AnnonsVisitDenmark

Barnens bästa – upptäck Danmark med annorlunda aktiviteter

Spektakulär safari på Lolland, kejsarens nya kläder i Odense – eller branta spaningar på Möns Klint? I Danmark hälsar våren med spänning på både små och stora.

Foto: Niclas Jessen/Kim Wyon

Fler tips på aktiviteter i Danmark

Barnfamiljer och Danmark är en kombination som det slår gnistor om. Kanske är det något med den vänliga naturen, de goda glassarna och snälla städerna. Allt på bilvänligt avstånd med många barnvänliga besöksmål att närma sig – aldrig långt från Sverige.

Vårens ankomst firas på mest exotiska sätt på Knuthenborg Safaripark på ön Lolland i södra Danmark. På den här klassiska danska destinationen har mängder med barn genom generationer för första gången mött den afrikanska savannens skönheter.

Den danska savannen

Foto: Business Lolland-Falster

I Nordeuropas största safaripark sätts saker i sitt sammanhang – och besökare får här hela historien – från dåtidens dinosaurer till dagens däggdjur. Och charmen är förstås att komma riktigt, riktigt nära. I Knuthenborg strövar djuren fritt omkring över stora områden, totalt hela 400 hektar. De är fiffigt uppdelade över kontinenter, men samtidigt är det alltid djuren som bestämmer. Och som besökare måste man ibland göra som djuren – ta det med ro. Så bli inte stressad av att det plötsligt står tio zebror framför bilen som vägrar flytta på sig.

Allra mest minnesvärt är möjligheten att checka in på Knuthenborg Camp och bo över i ett av de fina glampingtälten, vissa med egen terrass. En magisk upplevelse för hela familjen att bära med sig är att komma ut i pyjamasen direkt på morgonen, se dimman skingra sig över slätten och möta de nymornade djuren – nästan helt för sig själv.

Årets nyhet är Camp Zov Tigra, där gästerna vaknar upp mitt i tigerskogen. Bara ett panoramafönster skiljer dig och de mäktiga djuren åt.

Foto: Kim Wyon

Vill man stanna lite längre väntar de vackraste omgivningar här på blomstrande Fyn

Kejsarens nya kläder

Något mindre äventyrliga upptäckter väntar i Danmarks tredje största stad Odense på ön Fyn. Här är familjefokus förstås inriktat på den store författaren HC Andersen och hans hem. Förutom att besöka det lilla gula hus där han föddes år 1805 kan man numera titta in i HC Andersen Hus, en helt nyöppnad liten sagovärld skapad av den berömde japanske arkitekten Kengo Kuma.

Här vävs verkligheten samman med hans sagolika historier i ett spännande sammelsurium av ljud, bild, high tech-effekter och en interaktivitet tillsammans med stora som små. Vem vågar ta plats i kejsarens nya kläder?

Efter en stadsvandring i Hans Christians spår finns sedan hela den kullerstenlagda stan att upptäcka. Vill man stanna lite längre väntar de vackraste omgivningar här på blomstrande Fyn, som även lockar med annorlunda, häftiga övernattningar på något av alla sina 123 slott och herrgårdar. Ett av slotten är Egeskov som på sina ägor har gott om plats för både en stor, inspirerande lekpark mitt i skogen och museer för allt från brandbilar till gamla motorcyklar och flygplan.

Kreativ med keramik

Oavsett vilken av Danmarks tre största städer, Odense, Aarhus eller Köpenhamn, du är i bubblar leklusten på Creative Space. Det är namnet på ett nytt, kreativt koncept där hela familjen kan måla på sin egen keramik. För Creative Space är allt annat än ännu ett kafé; här handlar det om att greppa penseln och låta fantasin flöda. Idén är enkel: välj bland över 300 olika objekt av italiensk keramik – från tekoppar till vaser och kannor, och sedan är det bara att börja skapa med hjälp av de 90 färgvarianter som finns att välja mellan. När familjen är färdig, sitter man lugnt tillbakalutad med sin lemonad medan personalen glaserar och bränner ens blivande konstverk.

Spännande stup och stjärnskådning

Två timmars bilresa söder om Köpenhamn, alternativt på vägen hem från Knuthenborg på Lolland, ligger vackra ön Mön. Mest berömd är man för sin brant stupande Klint, de kritvita klipporna som höjer sig nästan 130 meter över havet och som bildades under kritaperioden för cirka 150 miljoner år sedan.

Missa inte att besöka Geocenter Möns Klint där man med hjälp av interaktiva utställningar och en 3D-bio får lära sig det mesta om natur och geologi, och hur den här märkligt fascinerande platsen kom till. Härifrån utgår också guidade turer för både vandrare och de som hellre föredrar att rulla fram på mountainbike.

Och för den som vill sikta ännu högre mot stjärnorna är Mön känt som en av världens bästa platser för just stjärnskådning. Här finns Nordens enda så kallade Dark Sky Park – ett område med ett minimum av ljusföroreningar vilket ger en ovanligt svart natthimmel och möjlighet att se stjärnor som inte syns på andra platser. Dessutom finns en unik kontrast till nattmörkret i form av de karaktäristiska, branta kalkstensklipporna.

Organisationen The International Dark Sky Association har till och med utnämnt Mön till en av världens bästa platser för stjärnskådning. Det är inte svårt att förstå varför när man vänder blicken upp mot natthimlen.

Foto: Daniel Villadsen

God natt med glamping

Halvvägs tillbaka mot den danska huvudstaden bör man inte missa det spektakulära Skovtårnet, placerat 45 meter upp i skogen Gisselfeld Kloster nära Naestved. För att nå hit till det redan flerfaldigt prisvinnande tornet går man genom en drygt tre kilometer lång spång genom den magiska skogen – och avslutar på en utsiktsplats 140 meter över havet. Men håll i hatten, här högt över träden syns både Köpenhamn och Malmö i fjärran.

Blev svindeln svår? Varför inte checka in i ett av Camp Adventures sex lika läckra som lyxiga glampingtält. Naturnära och bekvämt belägna nedanför på den trygga danska jorden.

Fler tips på aktiviteter i Danmark

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan