Annons

Annons

Annons

Dygnet Runt

Nu ska Birgit Sofia surfa på sina egna känslovågor

Hennes mamma fick alzheimers. En kärleksrelation tog slut. Så slog pandemin till och hon blev isolerad och själv så sjuk att hon drömde feberdrömmar. Nu kommer Malmösångerskan Birgit Sofias debut-ep och där finns alla känslor samlade i en stor översköljande våg.

Text

Amanda Simonson kallar sig Birgit Sofia när hon gör musik.

Bild: Peter Frennesson

Annons

Efter flera års prestationsångest lossnade det på en folkhögskola i Värmland. Sedan musiklinjen på gymnasiet i Göteborg hade Amanda Simonson skrivit egna låtar, men inte velat spela upp dem för någon annan. Men på folkhögskolan fanns skapandet plötsligt överallt och det blev naturligt att ta sig platsen och visa upp sin musik.

– Det har varit viktigt för mig att ingen får döma mig, men nu tycker jag bara att det är kul om folk dömer mig. Jag är bara glad att jag har fått fram min vision i ljud, säger Amanda Simonson.

Framför allt gitarrspelandet har varit en stor del av prestationsångesten.

– Jag har känt mig inträngd i könsroller i musikvärlden. Alla tjejer sjunger och killar spelar gitarr. Och om man ska spela gitarr ska man vara väldigt bra på att spela gitarr. Så jag har jobbat på att sänka de kraven på mig själv. Att jag ska ha rätt att spela gitarr även om jag inte är bästa gitarristen i stan.

Annons

Annons

Efter att ha läst musikproduktion har hon nu hittat ett atmosfäriskt drömlikt sound som hon känner sig helt hemma i. Och efter två singlar i början av året ger hon nu ut ep:n ”Vågen” under artistnamnet Birgit Sofia.

Varför kallar du dig Birgit Sofia?

– Det är mina mellannamn. Jag har alltid skämts över att heta Birgit i mellannamn, då det är ett gammalt tantnamn. Men det är också min mormors namn. Och Sofia var min farmors namn. Så jag har velat ta tillbaka namnet och samtidigt känna att det är tidigare kvinnliga generationer som får leva vidare. Det här är ju kvinnor som varit hemmafruar och inte har fått fullfölja sina egna drömmar.

Birgit Sofia.

Bild: Peter Frennesson

De tre första låtarna på ep:n är skrivna på engelska och handlar om samma ex-pojkvän. Medan ”If you know what it’s like to feel this” är påverkad av PJ Harveys sound är ”Fever dreams” mer Lana Del Rey-inspirerad.

– Om inte Lana Del Rey hade gjort den musiken hon gjort, så hade jag aldrig gjort den låten så långsam. Jag skrev den i början av pandemin när jag var skitsjuk. Jag hade feberdrömmar som jag just då tyckte var bättre att vara i än att vara i verkligheten. Jag var sjuk, min mamma var sjuk och jag var ensam i min isolering, säger Amanda Simonson.

Annons

I den tredje låten ”Live it out with you” har hon tagit ex-pojkvännens intresse för trap-musik in i sin egen musik med beats. Men här dyker det upp en tredje referens i Amanda Simonsons huvud.

Annons

– Jag tycker den är mer Billie Eilish-aktig. Den låten är lite av min tolkning av honom.

Men de två sista låtarna på ep:n är skrivna på svenska. En om mammans alzheimer och en om en annan ex-pojkvän.

– Han spelar faktiskt piano på den låten. Det kändes väldigt fint. Det var jag som sade till honom vad han skulle spela, men sedan har ju han tillfört något till låten.

Vad betyder titeln ”Vågen” för dig?

– Låtarna handlar om överväldigande känslor. Nästan som en översköljande våg. Musiken ska vara ett sätt att försöka leva vidare med den vågen. Att kontrollera den och surfa på sina egna vågor.

Fakta

Birgit Sofia

29-åriga Amanda Simonson släpper musik under namnet Birgit Sofia och den 11 mars kommer debut-ep: ”Vågen”. Det firas med en releasefest på skivbutiken Dåndimpen på Södra Förstadsgatan 80 i Malmö, där hon själv ska spela låtarna live.
På ep:n medverkar musikerna Björn Lindberg och Klas Jarle.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan