Annons

Annons

Annons

Elitidrottare och förälder

”När jag började spela blev man sparkad om man blev gravid”

Förra året nådde fotbollen en milstolpe. Internationella fotbollförbundet klubbade igenom en gravidpolicy – men svenska Spelarföreningen vill ta den flera steg längre.

– Vi vill ha en föräldrapolicy som skulle gälla alla som blivit föräldrar, säger den förre landslagsmålvakten Caroline Jönsson, vice ordförande i Spelarföreningen.

Text: 

Caroline Jönsson, före detta fotbollsmålvakt och numera styrelseledamot i internationella spelarfacket Fifpro och vice ordförande i Spelarföreningen.

Bild: Patrik Renmark

Annons

2021 klubbade Fifa igenom en gravidpolicy som innebär ett skydd för spelare som blir gravida under sin karriär. Därmed är man garanterad en betald föräldraledighet och riskerar inte att få sparken från sin klubb. Policyn gäller alla klubbar med professionella spelare.

Caroline Jönsson är styrelseledamot i det internationella spelarfacket Fifpro och vice ordförande i Spelarföreningen, som är den svenska falangen, och en av de som har kämpat för att få igenom Fifas gravidpolicy.

– När jag började 2014 var en föräldrapolicy ett villkor som vi skrev ner tidigt. I december 2020 fick vi igenom att det i Fifas reglemente och nu finns en graviditetspolicy, säger Caroline Jönsson.

Det är en början. Vi vill ha en föräldrapolicy som skulle gälla alla som blivit föräldrar.

Annons

Annons

Att inte bli av med jobbet på grund av en graviditet låter som en ganska självklar rättighet i Sverige. Men i fotbollsvärlden har det inte varit så.

– När jag började spela blev man sparkad om man blev gravid. Det här är en gigantisk förändring för kvinnor. Klubbarna blir tvingade att förhålla sig till de här reglerna som innebär 14 veckors föräldraledighet, spelarna blir inte av med sina kontrakt och klubbarna har rätt att ersätta en föräldraledig spelare även utanför registreringsperioden.

Är den gravidpolicyn tillräcklig tycker du?

– Nej, svarar Caroline Jönsson med ett skratt och fortsätter:

– Men det är en början. Vi vill ha en föräldrapolicy som skulle gälla alla som blivit föräldrar. Där blir det viktigt att möjliggöra att man kan delta på träningar och matcher och då behöver man i vissa fall se till att barn kan följa med.

Carolina Jönsson under en träning med landslaget i samband med OS 2008.

Bild: Bildbyrån

Spelarföreningen håller på att förhandla om en graviditets- och föräldrapolicy i den svenska damfotbollen. Tillsammans med klubbarnas representant, Elitfotboll dam, är man överens om en policy – men eftersom den är en del av hela kollektivavtalet som förhandlas om så är den ännu inte på plats. Dröjsmålet beror enligt SVT på att förhandlingarna kört fast i en försäkringsfråga som rör ersättning vid skada.

Annons

Spelarföreningens generalsekreterare Magnus Erlingmark hoppas att policyn kan vara på plats inför säsongen 2023.

– Det är vår absoluta målsättning. Vi har ju en bild av hur vi vill att det ska se ut, men det måste stötas och blötas och olika intressenter få titta på det och tycka till för att det ska bli riktigt bra i slutändan, säger han.

Annons

Många herrspelare beskriver vilken förändring till sporten man känner när man har fått barn.

En undersökning som gjorts av Unionen visar att 51 procent av herrspelarna i allsvenskan och landslaget har barn, men på damsidan är motsvarande siffra endast 3 procent.

Caroline Jönsson menar att skillnaden beror på många anledningar. En är bristen på förebilder.

– Innan fanns det få förebilder. Förr när vi var på läger så såg vi tjejerna från USA som hade helt andra förutsättningar med ett landslagsavtal som innefattade barnpassning och så. Men de var ju de enda man såg som hade det, säger hon.

Utöver att spelarna skulle ges bättre förutsättningar att kombinera barn och familj med sin karriär ser Caroline Jönsson många fördelar med att bli mamma och fortsätta spela.

– Många herrspelare beskriver vilken förändring till sporten man känner när man har fått barn. De förhåller sig till den på ett annat sätt och kan njuta mer. Det tror jag att de damspelare med barn, som nu börjar bli fler, också känner.

Att bli gravid mitt i karriären innebär många frågor som är svåra att veta svaret på innan. Det är osäkert hur snabbt man kan vara tillbaka i spel, hur kroppen reagerar och hur livet förändras.

Annons

Förhoppningen är att en föräldrapolicy, utöver att underlätta för föräldrarna, är att damspelarna skulle kunna hålla på längre och att fler sedan väljer att bli tränare.

– Då har man redan behövt kombinera familjeliv och en aktiv elitidrottskarriär, säger Caroline Jönsson.

Caroline Jönsson tackas av efter sin sista match med LDB FC Malmö 2008.

Bild: Anna Bank

Annons

Hon har själv två barn och hade det funnits en föräldrapolicy på den tiden är det möjligt att hennes liv sett annorlunda ut.

– Dels tror jag att jag hade skaffat barn tidigare, men det fanns inte på kartan. Hade det funnits en policy kanske man hade förhållit sig till det på ett annat sätt och man hade inte behövt välja det ena eller det andra.

Fakta

Spelarföreningen

Spelarföreningen bildades 1975 och är de svenska fotbollspelarnas intresseorganisation och har till uppgift att tillvarata och skydda spelarnas intressen.


Spelarföreningens medlemmar är idag elitspelarna som har sin fotboll som hel‐ eller deltidsarbete, men alla licensierade fotbollsspelare är välkomna.

Syftet är att hjälpa spelarna med att som gränsar till deras fotbollsspelande förutom det som sker på planen. Det kan handla om rådgivning vid kontraktsskrivning, agenter, försäkringar, skatt, deklaration, sjukkassa, a-kassa, utbildning och karriärpenning samt juridisk konsultation.

Spelarföreningen samarbetar med de nordiska spelarorganisationerna och med Fifpro – det internationella spelarfacket.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan