Annons

Annons

Annons

Kriget i Ukraina

Migrationsverket ökar sin beredskap: ”För tidigt att prata om flyktingvåg”

Under fredagen anlände nio flyktingar från Ukraina till Skåne. Migrationsverket har ökat sin beredskap och Länsstyrelsen Skåne har aktiverat sin krisledningsorganisation.

– Det som sker i Ukraina är fruktansvärt, men vi ser inte att Sverige är primärlandet som man flyr till i nuläget, säger Fredrik Bengtsson, chef för Migrationsverkets region Syd.

Text: 

I torsdags samlades representanter för bland annat Länsstyrelsen Skåne, Migrationsverket, polisen och flera skånska kommuner för att diskutera händelseutvecklingen i Ukraina och hur den kan komma att påverka flyktingmottagandet i Sverige.

– Länsstyrelsen kallar till samverkanskonferens när en sån här händelse händer. Där delar vi lägesbilder och etablerar kontakter för att få en gemensam bild, säger Fredrik Bengtsson, chef för Migrationsverkets region Syd.

Annons

Annons

Migrationsverket har ökat sin beredskap, till exempel genom att stärka upp med personal på ankomstboendet i Malmö, där det finns 500 platser.

– Vi vill inte bli överraskade om det kommer folk redan till helgen.

Länsstyrelsen har också aktiverat sin krisledningsorganisation.

– Rent konkret innebär det att vi håller oss uppdaterade i den aktuella händelsen, omvärldsbevakar, samordnar aktörer i länet och gör konsekvensanalyser av olika händelseutvecklingar, säger Patrik Åkesson som är samhällsbyggnadsdirektör på Länsstyrelsen Skåne.

Han säger också att Sverige kan komma att fungera som en fristad utan att de som kommer hit går in i asylprocessen.

– Det finns bland annat släkt, vänner och organisationer som vill hjälpa till, säger Patrik Åkesson.

Under fredagen anlände nio flyktingar från Ukraina till Skåne. Men Fredrik Bengtsson vågar inte spekulera kring om Sverige kan vänta sig en flyktingvåg likt den som skedde 2015.

Lärdomar från andra flyktingkriser i världen säger att flyktingar i första hand emigrerar till närområdet, och i andra hand till länder där det redan finns landsmän etablerade.

– I Sverige har vi inte speciellt många ukrainska medborgare jämfört med en rad andra europeiska länder, säger Fredrik Bengtsson och tar Polen, Tyskland och Spanien som exempel där det finns en mycket större ukrainsk diaspora.

Annons

Exakt hur många boendeplatser som står till förfogande i Skåne vill han inte uttala sig om, men nationellt finns ungefär 10 000 platser.

– Det är för tidigt att tala om en ny gigantisk flyktingvåg till Sverige. Det som sker i Ukraina är fruktansvärt, men vi ser inte att Sverige är primärlandet som man flyr till i nuläget.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan