Annons

Annons

Annons

opinionMalmö

Aktuella frågor
”När Vänsterpartiet varit med och styrt Malmö har orättvisorna minskat.”

Vänsterpartiet vänder aldrig kappan efter vinden. Hellre lämnar vi samarbeten än går med på nedskärningar som drabbar barn och äldre, skriver Emma-Lina Johansson och Anders Skans, översta namn på partiets lista till kommunfullmäktige i Malmö.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vänsterpartiet är ett kraftigt växande parti, skriver Emma-Lina Johansson och Anders Skans.

Bild: Lars Brundin

Annons

Malmö behöver nya lösningar på stadens problem med segregation, orättvisor och arbetslöshet. En röst på Vänsterpartiet i höstens val är en röst för att styra politiken vänsterut, en röst för ett mer jämlikt samhälle.

När andra partier ropar efter hårdare tag, sänkta skatter och ökad privatisering är vi i Vänsterpartiet beredda att ta ansvar för att skapa ett solidariskt Malmö.

Socialdemokraterna och Liberalerna som nu styr Malmö med stöd av Miljöpartiet har visat att de inte mäktar med att genomföra det Malmö behöver.

Malmö behöver ett politiskt styre som sätter in åtgärder som minskar dagens orättvisor och som bygger ut välfärden – skolan, det sociala arbetet, vården och omsorgen.

Annons

Vänsterpartiet har tidigare ingått i Malmös politiska ledning och också förhandlat med regeringen om hur landets budget ska utformas. Under de perioderna har orättvisor minskat och välfärden byggts ut. Vi har till exempel höjt löner för de sämst betalda kvinnodominerade personalgrupperna i Malmö och fått igenom över 80 budgetreformer för ökad jämlikhet på ett nationellt plan.

Annons

Får Vänsterpartiet politiskt inflytande i Malmö blir det mer kultur och ökade satsningar på flickors idrottande. Det blir krav på kollektivavtalsvillkor när kommunen upphandlar tjänster och det blir mötesplatser för hbtqia+-ungdomar. Med Vänsterpartiet vid rodret tas nationella minoriteters rättigheter tillvara och det satsas på museer med utgångspunkt i Malmös sociala rörelser, till exempel de fackliga, feministiska och antirasistiska.

När Vänsterpartiet är med och styr skapas förutsättningar för alla barn att lära för livet. Vi satsar på förskola och skola, vi ger hellre resurser till socialt förebyggande arbete än till kommunala ordningsvakter. Vi satsar på arbetskläder och skor för vårdpersonalen, på bostäder som vanligt folk har råd att bo i och på investeringar för klimatet.

Vi prioriterar gång, cykling och kollektivtrafik före bilar.

Vänsterpartiet vänder aldrig kappan efter vinden. Hellre lämnar vi samarbeten än går med på nedskärningar som drabbar barn och äldre. Det visade vi när Vänsterpartiet 2015 lämnade styret i Malmö för att Socialdemokraterna och Miljöpartiet skar ner på välfärden med 100 miljoner kronor.

På ett nationellt plan har Vänsterpartiet inte dragit sig för att ställa krav på regeringen. I somras stoppade vi, tillsammans med hyresgästföreningen och Sveriges hyresgäster, Centerpartiets förslag om marknadshyror i nyproduktion. För oss är politikens innehåll det viktiga, vi går inte med på förslag som försämrar för vanligt folk.

Annons

Annons

Tidigare i år slog Vänsterpartiet fast vilka som ska företräda partiet i Malmöpolitiken den kommande mandatperioden. Listan till kommunfullmäktigevalet toppas av oss två, Emma-Lina Johansson och Anders Skans. Vänsterpartiet är ett kraftigt växande parti. Fler och fler inser att det bara är vi, det enda partiet som uttalat står till vänster, som kan bygga ett mer jämlikt, jämställt och rättvist Malmö. Med den styrkan i ryggen är vi beredda att axla uppdraget att göra just det. Vår ambition är inte bara att ta makten utan också att förändra Malmö till en mer jämlik, jämställd och rättvis stad.

Vi i Vänsterpartiet samarbetar gärna med andra partier, men vi ger inte bort våra mandat gratis. Med Vänsterpartiet vid makten vet Malmöborna vad de får: Ett parti som tar allas vår trygghet och välfärd på allvar och politiker som tar ansvar.

De frågor vi driver har ett gemensamt mål: att minska klyftorna, öka jämlikheten och bygga en hållbar stad där alla har makt över sina egna liv och möjligheter att påverka samhället.

SKRIBENTERNA

Emma-Lina Johansson, kommunalråd I Malmö och toppar Vänsterpartiet lista till kommunfullmäktige

Anders Skans, gruppledare och andra andranamn på Vänsterpartiet lista till kommunfullmäktige

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan