Annons

Annons

Annons

Inpå livet

Danska läkaren och hälsoprofilen: Så lever du längre och bättre

I skolan skolkade hon från gymnastiken. Numera springer hon varje dag och beskriver sig som träningsmissionär.

Danska läkaren och hälsoprofilen Bente Klarlund Pedersen vill hjälpa andra till ett bättre åldrande genom att berätta om sin egen hälsoresa.

Det handlar bland annat om att äta kål och löpträna, men också om middagar med familjen och känslorna vid en soluppgång.

Text

Bente Klarlund Pedersen är läkare och professor i Köpenhamn och en av Danmarks största hälsoprofiler. Nu har hennes senaste bok ”Yngre med åren” kommit ut i Sverige.

Bild: Ludvig Thunman/Bildbyrån

Annons

I Bente Klarlund Pedersens senaste bok ”Yngre med åren” samlar hon både forskning om och personliga erfarenheter av en hälsosam livsstil.

– Det personliga har jag med för att försöka nå så många som möjligt. Jag har arbetat länge med de här frågorna, men det kan vara svårt även för mig att leva hälsosamt hela tiden, säger hon.

Som läkare och forskare vill hon med forskningsbaserade råd balansera upp för annan information som hon menar kan vara missvisande, ibland också felaktig om exempelvis kosttillskott, bantning och medel mot åldrande.

– Det finns en del kända profiler med många följare på sociala medier som inte har någon yrkesmässig bakgrund inom medicin. Det har blivit viktigare än någonsin att forskare blandar sig i medierna.

Annons

Jag springer inte snabbt, men det är ett viktigt mentalt rum för mig som är avstressande.

Annons

Bente Klarlund Pedersen vidareutvecklar i boken det hon kallar ungdomens källa - råd om hur man kan stärka sin fysiska och mentala hälsa och få ett långt liv utan allvarliga sjukdomar, något som också kan göra att man ser yngre ut. Man kan i viss mån bestämma själv om man vill dö som pigg nittioåring eller som sjuk åttioåring, menar hon.

– För mig är inte målet en hälsosam livsstil. Den är i stället utgångspunkten för att få ut mer av livet genom en frisk och stark kropp.

Bente Klarlund Pedersen har inte alltid motionerat regelbundet, men när hon forskade om träningens inverkan på immunsystemet började hon löpträna. Nu springer hon en halvmil varje morgon.

Bild: Ludvig Thunman/Bildbyrån

Hon avslöjar inga revolutionerande hälsonyheter. Några av råden sammanfattas i en ”Kram-vänlig” livsstil – ett liv med bra kost, utan rökning, måttligt med alkohol och motion i minst en halvtimme om dagen. Självklara råd för många, men ändå inte enkla att följa för alla.

– När det gäller kost, till exempel, utsätts vi för mat hela tiden. I länder där vi har råd att äta bombarderas vi av mat och dryck. Det finns stora kommersiella intressen bakom, framhåller Bente Klarlund Pedersen som en viktig förklaring till att alla inte äter rätt alltid.

Själv håller hon sig oftast till bara kaffe både till frukost och lunch, men försöker annars äta framför allt antiinflammatorisk kost.

– Jag äter till exempel gärna kål varje dag.

Något som oroar henne extra mycket är att många unga i Danmark röker. I en frågespalt hon har i dagstidningen Politiken skrev hon nyligen att rökning bland barn bör omfattas av åtgärder enligt FN:s barnkonvention och att mer borde göras för att motverka det.

Annons

Annons

– Staten bör ta ansvar för att barn under arton år inte röker. Det är svårt att förbjuda försäljning av tobak, men man kan arbeta med till exempel höga priser eller med hur tobak exponeras i affärer.

Jag är tacksam att jag kan arbeta och fungera utan begränsningar, men tänker inte på hur gammal jag är eller hur jag ser ut.

Bente Klarlund Pedersen börjar varje dag med att springa fem kilometer. Men när hon var yngre struntade hon i motion och skolkade från skolans idrottslektioner som hon tyckte var slöseri med tid.

– Det intellektuella, att läsa, var det som var viktigt för mig då. Jag såg kroppen bara som ett hölje för själen och hjärnan.

Men i samband med sin forskning om hur träning påverkar immunsystemet blev hon överbevisad och började med löpträning.

– Jag springer inte snabbt, men det är ett viktigt mentalt rum för mig som är avstressande. Jag är ensam med mina tankar. Jag är mer nöjd med min kropp som har en bra robusthet och är sällan sjuk.

I arbetsrummet på Rigshospitalet i Köpenhamn, där Bente Klarlund Pedersen också är chef för forskningscentret Aktiv Sundhed.

Bild: Ludvig Thunman/Bildbyrån

Hälsoråd stannar ofta vid kost och motion, men lika viktigt är sociala relationer som Bente Klarlund Pedersen tycker att man ska skriva in i kalendern. För henne handlar det till exempel om att samla barn och barnbarn på middag varje onsdag.

– Det ger mig mening och gör mig glad när vi träffas i köket.

Ett annat hälsofrämjande råd är betydelsen av att känna vördnad.

Annons

– Det handlar om att bli begeistrad över något som är större än sig själv. Jag känner det när jag ser soluppgången. Sådana stunder är också viktiga att uppleva. Man kan inte skilja på fysisk och mental sundhet. De hänger ihop.

Annons

Bente Klarlund Pedersen har fyllt 65, men den fysiska åldern är inte viktig för henne.

– Jag är tacksam att jag kan arbeta och fungera utan begränsningar, men tänker inte på hur gammal jag är eller hur jag ser ut. Det hade varit förfärligt om man hade haft fokus på det hela tiden.

Fakta

Läkare, professor och forskningschef

Namn: Bente Klarlund Pedersen.
Familj: Make, som också är läkare, fyra barn, elva barnbarn.
Bor: Köpenhamn.
Ålder: 65 år.
Yrke: Överläkare på Rigshospitalet, chef för forskningscentret Aktiv Sundhed, professor vid Köpenhamns universitet.
Aktuell: Hennes senaste bok “Yngre med åren” har nyligen släppts i Sverige.

10 råd för ett längre och bättre liv

Här är tio råd från Bente Klarlund Pedersen till den som vill öka sannolikheten för ett långt liv med fler besvärsfria år:

1. Skippa tobak i alla former.

2. Träna minst trettio minuter om dagen, gärna mer. Ägna dig åt pulshöjande aktivitet minst två gånger i veckan.

3. Ät inte förrän du känner dig hungrig. Ät varierad mat, mest grönsaker, och ät inte för mycket.

4. Drick vin i måttliga mängder fördelat på hela veckan.

5. Undvik buller och miljögifter.

6. Sköt om din mentala hälsa. Var optimistisk och undvik onödig oro.

7. Sov mycket, minst sju timmar om dygnet.

8. Tro på någonting. Känn vördnad.

9. Gör någonting meningsfullt för dig själv eller andra.

Annons

10. Odla familj och vänner. Skriv gärna in dem i kalendern.

Källa: ”Yngre med åren” av Bente Klarlund Pedersen (Ordalaget bokförlag).

Läs mer:

Rickard Söderberg om nya livsstilen: ”Jag ville hitta tillbaka till lusten, glädjen och leken.”

Annons

Läkare vill lyfta den existentiella hälsan: ”Människan är ingen maskin.”

Mikroförändringar ger hälsosammare liv.

Följ Inpå livet även på Facebook och Instagram. Har du tips på ämnen och personer vi bör skriva om är du välkommen att höra av dig via mejl inpalivet@hdsydsvenskan.se eller på telefon 040-281200.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan