Annons

Annons

Annons

Annons

Kriget i Ukraina

”Hälften av grannarna har åkt”

Många Kievbor har lämnat staden för att komma undan striderna. Olena Pantjenko sitter hemma och tar hand om sin sjuka mor. Journalisten Ivan Verstiuk tycker att jobbet är viktigast nu.

Text: 

Olena Pantjenko på sitt arbete i språkskolan. Bild: Privat

Annons

Olena Pantjenko är lärare i ukrainska i Kiev. Hon är kvar i lägenheten i centrala delen av staden för att ta hand om sin gamla, dementa mor.

– Jag kan inte ens gå till skyddsrummet, jag kan ju inte lämna henne ensam här. Det har inte varit någon direkt beskjutning i vår stadsdel, men det har varit flyglarm flera gånger.

Hon har hört explosioner från olika håll, men de flesta verkar inte ha varit i närheten. Lägenheten är på andra våningen, vilket är bra, säger Olena Pantjenko. Högre upp hade varit farligare.

Det är nästan inga människor ute, och det är så få bilar på gatan att man varje gång tror det är en stridsvagn som kommer när en bil kör förbi, säger hon.

– Jag hade tänkt ta ut pengar, men det var för lång kö till bankomaten. Och dricksvatten lyckades jag inte heller köpa eftersom det var kö. Men jag klarar mig.

Annons

Annons

I vanliga fall brukar det vara svårt att hitta parkeringsplats utanför huset, men nu står där bara ett fåtal bilar. Olena Pantjenko har rätt bra koll på vilka som bor i huset och bedömer att ungefär hälften har lämnat stan.

– Det var enorm trafik ut ur stan under torsdagen. Alla som har en stuga på landet eller någon annanstans de kan hålla sig undan har åkt, tror jag.

Hennes dotter bor i villa i byn Hostomel strax norr om Kiev och är kvar hemma med familjen. Ryska trupper har landsatts med helikopter på flygplatsen i närheten. Striderna var hårda framför allt under torsdagen, men fortsatte även under fredagen, enligt vad Olena Pantjenko hört från dottern.

– Hon sitter i källaren, men hon är helt lugn. Jag känner mig också mycket lugnare än jag hade trott var möjligt. Men jag känner hat mot angriparna. Varför tror de att de bara kan ta mitt land? Och varför gör inte väst något? Kan de inte åtminstone utestänga Ryssland från Swift?

Journalisten Ivan Verstiuk på redaktionen i Kiev. Bild: Oleksandr Medvedev.

Ivan Verstiuk är en av Ukrainas mest kända undersökande journalister. För tillfället arbetar han hemifrån, men han har inga planer på att lämna Kiev.

– Läget i Kiev är mycket allvarligt. På natten kunde man höra luftvärnet, det är väldigt starka, dova explosioner. De sköt ner två flygplan, sedan höll de sig borta under resten av natten.

Annons

Ryska sabotörer uppges röra sig runt i Kiev i civila kläder, och vid minst ett tillfälle även iklädda ukrainska uniformer, berättar Ivan Verstiuk.

Annons

– När jag pratar med grannar eller människor i butiken känns det att paniken är nära.

Ivan Verstiuks före detta fru lämnade Kiev tillsammans med parets son under torsdagen. Som järnvägsanställd hade hon förtur till tågbiljett. Själv tänker Ivan Verstiuk stanna hemma med sina föräldrar som är i sjuttioårsåldern.

– Journalisterna behövs nu, det är viktigt med korrekt information. Och det hade känts fel att lämna Kiev och gömma sig i en stuga när vår militär gör allt för att försvara staden.

Även president Zelenskyj uppges vara kvar i stan, trots att han troligen är högst uppe på den ryska militärens lista över personer som ska gripas eller värre.

– Det är viktigt för moralen att han är här, säger Ivan Verstiuk.

Även journalister är ett möjligt mål för angriparna, men det är inte mycket att göra åt, menar han.

– Vad ska regeringen göra, ge mig en livvakt? Livvakterna behövs mer på andra ställen nu.

Annons

Annons

Till toppen av sidan