Annons

Annons

Annons

Annons

Skåne

Hon förlorade allt i branden – åttkantiga herrgården uppbyggd igen

På bara några timmar ödelade branden herrgården från 1700-talet. Tuula Sjöholm, som bott på Södra Björstorps säteri utanför Brösarp i över 70 år, förlorade allt. Nu är gården återuppbyggd och hon har flyttat hem igen.

Gården är återuppbyggd och och Tuula Sjöholm har flyttat hem igen. SVT-programmet Husdrömmar har följt arbetet, programmet sänds på måndag.

Bild: Ingemar D Kristiansen

Annons

En glädjestrålande Tuula Sjöholm visar runt i sin del av den pampiga åttakantiga herrgården, ursprungligen uppförd 1775 utifrån danska inspirationskällor som Fredensborg och Amalienborg.

Att föreställa sig att gården för bara några år sedan var en ruin är snudd på omöjligt. Hela säteriet är återuppbyggt, förutom sättugnarna och väggarna från 1700-talet som klarade sig i branden.

– Jag tröstade mig med att införskaffa nya möbler under återuppbyggnaden. Bland det första jag köpte var en tv-stol. Den har samma stil som den jag hade innan det brann, säger Tuula Sjöholm.

Konstnären som gjort lerväggen där en dikt av Runeberg gömmer sig har döpt väggen till ”Wall of Tuula”.

Bild: Ingemar D Kristiansen

Annons

Åren som gått har varit en känslomässig berg- och dalbana. Men den 9 december, exakt tre år och tre månader efter den ödesdigra natten, flyttade familjen tillbaka till säteriet som Tuula Sjöholm kom till som sexårigt finskt krigsbarn. Detta är hemmet som hon lekt och växt upp i och som hon senare skulle stå som ägare till efter att hennes svenska fosterföräldrar Malte och Ester Frithiof gett det till henne.

Annons

– Det finns ingenting annat än Björstorp för mig. Hade det inte gått att bygga upp igen hade jag slutat båda äta och dricka, säger Tuula Sjöholm.

Det finns ingenting annat än Björstorp för mig.

Nu bor Tuula Sjöholm i en del av huset. Dottern och de två sönerna med familjer bor i gårdens andra delar.

– Det är en rikedom att ha barn och barnbarn så nära, säger hon.

Oron att husets atmosfär inte skulle gå att återskapa har funnits där. Så hur var då den första natten i huset efter återinflytten?

– Som att komma hem. Jag sover i samma rum som det jag sov i när jag kom hit som liten flicka 1946, säger Tuula Sjöholm och visar kammaren med utsikt över skog och spegelblank sjö.

”Det ska vara som på den gamla ritningen”, sa Tuula Sjöholm till arkitekten.

Bild: Ingemar D Kristiansen

Det var i gryningstimmen den 9 september 2018 som livet tog en tvär vändning för Tuula Sjöholm och hennes familj. Hon vaknade av ett knäppande ljud och förstod snart att huset stod i lågor.

Dottern Anna kom springande med sina två barn och familjens labrador, och tillsammans flydde de från branden genom en källardörr. Det enda Tuula Sjöholm fick med sig i branden var en tunn dunjacka, en kalender, en bankdosa och ett par bilnycklar.

Annons

Södra Björstorps Säteri från 1700-talet ovanifrån efter branden.

Bild: Lars Brundin

Annons

Hemmet var en ruin och alla saker som hon ärvt eller fått hade gått förlorade. Men dagen efter branden fattade Tuula Sjöholm och hennes barn det gemensamma beslutet: Säteriet skulle byggas upp igen, så nära ursprungsskicket som möjligt.

– Jag har den kraften i mig, förklarade Tuula Sjöholm för Sydsvenskan i mars 2019.

Lokala snickare har tillverkat bordet i en av salongerna där Tuula Sjöholm dukat fram kaffe och kakor från Smulans bageri i Brösarp.

– Mjölkbringaren plockade jag upp från brandresterna. Jag har gjort en liten utställning av det vi hittade i en av fönsterkarmarna.

Prydnadssakerna återfanns i brandresterna. Strykjärnet har Tuula Sjöholm fått av en god vän efter branden. ”Jag hade flera sådana som stod på sättugnarna”, säger hon.

Bild: Ingemar D Kristiansen

Möblerna i gustaviansk möbelstil är nyköpta och påminner om de tidigare. Gröna salongen där alla barnbarnen är döpta har fått ny grön färg. Matsalsväggarna är blåmålade, nu i en något mörkare nyans. Stora salongens väggar går i pärlgrått – förutom lerväggen som konstnären Jennifer Forsberg har låtit göra.

I väggens mönster gömmer sig en dikt ur Finlandsskalden Johan Ludvig Runebergs sägner om Fänrik Stål: ”Ty en pärla var hon på krigets stråt. Och en äkta pärla också. Och något tålte hon skrattas åt, men mera att hedras ändå”.

– Jag har valt dikten själv. Den handlar om Lotta Svärd, som under Gustav III:s krig tröstade soldaterna med en sup. Man skrattade lite åt henne, men man hedrade henne ändå för hon såg inte ner på människor.

Annons

Annons

Konstnären har döpt väggen till ”Wall for Tuula”.

– Den anspelar på mitt liv och är så oerhört viktig för mig. Min pappa dog i ett krig och det var därför jag kom hit. Jag är väldigt finsk, fast jag är skånsk. Och så har jag alltid varit varit förtjust i Lotta Svärd.

Allt brann ner men jag ojar mig inte. Vad får jag för det? Folk skulle bara bli trötta på mig.

Åren som gått har inte bara inneburit sorgearbete och mängder med stora beslut kring återuppbyggnaden. Branden förde också med sig massmedial uppmärksamhet. SVT:s Husdrömmar har exempelvis följt arbetet, programmet sänds på måndag.

Björstorps Säteri under uppbyggnaden.

Bild: Görel Svahn

Tuula Sjöholm har vant sig vid uppmärksamheten och berättar mer än gärna om det märkliga åttakantiga huset.

– Det är ju jag som kan hela historien.

Förlusten av allt hon ägde är fortfarande tung. Men när hon nu går runt i sin nygamla bostad och ser tillbaka på åren efter branden tycker hon ändå att sorgearbetet gick ganska snabbt.

– Allt brann ner men jag ojar mig inte. Vad får jag för det? Folk skulle bara bli trötta på mig, säger hon.

”Människor som har vetat om min situation har varit så fantastiska under den här tiden, de har puffat på mig”, säger Tuula Sjöholm.

Bild: Ingemar D Kristiansen

Annons

Annons

Till toppen av sidan