Annons

Annons

Annons

kulturTurerna kring Falsterbo Strandbad

Ingrid Sommar
Ingen anledning att förfasas över Petter Stordalens spa

Däremot är bluffen med Naturum för sorglig.

Text

Det här är en kulturartikel.Analys och värderingar är skribentens egna.

Det står nu klart att ett nytt spahotell vid Falsterbo strandbad kommer att byggas av Petter Stordalen tillsammans med lokala företagare. Hotellet kommer att ha 153 hotellrum. Illustration: Arkitekterna Krook & Tjäder

Annons

Ingrid Sommar är designjournalist.

Så har det då klubbats att Petter Stordalen får bygga spahotell vid Falsterbo strandbad. Precis vid tomten där det tidigare låg ett Naturum, nu förvandlat till privat fotokonstmuseum.

Annons

Ska man förfasa sig över det? Nej, det tycker inte jag. Att det byggs för rekreation intill en badstrand är trots allt inte så konstigt. Däremot är det för sorgligt att Falsterbo inte längre har ett Naturum. Förutsättningarna för denna rätt unika typ av attraktion (bara 32 finns i landet) är solklara där nere på Näset.

I grunden handlar statligt stödda Naturum om demokrati, ungefär som strandskyddet eller allemansrätten. Om att göra extra känslig natur tillgänglig, samtidigt som verktyg skapas för att reglera hur människor får röra sig där.

Annons

Sorgligt därför att utredningen om tänkbara alternativa platser för Naturum, som Vellinges kommunalråd Carina Wutzler utlovade efter folkomröstningen, snarast visade sig bli en bluff. Vad som utreddes var över huvud taget inte den specifika företeelsen Naturum – ett varumärke ägt av Naturvårdsverket – utan något diffust som kallades naturcentrum. Bortkastade pengar!

Sorgligt också att kommunen inte tycks ha fattat den eleganta vitsen med Naturvårdsverkets besökscentrum. Att de även är redskap för att komma åt naturturismens avarter. Styra upp den sorts problem som Falsterbo ständigt har vid Måkläppen med alltför många, och ibland oansvariga, besökare samtidigt. Senast med en dramatisk och resurskrävande räddningsaktion i full storm.

Extra besvärligt i Falsterbo är att markerna runt de attraktivaste områdena disponeras av två golfklubbar. Det försvårar möjligheterna att skapa besökscentrum. Men målkonflikter mellan sport-, miljö- och friluftsintressen är trots allt inte unika. En liknande situation finns i Kullabergs naturreservat, där Naturum samexisterar med Mölle golfklubb.

Annons

Bara i ett avseende är frågan om Naturum i Falsterbo helt lokal. Det måste finnas krafter på plats som vill driva Naturum – precis som i Abisko nationalpark eller vid Ottenby fågelstation. Då som besökscentrum för utomstående, inte som ett en lokal hangout. Den polariserade dialogen inför Falsterbos folkomröstning tydde inte på det tyvärr.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan