Annons

Annons

Annons

Skåne

Du lyssnar på Sydsvenskan – premiär för vår nyhetspodd

Idag är det premiär för nyhetspodden ”Du lyssnar på Sydsvenskan”! I första avsnittet möter du Sydsvenskans Rysslandsexpert Kalle Kniivilä.

Den ryska propagandan handlar om folkmord och nazister. Men hur pratar egentligen helt vanliga ryssar om kriget i Ukraina?

Text

Gustav Wirtén, programledare, och Sydsvenskans Rysslandsexpert Kalle Kniivilä.

Annons

Vi lever i en komplex värld där det globala ofta hänger ihop med det superlokala. Det vill vi prata om, så nu startar vi nyhetspodden ”Du lyssnar på Sydsvenskan”.

Här kommer programledaren Gustav Wirtén att rota i aktuella, spännande och viktiga nyhetsberättelser tillsammans med Sydsvenskans journalister och andra.

Så vill du bli lite klokare kring det som händer i Skåne, Sverige och världen så följ oss i ”Du lyssnar på Sydsvenskan”. Vi kommer att göra två avsnitt i veckan som läggs ut på tisdagar och torsdagar.

Annons

Sydsvenskans nyhetspodd ”Du lyssnar på Sydsvenskan” finns på bland annat Spotify, Podcaster, Acast och Soundcloud. Annars går det alldeles utmärkt att lyssna i spelaren här nedanför.

Annons

I första avsnittet berättar Sydsvenskans Rysslandskunnige reporter Kalle Kniivilää om sin kompis, som just nu tillbringar största delen av tiden i ett skyddsrum i ukrainska Charkiv.

– Men på något sätt verkar han vara på bättre humör än jag, vilket känns väldigt konstigt!

Kalle Kniivilä har länge följt Ryssland inifrån, har många vänner där och bra koll på hur människor lever och tänker. Han har också skildrat Ryssland i flera böcker – den senaste var ”Putins värsta fiende”, om Aleksej Navalnyj, hur han förgiftades och varför han återvände till Ryssland.

Sedan krigsutbrottet i förra veckan har han extra intensivt följt olika informationsflöden i Ryssland och Ukraina. I podden säger han:

– Jag har ju länge följt kompisar på sociala medier och sett vad de tycker om den här stegvis upptrappade stämningen kring Ukraina. De som stödjer regimen måste nu hitta argument för sig själva: varför ska jag acceptera detta?

Annons

Namnet på podden, ”Du lyssnar på Sydsvenskan”, kommer från vår danska systertidning Politiken. Deras nyhetspodd heter ”Du lytter til Politiken”. Det tyckte vi var ett bra namn och lånade idén. Helt okej tyckte våra danska kollegor!

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan