AnnonsIca Malmborgs

Brödets klimatsmarta resa från de skånska fälten till butiken

Närproducerade livsmedel direkt från skånska gårdar har alltid varit en hjärtefråga för ICA Malmborgs som har ett långtgående samarbete med flera lokala leverantörer, bland annat Pågen. Bröden som bakas i Pågens bageri i Malmö har sitt ursprung på de skånska fälten alldeles i närheten. Hela brödets klimatsmarta resa från ax till limpa till butik sker inom några mils avstånd från Malmborgsbutikerna i Malmö och Lund.

Stefan Billing, handlare på ICA Kvantum Malmborgs Tuna.

– Alla vi som jobbar på ICA Malmborgs har en stor passion för bra skånsk mat, och det är något som vi vill dela med oss av till våra kunder, säger Stefan Billing, handlare på ICA Kvantum Malmborgs Tuna. Därför har vi ett stort urval av lokala och hållbara produkter i hyllorna, där Pågen är vår största leverantör av bröd.

Närodlade råvaror från de skånska fälten

Pågen delar ICA Malmborgs engagemang för en hållbar livsmedelproduktion som gynnar vårt svenska jordbruk. Därför prioriterar Pågen närodlade råvaror som generellt har en låg miljöpåverkan. Långa frostperioder betyder mindre behov av växtskydd och våra långa ljusa sommardagar ger goda skördar utan onödigt mycket gödning. Mjölet är den viktigaste ingrediensen i Pågens bakverk och mals av spannmål som odlats på de bördiga fälten i södra Sverige. Pågens skånska odlingsbönder finns inom några mils radie av kvarnen, bageriet och Malmborgsbutikerna i Malmö och Lund. Därmed krävs inga onödiga transporter.

Tack vare att Pågen har en egen kvarn kan de satsa på värdefullt utvecklingsarbete för att säkra tillgången på hållbart svenskt kvalitetmjöl. Tillsammans med utvalda odlare arbetar Pågen aktivt med testodling av spannmål för att ta fram fler spannmål som passar det svenska klimatet och jordarna.

Berith Apelgren, informations- och hållbarhetschef på Pågen.

– De senaste årens testodlingar har resulterat i att nya sorter av höstsått högproteinvete nu odlas i Sverige i stället för att importeras. Höstvetet ger en mer stabil skörd eftersom det är mer tåligt mot till exempel torka på våren då rötterna har hunnit slå djupare i marken. Det är också en mer miljövänlig odling då spannmålet binder både fosfor och kväve i marken vilket leder till minskad övergödning i våra vattendrag. Det är en utveckling som innebär att odlingen blir hållbar och samtidigt stärker vi svensk livsmedelsförsörjning, förklarar Berith Apelgren, informations- och hållbarhetschef på Pågen.

Det kontinuerliga utvecklingsarbetet har också resulterat i att nya sorter av både durum och dinkel kan odlas på våra breddgrader samt råg som klarar sig utan stråförkortning.

– Dessutom är det många av våra bönder som avsätter mark för blommande åkerkanter vid sädesfälten vilket gynnar den biologiska mångfalden, säger Berith Apelgren.

Mjölet mals i Lilla Harrie Valskvarn utanför Lund

Svenskt mjöl från egen kvarn

Pågens mjöl som är 100% svenskt mals i Lilla Harrie Valskvarn utanför Lund. Det är landets äldsta kvarn och här har det malts mjöl sedan 1509.

– Närheten till odlarna och det faktum att vi har en egen kvarn gör att vi har koll på hela värdekedjan. Det innebär att vi kan ställa krav på och säkerställa att lagkrav uppfylls för en hög produktsäkerhet. Vi har ett långsiktigt samarbete med våra bönder. En del gårdar har odlat åt Pågen sedan flera generationer tillbaka, säger Berith Apelgren.

Kvarnen tar emot spannmål från bygdens odlare. Grödorna rensas och analyseras innan de mals till mjöl i ett antal steg.

– Spannmålen tas till kvarnen efter skörden i juli och augusti. Sedan mals den i takt med att bageriet behöver mjöl, berättar Berith Apelgren.

Brödet bakas under natten för att levereras till butikerna rykande färskt

Lokalt bageri som bakar för hela Sverige

Pågens bagartraditioner sträcker sig tillbaka till 1878 då Anders och Matilda Påhlsson började baka och sälja bröd. Samma gedigna bagarhantverk präglar företaget än idag, även om det sker på en betydligt större skala. Bageriet är hjärtat i Pågen. Här bakas det ett 60-tal olika matbröd, fikabröd och skorpor. Gemensamt för alla produkter är att de bakats främst på svenska råvaror och med ett stort mått av kärlek.

– Brödet bakas under natten för att levereras till butikerna rykande färskt på morgonen, säger Berith Apelgren. Vi har ett varierat utbud av olika matbröd, till exempel Levain som är ett osötat surdegsbröd bakat på enkla rustika ingredienser. Surdegen bidrar till smak, konsistens och längre hållbarhet. Pågens bageri har en egen surdeg från 1960-talet som förnyas varje dag.

Skåne är Sveriges kornbod

Färskt bröd i butikerna direkt från ugnen

På morgonen levererar Pågens säljare färskt bröd till butikerna. Till ICA Malmborgs kör de sex leveranser i veckan. Säljarna fyller på hyllorna med nybakat bröd och tar med sig returbröden tillbaka samtidigt som de kontinuerligt arbetar för att minska matsvinnet.

– Vår ambition är att erbjuda gott bröd med bra naturlig hållbarhet. Pågen använder inga konserveringsmedel. Ju färskare brödet är när det kommer till butiken desto längre håller det sig färskt och saftigt hemma på hyllan, säger Berith Apelgren.

En del returer från butikerna går dock inte att undvika. Det bröd som inte har sålts går till olika hjälporganisationer, återvinns som djurfoder hos lokala bönder eller används till tillverkning av bioetanol.

– Skåne är Sveriges kornbod, säger Stefan Billing. Här ligger Malmborgsbutikerna nära hela produktionskedjan. Kommer man en bit utanför stan ser man fälten där spannmålen odlas som så småningom blir till bröden man hittar i butiken. Min personliga favorit i brödhyllan är Levain. Det är fantastiskt som toast och är den perfekta mellisen för tonåringarna där hemma.

Samtliga ICA Malmborgs butiker har färskt bröd i hyllan varje dag. Vid brödhyllan finns också Pågens fikabröd och skorpor.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan