AnnonsMalmö Live Konserthus

Gunilla Backman sjunger Benny Andersson

Vi är många som i barndomen stod och sjöng i hopprep framför spegeln och drömde om att vara ABBA-Agnetha eller Anni-Frid. Vi är däremot inte särskilt många som faktiskt fått gå vidare att sjunga så många Benny Andersson-låtar som Gunilla Backman.

FOTO: Christer Sturmark

Läs mer om konserterna här

Hon har bland annat haft en stor roll i musikalen Chess, hon har turnerat med ABBA:s originalmusiker, hon har deltagit i Björn & Benny-hyllningen Thank You for the Music och i maj är hon en av solisterna i hyllningskonserten Benny Andersson – I våra hjärtan på Malmö Live. Och för några år sedan fick hon en alldeles särskild present av Benny Andersson:

– Jag fick en gång ett hopprep av Benny! säger Gunilla Backman med ett skratt.

– Det var inför en ABBA-tribute jag gjorde med originalmusikerna 2008. På ena handtaget stod det "Spark" och på det andra stod det "Benny".

(Spark är det man säger till någon inför en premiär, för att det ska ge tur)

Gunilla Backman är en av Sveriges mest välrenommerade musikalartister, med över 1 000 föreställningar av Les Misérables i bagaget (på tre språk: svenska, engelska och tyska) och närmare 600 föreställningar som Donna i Mamma Mia! mellan 2005 och 2007. Men hennes första erfarenhet av Benny Anderssons musikaler var när hon fick rollen som Svetlana i Chess i den engelsk/danska uppsättningen 2001.

– Sedan Chess kom har jag varit väldigt väldigt förtjust i den, den är så otroligt bra den musiken. Jag ska göra den i sommar igen, faktiskt, i Helsingborg.

Jag tröttnar aldrig på Bennys musik, det är en ynnest att få vara i den

Läs mer och boka din biljett här

FOTO: Kamilla Käller

Gunilla Backman försöker förklara vad det är som är så speciellt med Benny Anderssons musik:

– Jag tröttnar aldrig på Bennys musik, det är en ynnest att få vara i den. Det är nånting upplyftande och tröstande med musiken. Vad det är kan jag inte svara på, men den är liksom en helande kraft. Den är så otroligt vacker, man mår bra av den. Jag har gjort mycket av Bennys och Björns musik, de har ett så fint samarbete – och att må väldigt bra av den är liksom konsekvensen. Det är ett sånt hantverk, en genuin musikalitet i den som man inte kan komma undan. Benny är ju inte skolad och har aldrig brytt sig om att lära sig noter, det bara kommer ur honom. Han är ju ett geni.

Ändå är hans musik ibland ganska komplicerad att sjunga, säger Gunilla Backman.

– Det är inte så lätt som man tror att sjunga ABBA. Mycket för att tjejerna har ett sånt brett register, Agnetha och Anni-Frid är fortfarande fantastiska sångerskor. Man får liksom sträcka på sig! Det är inte alltid de tonerna man tror att det är, det är det som gör musiken så levande, den är inte banal, den har ett snäpp till. Det är ju roligt att det är utmanande!

FOTO: Peter Knutsson

Benny Anderssons musik sträcker sig över ett brett spektrum, och hyllningskonserten på Malmö Live kommer att visa upp alla olika delar.

– Det är så kul att göra hyllningarna, det sträcker sig över så olika stilar: visa, folkmusik, pop och symfoniskt. Man får verkligen en palett av väldigt vacker musik från många olika stilar, Bennys musik är fantastisk, det är bara otroligt. Man får må bra helt enkelt, man får en stund av helande musik.

Väldigt glad blev jag då, han är väldigt rar

Gunilla Backman avslutar med ett kärt minne:

– Jag glömmer aldrig när jag hade gjort auditions för Mamma Mia! och kommit vidare och satt och väntade på svar. Och så ringde telefonen, och det var Benny! "Vill du ha ett kul jobb?" frågade han. "Ja!!" Väldigt glad blev jag då, han är väldigt rar!

Benny Andersson – I våra hjärtan spelas 18–21 maj klockan 19:00.

Medverkar gör Malmö SymfoniOrkester, dirigent Anders Berglund, solisterna Gunilla Backman, Fred Johansson och Frida Öhrn samt Vokalensemblen VOS.

Här kan du läsa mer om konserterna

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan