Annons

Annons

Annons

Annons

Lund

Hesa Fredrik saknas i Lunds byar

Trots att Lunds kommun har drygt 40 VMA-system utplacerade finns det inga tutor i någon av Lunds byar. Från kommunens sida menar man att det är aktuellt med fler system, men att de troligtvis inte kommer finnas på plats förrän under 2023.

Totalt finns det 40 VMA-system i Lunds kommun.

Bild: Arkivbild

Annons

Under måndagseftermiddagens test av viktigt meddelande till allmänheten, VMA, var det tyst utanför de centrala delarna av Lund.

Trots att det bor drygt 6 400 personer i Södra Sandby och 6 800 personer i Dalby, som är Lunds andra och tredje största orter, finns det inga system längre österut än Linero.

Jämförelsevis finns det i kranskommunerna en VMA-tuta utplacerad i Hjärup och en i Furulund, två orter med runt 4500 invånare vardera.

I Södra Sandby går meningarna isär kring hur viktigt det är med att ha ett VMA-system i byn.

Christel Nilsson, 83, menar att Södra Sandby är för geografiskt utspritt för att Hesa Fredrik skulle göra nytta. Dessutom tycker hon att radio och TV räcker för att hålla sig informerad vid stora samhällshändelser.

Annons

– Jag tycker inte att det är nödvändigt, det finns så mycket media att man snappar upp om det händer något. Men vill de ha ett larm här så.

Annons

Christel Olsson och Madlein Sandberg

Bild: Lee Strandberg

Christel Olsson, 52, och Madlein Sandberg, 56, som äger en skobutik i centrala Södra Sandby är båda kritiska till att det inte finns någon VMA-tuta i Södra Sandby och menar att närheten till potentiella militära mål är oroande.

– Först och främst har vi Revinge precis bredvid. Om en fiende vill slå ut ett militärt område flyger de kanske över här. Då vill jag veta om om något är på gång, speciellt med tanke på att vi inte heller har tillräckligt med skyddsrum, säger Christel Olsson.

Systrarna Miriam, och Rebecca Enger, 27 och 22, tycker det är märkligt att det inte finns någon VMA i Södra Sandby. De bor vanligtvis utanför Hässleholm, men hälsar på hos föräldrarna som har en musikskola i byn.

– Vi hör det väl hemma hos oss, och då bor vi en bit utanför stan, säger Miriam Enger.

Systrarna Rebecca och Miriam Enger känner sig oroliga över världsläget, men försöker hålla sig uppdaterade. – Det känns som att det trappas upp, och det är inte långt här ifrån.

Bild: Lee Strandberg

David Falk är beredskapssamordnare i Lunds kommun och medger att det finns ett behov av att sätta upp fler Hesa Fredrik än de som finns idag.

Annons

Annons

– Jag håller med om att det kan behövas fler system, men jag kan inte säga krasst var de borde sitta. Just nu tittar vi på att utöka med VMA på Brunnshög på grund av närheten till ESS. Men absolut, det står på vår “att göra”-lista.

Kommunen baserar placeringen av VMA på den risk- och sårbarhetsanalys som utförs vart fjärde år. Eftersom den nuvarande analysen gäller för perioden 2019-2022 tror David Falk att det kan bli aktuellt med nya Hesa Fredrik-system först under 2023.

– Troligtvis kommer vi då att sätta upp systemen på fler platser, men det är viktigt att de baseras på en grundlig analys.

Hesa Fredrik ska enligt uppgift inte heller ha hörts under måndagen i Värpinge.

Läs mer:

Hesa Fredrik slutade inte låta vid Kirseberg – men hördes inte i andra stadsdelar

Annons

Annons

Till toppen av sidan