Annons

Annons

Annons

Annons

Boxning

Malmöbröder valde bort gatan – blev bäst i Sverige: ”Kvittar var man kommer från”

De två Malmöbröderna höll sig undan slagsmål på gatan och klev upp i ringen istället. Nu har de blivit svenska mästare i boxning och MMA.

– Vi vill visa alla, inte bara Rosengård och Malmö utan hela Sverige att om du vill något så går det, säger Besfort Xhafolli.

Besfort Xhafolli och Herolind Xhafolli.

Bild: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån

Annons

Sydsvenskan möter upp bröderna Xhafolli på Redline Training Center i Malmö. Detta är storebror Herolind Xhafollis klubb, lillebror Besfort Xhafolli tillhör KFUM Fightzone, men de gästar ofta varandras klubbar för att träna tillsammans.

– Vi har våra egna pass och tränare på våra klubbar, men kör extra tillsammans för att kunna vinna mästerskap och prestera på högsta nivå, säger Herolind Xhafolli.

Och under vintern har de båda fått utdelning för sitt slit.

I december blev Besfort Xhafolli svensk mästare i boxning och två månader senare blev Herolind Xhafolli svensk mästare i MMA. Under varandras matcher fanns bröderna med som stöd för varandra.

– När jag vann SM så fanns han där i min ringhörna, och tvärtom när han vann SM, säger Besfort Xhafolli.

Annons

Och så har det alltid varit.

Bröderna är uppvuxna i Rosengård och Kroksbäck.

Annons

– Det har inte varit lätt. Som vi alla vet har det varit mycket elände under de senaste tio åren i Malmö. I den åldersgrupp vi är i är det många som hamnat fel. Man har fått se en hel del alltså... säger Besfort Xhafolli.

När Sydsvenskan träffar bröderna ska de precis träna tillsammans på Redline Training Center i Malmö.

Bild: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån

Att de haft sin idrott, varandra och sin familj tror de är en stor bidragande orsak till att de hållit sig utanför problem.

– Om inte jag hade haft boxningen att fokusera på så vet jag inte… säger Besfort Xhafolli.

– Vi har haft turen att ha två engagerade föräldrar. Farsan har alltid tryckt på att vi ska hålla på med idrott och studier och mamma att vi ska satsa på att få ett jobb där vi kan försörja oss. De har hållit oss i schack och vi har alltid varit en tajt familj, säger Herolind Xhafolli.

Föräldrarna är kosovoalbaner och kom till Sverige 1992. 1994 föddes Herolind och två år senare föddes hans lillebror Besfort.

Vi har haft turen att ha två engagerade föräldrar.

– När vi var små sa vår morsa att hon har två barn, men att det känns som hon har tjugo. Vi var väldigt energiska när vi var barn, säger Herolind Xhafolli.

– Och vi slogs mycket med varandra, skrattar Besfort Xhafolli.

– Ja, men när sporten började involveras mer så försvann det. Det gick från att reta varandra till att stötta varandra. Det gick från att bråka till att påminna varandra om att ”tappa inte handen i den slagväxlingen” eller ”tänk på att ha med benen i dina nedtagningar”, säger Herolind Xhafolli.

Annons

Lillebror Besfort Xhafolli och storebror Herolind Xhafolli.

Bild: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån

Annons

Utöver sina idrottskarriärer har båda valt att plugga vidare. Besfort Xhafolli är snart färdig redovisningsekonom och Herolind Xhafolli jobbar som ambulanssjuksköterska.

– Att hjälpa människor är obeskrivligt, säger Herolind Xhafolli.

– Och min dröm har alltid varit att starta eget. Jag vill ha en proffskarriär, men man vet aldrig vad som händer inne i ringen. Man måste ha en plan a, b och c, säger Besfort Xhafolli.

Herolind Xhafolli jobbar som ambulanssjuksköterska.

Bild: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån

Med deras idrotts- och karriärsval hoppas de kunna vara en inspiration för barn som växer upp i utsatta områden.

– Vi vill visa alla, inte bara de i Rosengård och Malmö, utan hela Sverige att vill du något så går det. Det kvittar var man kommer i från. Det kvittar vad alla säger till dig, du måste göra det själv, säger Besfort Xhafolli.

Besfort Xhafolli pluggar till reovisningsekonom.

Bild: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån

Vad är det som driver er?

– Kärleken till sporten och att göra våra nära och kära stolta. Vi vill också ge tillbaka till samhället. När våra föräldrar kom hit hade de det jättetufft, men Sverige tog emot dem med öppna armar. Det är därför vi representerar Sverige i landslaget. Vi har stor kärlek till vårt ursprung, men vi glömmer inte vårt hem här. Vi är stolta kosovoalbanska svenskar, säger Herolind Xhafolli.

Annons

Vi vill också ge tillbaka till samhället. När våra föräldrar kom hit hade de det jättetufft, men Sverige tog emot dem med öppna armar.

Herolind Xhafolli var den som först började med kampsport. När han var i 10-årsåldern började han med judo men gick senare över till MMA. Besfort Xhafolli började inte boxas förrän han var 19 år.

Annons

– Jag spelade fotboll innan, men min bror fick in mig på kampsport. Och sedan första gången jag gick in i ringen har det varit min dröm att bli bäst i Sverige, säger Besfort Xhafolli.

Bild: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån

Den drömmen slog in den 12 december förra året. Men det var nära att det inte blev någon tredje rond i SM-finalen för Besfort Xhafolli. För i mitten av andra ronden bröt han handen.

– Min motståndare kom alldeles för nära och när jag slog så bröt jag tumbasen rakt av. Jag kände en kraftig stöt hela vägen upp till axeln, men jag var tvungen att ha ett pokerface. Jag kollade på motståndaren och låtsades som ingenting. Jag log till och med mot honom, säger Besfort Xhafolli.

Men hans tränare och storebror såg att något var fel.

– Han slutade använda högerhanden, men han sa ju inget. Men när han sen kom ut efter tredje ronden och jag tog av honom handsken så var det en svullnad nästan lika stor som en tennisboll, säger Herolind Xhafolli.

Mitt slutgiltiga mål är att bli världsbäst, det bara är så

Annons

Efter att Besfort Xhafolli säkrat SM-titeln åkte bröderna raka vägen till akuten.

– Då kände jag ju att det gjorde ont. Men under matchen fick jag någon ”killer instinct” och jag gjorde faktiskt min bästa rond, även att jag hade en bruten hand, säger Besfort Xhafolli.

Två månader senare, i slutet av februari, var det hans storebrors tur att bli svensk mästare.

– Jag fyllde 26 samma dag som han vann, det var världens bästa present! säger Besfort Xhafolli.

Framöver är målet att delta i fler mästerskap och att bli proffs.

– Mitt slutgiltiga mål är att bli världsbäst, det bara är så, säger Besfort Xhafolli.

Även den resan vill de göra tillsammans.

– Jag kan säga så här för att sammanfatta det – var jag än har min brorsa, där är jag hemma, säger Herolind Xhafolli.

”Var jag än har min brorsa, där är jag hemma” säger Herolind Xhafolli.

Bild: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån

Annons

Annons

Till toppen av sidan