Annons

Annons

Annons

Skåne

Tuuuuuuuuuuuuuuuut – idag testas hesa Fredrik

Fyra gånger per år testas ”hesa Fredrik”. Idag är det dags igen, klockan 15. Men vet du vad det betyder – egentligen?

Text

Tutorna sitter framför allt i tätbebyggda områden

Bild: Henrik Montgomery/TT

Annons

Med Rysslands invasion av Ukraina har fokus också riktats mot vår egen säkerhet, även om inget tyder på ett hot mot vårt land. Däremot är det bra att känna till "hesa Fredriks" olika meddelanden.

Fyra gånger per år testas varningssignalen som ska göra oss alla uppmärksamma på faror av olika slag.

Det är nämligen så att tutorna, som framför allt sitter i tätbebyggda områden, kan låta på tre olika sätt och varna för olika saker.

Så här ser fördelningen av tutor ut i Malmö. Bild: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

1. Den varning som regelbundet testas är ”Viktigt meddelande till allmänheten” och består av en signal i sju sekunder och sedan uppehåll i 14 sekunder som sedan upprepas. Den varningen används vid krissituationer – till exempel vid utsläpp av farliga ämnen, bränder med explosionsrisk, skogsbränder och andra naturkatastrofer. Hör man den ska man gå inomhus, stänga dörrar och fönster och om möjligt också ventilationen. Information om vad som hänt kan man få på krisinformation.se eller genom att ringa 113 13 eller lyssna på Sveriges Radios P4.

Annons

Annons

2. Korta stötar. I Ukrainas stora städer har flera gånger flyglarmet gått och om det skulle varnas för flyganfall i Sverige skulle det låta i korta stötar med korta mellanrum, alltså helt annorlunda än vid varningen för ”Viktigt meddelande till allmänheten”.

Inbäddat innehåll

3. En tredje varning som kan komma via Hesa Fredrik är det som kallas beredskapslarm. Det är en signal på 30 sekunder med ett efterföljande uppehåll på 15 sekunder som upprepas om och om igen.

Det betyder att det råder omedelbar krigsfara, eller att landet är i krig. Om man hör den ska man omedelbart gå inomhus och lyssna på Sveriges Radio P4. Man ska också förbereda sig på att kunna lämna sin bostad med det allra viktigaste, varma kläder, något att äta och dricka samt id-handlingar. Den som är krigsplacerad ska då också omedelbart bege sig till sin krigsplaceringsort.

En enda lång enskild signal på 30 sekunder innebär i samtliga fall att faran är över.

Fakta

VMA-karta


VMA (viktigt meddelande till allmänheten) är ett varningssystem som används vid olyckor och allvarliga händelser. Hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps hemsida finns en karta som visar varningstutornas placering.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan