Annons

Annons

Annons

Kriget i Ukraina

Ukrainska flyktingar kan snart få söka asyl digitalt

På onsdagen höll flera myndigheter en samlad pressträff om flyktingströmmen från Ukraina till Skåne, där en enad front presenterades. Migrationsverket meddelade också att de snart hoppas kunna låta ukrainska flyktingar söka asyl digitalt, för att minska trycket vid deras lokaler.

Text: 

De deltagande på pressträffen: Alf Sjögren, regiondirektör, Robin Wahl, försvarsmakten, Mats Berggren från gränspolisen, landshövdingen Anneli Hultén, Henrik Sjökvist från tullen, landshövdingen Anneli Hultén och Migrationsverkets Fredrik Bengtsson.

Bild: Patrick Persson

Annons

Med på pressträffen, som hölls på Residenset i Malmö, var representanter från Region Skåne, Länsstyrelsen, gränspolisen, Tullverket, Försvarsmakten och Migrationsverket.

Myndigheterna har under tisdagen och onsdagen haft möte med anledning av Rysslands invasion av Ukraina och hur flyktingströmmen ska hanteras.

– Framför allt vill vi med denna pressträff tala om att hela Skåne arbetat och arbetar både med den händelse som är nu och de komplikationer som kommer att komma, säger landshövdingen Anneli Hultén.

Landshövdingen Anneli Hultén inledde presskonferensen.

Bild: Patrick Persson

Annons

Migrationsverkets chef för region Syd, Fredrik Bengtsson, framhöll myndighetens prognos om att uppemot 200 000 ukrainska flyktingar kan komma till Sverige innan sommaren.

Annons

– På nationell nivå är det avgörande att vi får till ett system där vi kan fördela de asylsökandes boendeplatser jämnt över landets 290 kommuner. Vi vill inte tillbaka till 2015 där boendeplatserna styrdes av var det fanns nerlagda hotell, ålderdomshem eller annat, säger han.

Trycket vid Migrationsverkets lokaler, till exempel ute på Jägersro i Malmö, har varit högt. Dagligen har ett hundratal asylsökande behövt avvisas därifrån, då deras ärenden helt enkelt inte hunnit hanteras innan dagen är slut.

– Men har man ingenstans att bo fixar vi tak över huvudet. Vi skickar inte ut någon på gatan, säger Fredrik Bengtsson.

Migrationsverkets regionchef Fredrik Bengtsson.

Bild: Patrick Persson

För att lätta på trycket hoppas Migrationsverket på att snart kunna sjösätta ett system där ukrainska flyktingar kan söka asyl digitalt.

– Vi arbetar hårt med det, men det är en del saker som måste komma på plats först, inte minst säkerhetsmässigt och volymmässigt, säger Fredrik Bengtsson.

I övrigt meddelade han att det jobbas intensivt med att upphandla tillfälliga boenden, för att ha kapaciteten att ta emot flyktingarna.

Hur ser trycket ut på Migrationsverket i region Syd jämfört med övriga delar av landet?

Annons

Annons

– Det är alltid svårt att prata om tryck, vi har olika utmaningar skulle jag säga, säger Fredrik Bengtsson och berättar att flest ukrainska flyktingar registreras i Stockholm, men att många av dem har eget boende.

– Jämför vi region Väst med Syd är det störst tryck i den södra regionen och flest personer som har behov av ett boende för tillfället. Trycket ser lite olika ut beroende på var man befinner sig i landet.

Landshövdingen Anneli Hultén fick frågan om ifall det finns några skånska kommuner som sagt sig inte vilja ta emot flyktingar – under flyktingvågen från kriget i Syrien märkte till exempel Staffanstorp och Vellinge ut sig i sitt låga mottagande.

– Vi förutsätter att alla tar sitt ansvar nu och det förutsätter vi med alla 290 kommuner som finns i Sverige. Det väntas komma 79 000 till 200 000 flyktingar innan juni, då får vi nog allihopa vara beredda på att ta emot, säger Anneli Hultén.

Bild: Patrick Persson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan