Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Kriget i Ukraina

Vellinge och Staffanstorp svänger helt – förbereder sig för att ta emot flyktingar

Färre asylsökande och volymmål för invandringen har länge stått högt på Moderaternas lista. Nu gör partiet och paradkommunerna Vellinge och Staffanstorp en helomvändning när det gäller flyktingar från Ukraina.

Tidigare har ensamkommande män som anvisats till Staffanstorp fått bo i husvagnar. Argumentet har varit att det saknas andra boendelösningar.

Bild: Hussein El-Alawi

Annons

Sverige ska ta emot 5 000 asylsökande per år. Det målet har Moderaterna formulerat. Partiets ståndpunkt är att det är viktigt att minska invandringen under en lång tid framöver för att integrationen ska fungera.

Men sedan Ryssland invaderade Ukraina har M gjort en kovändning.

I Vellinge och Staffanstorp har man sedan flyktingvågen 2015 varit väldigt restriktiva med att ta emot nyanlända.

Staffanstorp är den kommun i Sverige som har tagit emot lägst antal flyktingar sedan krisen. Men nu säger kommunalrådet Christian Sonesson (M) till SVT att man är öppen för att ta emot flyende från Ukraina. Han bedömer att det är en helt annan situation som rör ett ”närområde” i Europa.

Kommunen har på senare år fått mycket kritik för att nyanlända placerats i husvagnar på en parkering utanför Staffanstorp. När det gäller flyktingar från Ukraina kan kommunen tänka sig att bistå med tillfälliga lokaler, som kan fungera som transitboenden.

Annons

Annons

– Det är människor som har ett verkligt skyddsskäl. Det är kvinnor, barn, äldre som flyr medan männen stannar kvar. Vid den tidpunkten var det övervägande män mitt i livet som sökte ett bättre liv i Sverige, säger kommunalrådet i intervjun med SVT.

Sydsvenskan har varit i kontakt med Christian Sonesson, som inte vill uttala sig i frågan.

Carina Wutzler (M), kommunalråd i Vellinge, är också positivt inställd till att ta emot flyktingar från Ukraina.

– Vellinge kommer givetvis hjälpa till och vi förbereder oss för mottagande. Just nu pågår inventering av tillgängliga bostäder och hur vi kan möjliggöra kapacitet i våra verksamheter, säger hon.

Vellinge förbereder sig för att ta emot flyktingar från Ukraina. ”Det är ovisst hur många som kommer, men det gäller att vara förberedd”, säger Carina Wutzler (M).

Bild: Lars Brundin

Men hon tycker inte att Vellingemoderaterna har ändrat hållning.

– Vi får hjälpa till när det är oroligheter ute i Europa. Det är ovisst hur många som kommer, men det gäller att vara förberedd.

Den handlingsplan för integration som har funnits i kommunen sedan tidigare kommer även de nya flyktingarna att omfattas av.

– De kommer att omfattas av samma regelverk ja, om man vill ha hjälp med boende i kommunen är det max 24 månader i etableringsboende som gäller.

Annons

Gustav Schyllert, förbundsordförande för M i Skåne, tycker inte heller att partiet eller kommunerna som är M:s skånska skyltfönster har gjort en helomvändning. Han hänvisar liksom Christian Sonesson till att situationen ser annorlunda ut, jämfört med 2015.

Annons

– Detta är ett krig i vår omedelbara närhet. Såvitt man kan bedöma verkar det vara kvinnor och barn som flyr. Många vill förmodligen återvända till Ukraina, när det är möjligt.

Var ligger skillnaden när kriget sker i vår närhet?

– Det är jämfört med konflikter i andra delar av världen, som var bakgrunden 2015. Det ryska anfallet av Ukraina innebär ju att de flyende har skyddsskäl som skiljer sig från diskussioner i kölvattnet av 2015, där man hade en del former som närmast var amnesti-liknande, som gymnasielagen.

– Och utgångspunkten för den internationella migrationsrätten är såklart någon slags närområdesprincip.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy