AnnonsVisitDenmark

Formstarka upptäckter runt Köpenhamn

Våren landar tidigt i den danska huvudstaden. Häng med på en tur doppad i dansk design, en gnistrande guldkust – och museiupplevelser med mersmak.

DAC. Foto: Daniel Rasmussen

En del storstäder tycks ha en nästan magnetisk dragningskraft på sina besökare. Kanske är det därför som många av oss svenskar har en så stark längtan till den danska huvudstaden. Köpenhamn kan konsten att slappna av; ett skönt lugn att landa i, samtidigt som stan ständigt står på tårna när det kommer till nyskapande design, arkitektur och spännande öppningar av hotell och krogar.

Att man även enkelt tar sig runt på cykel nästan överallt året runt gör förstås känslan av frihet, närhet och semesterpirr ännu starkare. Om det så bara gäller för en weekend. Så hoppa upp på hyrhojen eller ta med den på lokaltåget – och häng med.

Fler tips på aktiviteter i Danmark hittar du här

Portlandstornen i Nordhavn. Foto: Daniel Rasmussen

Brutalcoola byggnader i Nordhavn

Första nedslaget gör vi i Nordhavn. Här har ett före detta rostigt industriområde i hamnen norr om Köpenhamns innerstad fått färg – och blivit en bastion för innovativ arkitektur och läckra designstudior.

Området är kompakt och koncentrerat och som själva symbolen står brutalcoola byggnader som bostadshuset The Silo och de båda svampformade kontorsbyggnaderna Portlandtornen. På restaurang The Silos 17:e våningsplan har man himlen som sällskap. 664 kvadratmeter helt i glas säger en del om den obrutna utsikten som serveras härifrån.

Ett par 100 meter bort har vi rullat till Århusgade och en anrik före detta skeppsredarbostad. Idag är huset en sorts häftig hybrid av showroom, designaffär, boutiquehotell och krog: The Audo. Inbäddad av möbler från designern Bjarne Hansens berömda Menu har man skapat The Audo Residence - tio individuellt inredda hotellrum där alla möbler och designdetaljer dessutom är till salu. Vill man få en fingervisning om kosmopolitisk känsla i ett nytt dynamiskt danskt distrikt är The Audo en självklar plats att besöka.

Här är resmålen i Köpenhamn du som Malmöbo inte får missa

spännande arkitekturrundor på hjul i bland annat Nordhavn

Prova på spännande arkitekturrundor på hjul. Foto: Sebastian Falck Stigsby

Design på två hjul

Vill du inte ta dig runt på egen hand, och kanske hellre är sugen på lite citykunskap på två hjul – ta hjälp av en organiserad cykelguide. Vem är bättre på att förklara var det moderna Köpenhamn hittas och hur det kom till – om inte arkitekten Asser Munch, ägare sedan tio år tillbaka till Be Copenhagen.

Asser erbjuder spännande arkitekturrundor på hjul i bland annat Nordhavn – och han är en fena på att hitta platser man aldrig trodde fanns.

– Vi är många som arrangerar cykelturer och sightseeings i Köpenhamn, men vi är kanske den enda som är helt fokuserade på kombinationen av arkitektur och cykelturer. Det härliga är att det går att hitta otippade vägar mot nya projekt att visa upp. Därför är Köpenhamn så fantastiskt, menar Asser Munch när vi möter honom i källarverkstan på Fortunstraede mitt i city.

Biblioteksbyggnaden Sorte Diamant. Foto: Daniel Rasmussen

Provkarta på dansk design

Det krävs inte många meter med Be Copenhagen för att förstå att den coolaste arkitekturen hittas från cykelsadeln. Vid bryggorna bortom den nyskapande biblioteksbyggnaden Sorte Diamant stannar man gärna till vid Dansk Design Center. Huset med sina staplade glaskuber mitt emellan kajen och det mest klassiska av Köpenhamn går under namnet Blox och är hem för dansk design, arkitektur (Dansk arkitekturcenter DAC) och spjutspetsig stadsomvandling. Missa inte DAC Design Shop, den perfekta provkartan på väl utvalda danska designprodukter, från smycken och klockor till mode, böcker och inredningsdetaljer.

Ny Carlsberg Glyptotek är en kär klenod

Glyptoteket. Foto: Daniel Rasmussen

Från samtida design till klassisk kultur är det inte särskilt långt. Och om den själländska solen ännu inte värmer fullt ut, finns en utmärkt klimatmaskin ett stenkast bakom Tivoli. Museet Ny Carlsberg Glyptotek är en kär klenod för många Köpenhamnsbesökare. Här finns inte bara Nordeuropas största samling av antik konst som får en att glömma tid och rum. I museets vackra vinterträdgård väntar man också gärna in våren på Café Picnic bland romerska kolonner, statyer och skuggande palmer.

Konstoasen Louisiana. Foto: Ty Stange

Konst i magisk miljö

Nu längtar vi lite längre bort, och från Glyptoteket är det inte många kvarter till Hovedbanegård. I världens mest cykelvänliga stad rullar man självklart ombord på tåget utan extra kostnad.

Konst- och designbesatta har blicken fäst på tågstationen Humlebaek längre norrut längs den danska guldkusten. Här har den lika sköna som stilbildande konstoasen Louisiana sitt lite hemliga hem. Och genast slås man av hur stor påverkan konst i undersköna miljöer kan ha. Efter att ha studerat den färgstarka avantgardisten Sonia Delaunays livsverk går det liksom inte att låta blir att ge sig ut i vårljuset – och vandra runt i trädgården tillsammans med Henry Moores statyer och Calders mobiler.

Nu cyklar vi söderut med solen i ögonen. Vägen går bokstavligen längs Öresund, och vid Nivå bromsar man gärna in vid den livliga lilla hamnen, och ser fiskare stå och rensa nyfångade rödspättor.

Mer inspiration inför köpenhamnsresan hittar du här

Rungstedlund. Foto: Kurt Rodahl Hoppe

Tidlösa hem att hitta till

Snart att det dags att göra halt vid eleganta Rungstedlund. Här har den banbrytande danska författarinnan Karen Blixens hem blivit ett litet museum för den stora internationella publiken. Det var här hon föddes och hit hon återvände i början av 1930-talet efter åren på kaffefarmen i Kenya.

I parken utanför, som också är ett fågelreservat skapat av författarinnan, når man snart fram till en kulle. Där under det stora bokträdet ligger Blixen begravd.

Inåt land väntar snart därefter den skiraste bokskog. Ute ur grönskan öppnar sig den lilla hantverksorten Rådvad. Här grundades byns berömda knivfabrik redan på 1750-talet. Ett drygt sekel senare föddes designern Georg Jensen just bredvid, i det stora gula huset alldeles vid Mölleån – ett vatten som förresten var skälet till att Rådvad blev en av Danmarks allra första industriorter.

Ängarna på 1 700 hektar skapar nästan en känsla av savann

Just söder om tidlösa Rådvad ligger Eremitagen och Dyrehaven med sina horder av kronhjortar. De mäktiga ängarna på 1 700 hektar skapar nästan en känsla av savann. Kanske var det inte så konstigt att Karen Blixen ofta kom hit – när längtan efter hennes älskade Afrika blev för stark.

Fler tips på aktiviteter i Danmark hittar du här

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan