvis får jag permanent uppehållstillstånd i framtiden, säger Kindah Kharboutli.

”Jag mår inte bra av att sitta hemma och göra ingenting”, säger Kindah Kharboutli.

Bild: Hussein El-Alawi

Att hon inte pratar så bra svenska tror Kindah Kharboutli är den främsta orsaken till att hon behövt gå arbetslös så länge. Det var först när hon fick sitt asylbeslut från Migrationsverket efter ett och ett halvt år som hon fick börja på SFI.

Men kön var lång och platserna få, så det dröjde ännu några månader innan hon satte igång. Kindah Kharboutli är frustrerad, både över systemet och att det var svårt att komma in i umgängen med svenskar så att hon kunde träna på språket.

Annons

– Jag har inga kompisar som är svenskar, och eftersom jag inte haft något jobb kunde jag inte heller prata med kollegor. Under pandemin var det dessutom en lång period när jag inte träffade några nya personer alls, säger Kindah Kharboutli.

Annons

En annan faktor som har varit avgörande för hennes möjligheter att ta till sig ett nytt språk har varit hennes mående. Den första tiden i Sverige tyngdes hon av minnena från kriget och flykten. Hon kände sig deprimerad och det var svårt att koncentrera sig på att lära sig svenska med alla tankar som malde.

– De första sju månaderna kunde jag inte sova på natten. Jag var rädd och ledsen. Dessutom oroade jag mig för min mamma som var för gammal för att klara resan och därför stannade kvar i Syrien, säger Kindah Kharboutli.

Drygt sex år efter ankomsten till Sverige har Kindah Kharboutli fått sitt första jobb. Vägen till en timanställning på ett äldreboende har varit lång, och är ändå bara ett litet steg på vägen. Hon hoppas fortfarande på att få använda sig av den akademiska kompetens hon har i grunden, när hon fått ett permanent uppehållstillstånd.

– Jag gillar att jobba med människor, men tycker bättre om data och siffror. Det är det jag kan bäst, säger Kindah Kharboutli.

Under tiden fram tills att hon vet om hon får stanna i Sverige på lång sikt så kommer hon att fokusera på att lära sig svenska ordentligt och få en inkomst att försörja sig på. Kanske kan hon också få möjlighet att ta med sin mamma till tryggheten i Sverige en dag.

– Människor kan göra vad de vill, om de vill, säger Kindah Kharboutli.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan