Annons

Annons

Annons

kulturLund

Ida Ölmedal
Flashback forever – som ett smartare Filip och Fredrik

En hyllning till internets kufar. Succépodden är på turné.

Text: 

Det här är en kulturartikel.Analys och värderingar är skribentens egna.

”Scroll-Mia”, Emma Knyckare och Ina Lundström från ”Flashback forever” på turné. Foto: Nicke Johansson.

Annons

Ida Ölmedal är kulturchef.

Ah, det gamla internet! Före instagram och influencers. När ordet härskade över bilden. Innan vi alla blev C-kändisar som skulle framställa våra tydliga säljbara jag. Saknar ni det? Saknar ni Flashback forum?

Med ömsint humor tar sig podden ”Flashback forever” an denna ökända plats, oftast uppmärksammad för sämre sidor som misogyni, rasism och anonymt näthat. Komikerna Ina Lundström, Emma Knyckare och deras vän ”Scroll-Mia” läser diskussionstrådar om typiska ämnen som ”Vi som kör vinlunch när vi jobbar hemma”, ”Vad är det för fel på grismjölk?” och ”Hur känsligt är nitroglycerin?”. (Den sista startades av ängelholmaren som senare åkte dit för att ha försökt bygga en kärnreaktor i sitt kök – en tungviktare, moderator för Flashbacks kemiavdelning.)

Annons

Annons

Som en smart internetuppföljare på Filip och Fredriks möten med kufar runtom i landet.

Nu är ”Flashback forever” på turné. När de framträder i Lund dröjer det inte länge förrän någon i publiken tjuter: ”Akademiker!”

Ett skällsord, det vet trogna lyssnare.

En av poddens favoriter, Rotebro-Conny, har skrivit omkring 600 inlägg om akademiker som äter halloumi och belånar sig för att lägga tunna usla parkettgolv.

Ja, showen löper förstås risk för klassförakt. Så blir det inte.

Kanske är det för att komikerna lyckas få publiken – akademikerna – att framstå som lika lätt att driva med som Flashbackanvändarna. Vi får vifta med lysande pinnar och digga techno som på norskt ”russefirande”. Det kastas ut uppblåsbara mansdockor som vi töntigt obekvämt passar vidare mellan oss.

Men framför allt funkar det på grund av kufigheten hos komikerna själva. ”Scroll-Mia” är ju själv halvt anonym. Ina Lundström är besatt av historia och ljudmixers. Och de har grottat ner sig så länge i Flashbackkulturen att de får betraktas som hedersmedlemmar.

Jag vet inte om det är just att de dyrkar upp låsta motsättningar mellan feminister och flashbacktroll, eller om det bara är det enkla skämtet att även Putin drivs av skräcken att folk ska tro att han ”tar den i tvåan” – men jag går därifrån lite lättare till sinnes.

”Flashback forever” är på turné hela året och framträder på Lunds stadsteater på fredag och Moriskan i Malmö i helgen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan