Annons

Annons

Annons

Dygnet Runt

Världens första kvinnliga privatdetektiv blir musikal

Hon var den första kvinnliga privatdetektiven. I mitten av 1800-talet inledde hon en karriär i en livsfarlig bransch, bröt nya barriärer med sin orädda framtoning och banade samtidigt väg för framtida generationer. Nu blir Kate Warne föremål för en musikal i Malmö, som också åker på Skåneturné.

Text

Miriam Aïda (vänster) och Sara Lehmann (höger) har fått samarbetet att sitta till premiären av musikalen. Foto: Malin Arnesson/Malmö opera

Annons

Redan som tioåring debuterade Sara Lehmann som Lill-Märta i ”Kristina från Duvemåla”. Sedan dess har hon medverkat i massor av musikaler på Malmö opera, men nu är det dags för den första huvudrollen: som privatdetektiven Kate Warne i nya musikalen ”Dead or alive”.

– Kate Warne är som en godispåse av mörker, list och nyfikenhet. Hon har en otrolig kunskap om alla samhällets olika skikt, säger Sara Lehmann.

– Hon har levt hårdare än någon kan ana. Den kvinnan är inte som många tror, hon har många ess i rockärmen och det finns ett stort mörker i henne.

1856 får 23-åriga änkan Kate Warne anställning på nystartade Pinkerton National Detective Agency i Chicago, etablerat av den skotska detektiven och spionen Allan Pinkerton. Händelseförloppet därefter är historia.

Annons

– Det är första gången jag är castad för huvudrollen så det är jättestort för mig. Dessutom är det helt fantastiskt att det är nyskrivet material för Malmö opera som handlar om en mäktig kvinnas historia. Även om varje arbete inför en föreställning handlar om karaktären är det här ytterligare en nivå, säger Sara Lehmann.

Annons

Warnes förtroendeingivande personlighet – och det faktum att hon stack ut som enda kvinnliga detektiv på byrån – gjorde att hon fick tillgång till information som hennes manliga kollegor inte kunde få fram.

– Kate kommer till byrån och söker jobbet som detektiv. När hon gör det tror männen som tar emot henne att hon söker jobbet som sekreterare. Hennes övertalningssätt är att ”jag är kvinna, jag kan gå in i rum där ni inte kan röra er. Jag blir som en kameleont”. Hennes största intresse är just förklädnad och skådespeleri.

För Miriam Aïda (i mitten av bilden), som Malmöborna mest känner som sångerska och programledare på Sveriges Radio, blir det första upplevelsen av att stå på scenen i en musikal. ”Det ska bli hur spännande som helst att kliva in i det rummet", säger hon. Foto: Malin Arnesson/Malmö opera

– Vi vet inte så mycket om henne egentligen. Den mesta informationen som finns är den på Pinkerton. I vår musikal har fantasin fått flöda. Grunden finns för Kate, men upphovsmännen har sedan smyckat ut den historien, säger Sara Lehmann.

Under sin tolvåriga karriär som privatdetektiv räddade hon bland annat Abraham Lincoln från det första mordförsöket mot honom, och spionerade för Nordstaterna under det amerikanska inbördeskriget.

Det fanns inte utrymme för så mycket vänskap i Warnes värld full av yttre motstånd – förutom den nyfunna vännen och kollegan Goodliver som fick veta mer om Warne än någon annan.

Annons

Rollen som Goodliver, som var sekreterare på detektivbyrån, spelas av Malmösångerskan Miriam Aïda.

Annons

– Jag tror att när Goodliver förstår vem Kate är, att det är möjligt för en kvinna att gå in i de här rummen, så blir det som en katalysator att ta större plats på Pinkerton för henne också, säger Miriam Aïda.

– ”Kvinnlig list” är ett genomgående tema i musikalen, säger Sara Lehmann.

Fakta

Kate Warne

Född: 1883 i Erin, New York (USA).

Död: 28 januari 1868 i Chicago, Illinois (USA) (35 år gammal).

Yrke: Privatdetektiv och spion på Pinkerton National Detective Agency i Chicago.

Fakta

Hit kommer ”Dead or Alive”

Urpremiär blir 26 februari på Kulturhuset Hässleholm. Sedan spelas föreställningen på Verkstan i Malmö och är på turné till 8 maj.

Turnédatum: Hässleholm (26/2), Ystad (2/3), Sjöbo (4/3), Kävlinge Kulturscen (6/3), Bromölla (12/3), Medborgarhuset, Staffanstorp (13/3), Tomelilla (15/3), Ängelholm (17/3), Kulturboxen, Lomma (19/3), Verkstan, Malmö (22/3-3/4), Höganäs (6/4), Medborgarhuset, Eslöv (8/4), Västervik (10/4), Kristianstad (12/4), Kulturhuset Flamman, Svedala (22/4), Örkelljunga (24/4), Åstorp (26/4), Landskrona (28/4), Kulturhuset Trycket, Södra Sandby (29/4), Båstad (3/5), Församlingshemmet, Trelleborg (5/5), Osby (6/5), Lunds stadsteater (8/5)

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan