Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

Svenska linjen får lovord och kritik av Coronakommissionen

Sveriges linje med råd och rekommendationer var riktig. Men råden skulle ha framförts som ”tydliga förhållningsregler”. Med det budskapet avslutar Coronakommissionen knappt två års granskning av den svenska pandemihanteringen.

Text: 

Coronakommissionens ordförande Mats Melin när ett delbetänkande presenterades i höstas.

Bild: Christine Olsson/TT

Annons

Kommissionen har arbetat sedan sommaren 2020. Uppgiften var att utvärdera vad olika offentliga aktörer gjort för att dämpa pandemins effekter. På fredagen presenterades det 800-sidiga slutbetänkandet.

Å ena sidan har Sverige har klarat pandemin bättre än de flesta, summerar Coronakommissionen.

”Sverige har vid en europeisk jämförelse hittills kommit relativt väl ut ur pandemin och tillhör de länder som haft lägst överdödlighet.”

Å andra sidan borde mycket ha gjorts bättre.

”Det hade behövts mer kraftfulla ingripanden för att bromsa den allmänna smittspridningen och skydda äldre och andra riskgrupper under pandemins första veckor.”

Statsepidemiolog Anders Tegnell och övriga experter på Folkhälsomyndigheten har haft för stort inflytande, anser Coronakommissionen.

Bild: Jonas Ekströmer/TT

Annons

Annons

Å ena sidan var den svenska frivilligheten riktig.

”Inriktningen på råd och rekommendationer som människor förväntades att frivilligt följa var i grunden riktig. Den innebar att medborgarna behöll mer av sin personliga frihet än i många andra länder.”

Å andra sidan var frivilligheten mindre bra.

”Folkhälsomyndigheten borde ha kommunicerat sina råd och rekommendationer som tydliga förhållningsregler”, skriver kommissionen i nästa andetag.

Å ena sidan gjorde regeringen mycket bra saker.

”De tidiga vägvalen i den ekonomiska krishanteringen med snabba och kraftfulla satsningar var en riktig strategi.”

Å andra sidan var regeringen alltför beroende av experter.

För kommissionen är det ett problem att ”regeringen i allt väsentligt förlitat sig på information och bedömningar från sina expertmyndigheter”.

Kommissionens ordförande Mats Melin har varit JO, justitieråd och ordförande i Högsta förvaltningsdomstolen.

Bild: Christine Olsson/TT

Regeringen borde ha tagit ledningen och inte gjort sig beroende av Folkhälsomyndighetens bedömningar, anser kommissionen.

Rapporten förespråkar därmed ett ministerstyre som inte finns i Sverige men präglade andra länders hantering av pandemin.

I Danmark tog regeringen exempelvis tidigt greppet om pandemihanteringen och det var på statsminister Mette Frederiksens order som landets alla minkar avlivades sedan en ny genetisk variant av viruset upptäckts i november 2020. Detta exempel förekommer dock inte i Coronakommissionens slutrapport som ändå efterlyser en svensk förvaltningsreform:

Annons

Annons

”Den svenska förvaltningsmodellen kan, åtminstone på vissa sakområden och i vissa avseenden, göra det svårare för regeringen att utöva sitt ledarskap.”

Inför nästa kris måste den svenska beredskapen stärkas, summerar utredarna:

”Det gäller såväl den materiella, organisatoriska och mentala som den rättsliga beredskapen.”

Fakta

De granskade Sveriges pandemihantering

Bakgrund: Regeringen tillsatte coronakommissionen den 30 juni 2020.
Uppdrag: Utvärdera regeringens, förvaltningsmyndigheternas, regionernas och kommunernas åtgärder för att begränsa spridningen av det virus som orsakar sjukdomen covid-19 och spridningens effekter.
Utredare: Juristen Mats Melin, som varit JO, justitieråd och ordförande i Högsta förvaltningsdomstolen. Huvudsekreteraren Joakim Sonnegård har varit myndighetschef på Finanspolitiska rådet.
Medlemmar: Shirin Ahlbäck Öberg, statsvetare. Ann Enander, psykolog och krisexpert. Vesna Jovic, tidigare VD för Sveriges kommuner och landsting. Camilla Lif, präst. Torsten Persson, nationalekonom. Göran Stiernstedt, infektionsläkare. Mats Thorslund, äldreforskare.

Rapportering: Två delrapporter har lämnats. Kommissionens uppdrag slutredovisades den 25 februari 2022. Allt finns på webbsajten coronakommissionen.com.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan