Annons

Annons

Annons

Kriget i Ukraina

Ica-handlare samlar in till Ukraina: ”Vi måste göra något"

Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Så resonerar Ica-handlaren Michal Wieloch som i samarbete med Vidinge Grönt samlar in förnödenheter till det ukrainska folket.

– Jag och min bror sa direkt att vi måste göra något och göra det snabbt, säger Michal Wieloch.

Text

Michal började arbeta inom Ica som 14-åring. Han packade varukassar åt kunder. Så småningom fick han fast anställning, gick Ica:s utbildningar och sedan 1999 driver han Ica Fäladstorget i Lund. Butiken står inför ett generationsskifte och barnen Filippa och Victor Wallin Wieloch (på bilden), som tog sina första stapplande steg på butiksgolvet, förbereder sig för att ta över efter sin far.

Bild: Patrik Renmark

Annons

När kriget i Ukraina inleddes den 24 februari kände Michal Wieloch och hans tvillingbror Stefan Wieloch, också han Ica-handlare men i Eslöv, att de måste agera.

Det här var på lördagen, två dagar efter att kriget startat. Samtidigt fick han ett samtal från Vidinge Grönt, en av Sveriges största grossister på färdigpackade sköljda grönsaker.

I fabriken utanför Kävlinge arbetar 270 personer varav drygt 50 är från Ukraina. De ukrainska kollegorna har startat initiativet med att köra ner förnödenheter till landet. De står i direktkontakt med lokalbefolkningen i landet och vet vilka behoven är.

Annons

Vidinge Grönt stöttar medarbetarna och sköter lagerhanteringen, sortering, lastning och transport. Insamlingen sker i samarbete med flera Ica-butiker i bland annat i Kävlinge, Lund, Löddeköpinge och Eslöv.

Annons

– Det kom två ukrainarna, de kunde tala polska, som jag också kan, berättar Michal Wieloch, som har rötter i Polen.

För honom och hans bror är det viktigt att de insamlade artiklarna verkligen når fram till dem som behöver det. De hade själva tänkt att köra ner mot Ukraina och den polska gränsen.

– Men via de här ukrainarna, som står i direktkontakt med invånare, fick vi listor på vad som behövs och då satte vi igång med detsamma, säger Michal Wieloch.

För honom var det självklart att bidra. Initiativ som det här ligger honom varmt om hjärtat. Hans föräldrar, som kom med Röda Korsets bussar till Sverige 1945, gjorde likadant för Polens barn. De bildade aktionsgruppen Solidaritet med Polens Barn 1981, med säte i Lund.

– Det här kommer så nära en. På mina föräldrars tid gick det direkt ner till behövande och delades ut via kyrkorna i Polen. Mina föräldrar skickade ner 80 lastbilar. Nöden där var fruktansvärd, säger Michal Wieloch.

Såväl privatpersoner som företag välkomnas med donationer. Det kan vara sovsäckar, blöjor, barnmat, engångsartiklar och raggsockor.

På sociala medier uppdateras listan på vilka förnödenheter som behövs löpande.

Under måndagen lämnade en tredje lastbil Sverige.

– Jag blir själv rörd och tagen av de här människorna som kommer och hämtar. Jag vet ju själv vad mina föräldrar gick igenom och råkade ut för i Polen en gång i tiden, säger Michal Wieloch.

Annons

Så länge behovet av förnödenheter finns och de ukrainska medarbetarna från Vidinge Grönt orkar kommer insamlingen att fortsätta.

LÄS MER: Därför är din avlagda jacka ingen hjälp

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan