AnnonsMalmö Live Konserthus

Från Hep Stars till Chess – Benny Andersson hyllas på Malmö Live

Benny Andersson kan nästan kallas en svensk musikalisk nationalklenod. Med omkring 60 år i musikbranschen har han skrivit otaliga låtar i en mängd olika genrer. I maj hyllas han på Malmö Live.

Anders Berglund, dirigenten, arrangören, kompositören och pianisten som kanske är mest känd som Melodifestivalens kapellmästare och som pianist i tv-programmet Så ska det låta, sätter i maj månad upp en hyllningskonsert till Benny Andersson på Malmö Live.

– Det kommer bli en mix av allt från de första grejerna med Hep Stars till de nya ABBA-låtarna, berättar Anders Berglund. Jag har bland annat skrivit ett barockarrangemang på Hep Stars-låten Wedding som spelas som ouvertyr, det blir ett collage av gamla schlagerlåtar som Benny och Björn Ulvaeus skrev på 60–70-talen, utdrag ur Chess och Kristina från Duvemåla, lite udda låtar – och BAO förstås, Benny Anderssons Orkester. Ett tvärsnitt av vad han har hållit på med, berättar Anders Berglund.

Anders Berglund har en bred repertoar: dirigent, arrangör, kompositör och pianist. FOTO: Micael Engström

Flera kända namn medverkar

Musiken framförs av Malmö Symfoniorkester, kören Voices of Scandinavia och solisterna Frida Öhrn, Gunilla Backman och Fred Johansson.

– Det här är otroligt häftigt att få presentera och speciellt att få göra det tillsammans med Malmösymfonikerna – vilken ynnest att ha tillgång till denna fantastiska orkester och inte minst solisterna och kören så klart, fortsätter han.

Anders Berglund satte upp en liknande hyllningskonsert redan 2007 på Berwaldhallen i Stockholm, och Benny Andersson var redan då involverad och kom med förslag på vilka låtar han gärna ville ha med. För några år sedan när Anders Berglund var i Malmö för ett annat projekt föreslog han för Karin Karlsson, programchef på Malmö Live konserthus, att göra konserten även i Malmö. Nu när han har flyttat från Stockholm till Skanör, pandemin lider mot sitt slut och ABBA har släppt ett nytt album kan det äntligen bli av.

Det är väldigt enkelt att bara svänga in till Malmö Live nu, och det känns jättekul att få börja jobba i Malmö med ett projekt av det här slaget

För många är Benny Andersson mer eller mindre synonym med Björn & Benny, men Björn Ulvaeus har företrädesvis varit textförfattaren och Benny den musikaliska hjärnan, och även om de har gjort mycket tillsammans, inte minst ABBA, så har Björn inte varit inblandad i allt som Benny komponerat.

– Björn lämnas inte utanför, många av hans texter kommer att finnas med, men det handlar framför allt om Bennys tonsättargärning.

"Jag vet att Benny var förtjust i en låt jag skrev, titelspåret till filmen 1939, som Louise Hoffsten sjöng in 1989. Vi var på ett kalas och Benny sa "Det är en jävla fin låt det där". Det var kul att få en liten eloge av honom!" FOTO: Malmö Live

"Han har en medfödd, väldigt speciell talang"

Benny Anderssons och Anders Berglunds vägar har korsats många gånger genom åren, och Anders anser att Benny Andersson har en alldeles särskild förmåga:

– Han har en medfödd, väldigt speciell talang. Han är i princip självlärd och besitter en otrolig skicklighet i att komponera trots att han varken läser eller skriver noter. Det är så intrikat, han skriver som en klassisk tonsättare skulle ha skrivit, han har allt i huvudet. Jag kommer ihåg att jag pratade med Anders Eljas som skrev orkesterarrangemangen till Chess och frågade hur han visste hur han skulle skriva eftersom han inte fick några noter av Benny. Han sa "Benny skickade en kassett, det var bara att skriva ner precis som han spelade, arrangemangen var redan klara". Han har väldigt klart för sig hur det ska låta. Jag skulle säga att han är ett smärre geni, faktiskt.

Konserterna "Benny Andersson i våra hjärtan" spelas 18-21 maj.

Läs mer om konserterna här!

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan