Annons

Annons

Annons

Annons

Kriget i Ukraina

Ukraina uppges få stridsflygplan från EU-länder

EU-länder väntas överlämna ett antal äldre, sovjetiska stridsflygplan till Ukraina. Det meddelar nu ukrainska regeringskällor.

Text: 

Ett jaktplan av typen Mig-29. Bild: Ungerska flygvapnet

Annons

Det ukrainska flygvapnet meddelade tidigt på tisdagsmorgonen på sin Facebooksida att Ukraina har fått löfte om sammanlagt 70 äldre, sovjetiska jaktplan som tre olika EU-länder ska donera.

Enligt det ukrainska flygvapnet är stridsflygplanen av typen Mig-29, som togs i bruk 1983, samt Su-25, som det sovjetiska flygvapnet tog i bruk 1981. Bulgarien uppges överlämna sammanlagt 30 flygplan, Polen 28 och Slovakien 12.

Annons

Samma uppgift lades ut på måndagskvällen på det ukrainska parlamentets officiella Twitterkonto.

Redan i söndags meddelade EU:s utrikeschef Josep Borrell att det fanns planer på att överlämna stridsflygplan till Ukraina.

Annons

Ryssland har under de gångna dagarna riktat hårda angrepp mot ukrainska flygbaser, och flera ukrainska stridsflygplan rapporteras ha förstörts på marken.

Nyhetssajten Politico citerar nu på tisdagsmorgonen en anonym ukrainsk regeringskälla som meddelar att ukrainska piloter redan har anlänt till Polen för att ta över jaktflygplanen.

Alla tre länder som uppges överlämna stridsflyg till Ukraina är förutom EU även medlemmar i Nato. Försvarssajten Janes rapporterar att Nato-länder som överlämnar gamla sovjetiska stridsflygplan till Ukraina skulle kunna få ersättning från USA i form av amerikanska F16-plan.

Bulgariens premiärminister Kiril Petkov har tidigare kraftigt dementerat uppgiften om donationen. Ryska utrikesdepartementet riktade under måndagskvällen en skarp varning till länder som levererar vapen till Ukraina.

Annons

Annons

Till toppen av sidan