Annons

Annons

Annons

Malmö

Han vill få unga att se lögnerna om Förintelsen på Tiktok

Genom att tala de ungas språk vill Pawel Sawicki inspirera elever till att vara mer källkritiska på sociala medier. Till vardags jobbar han på Auschwitz-museet. I drygt en timme fångade han åhörarnas ögon och öron på S:t Petriskolan i Malmö.

Text

Pawel Sawicki har jobbat som pressansvarig för Auschwitz Memorial i 14 år. Bild: Gustaf Rauer

Annons

Föreläsningen börjar med att Pawel Sawicki uppmanar eleverna att ta upp sina mobiler och sträcka upp dem i luften. Efter det nämner han olika sociala medier. Den som inte är på plattformen tar ner armen.

Det visar sig att de allra flesta eleverna befinner sig på alla plattformar som Sawicki säger. Instagram, Twitter, Snapchat och Tiktok.

– Det mesta som finns på sociala medier är väldigt inspirerande. Men tyvärr ger internet också plats för olika sorters hat, som antisemitism och förnekelse av Förintelsen, säger Pawel Sawicki till Sydsvenskan.

Han menar att användare behöver se upp på sociala medier där falsk historieskrivning kan förekomma.

Det är farligt och vi försöker vara närvarande på sociala medier genom att utbilda och få människor medvetna om att det finns saker som är farliga och problematiska.

Annons

Annons

Pawel Sawicki håller föredrag för elever på S:t Petriskolan i Malmö. Bild: Bo Håkansson

Varannan timme twittrar Auschwitzs konto ut en bild på en person som hamnade i lägret. De kommer att göra det med alla 1 300 000 människor som satt fängslade. Syftet är att fokusera på varje enskild människa i lägret under andra världskriget och på så sätt lyfta upp dem från historien.

2 miljoner människor åker till Auschwitz varje år och "The Memorial", som han själv kallar museet, växer. Fler och fler människor kommer och besöker minnesmärket.

Flera elever på föreläsningen på S:t Petriskolan har varit och besökt lägret tidigare.

– Vi kan lära oss alla fakta och varför det hände, men vad gör vi med det? Vad är vårt ansvar och vad är varningen från denna historien? Det jag försöker säga är att inte ge en föreläsning om historien utan i stället berätta varför historia är viktigt för dem i deras liv, säger Sawicki efteråt.

Ett viktigt uppdrag för organisationen är att guida människor som kommer och besöker Auschwitz. Men det som är ännu viktigare är vad man gör efteråt, menar han. Förhoppningsvis tar man med sig något i sin vardag framöver, och inte glömmer.

– Besökare som kommer till minnesmärket gråter, de ber en bön, lägger en sten eller blomma på monumentet och sedan åker de igen. För dem är det som att de har gjort tillräckligt och deras liv fortsätter som vanligt.

Annons

Annons

Pawel Sawicki ber alla elever att räcka upp sina mobiltelefoner i luften, för att sedan ta ner dem om de inte är på plattformen han nämner. Bild: Bo Håkansson

Vad har en historisk händelse för 80 år sedan att lära ungdomar idag? Mycket, menar Pawel Sawicki. Att aldrig bli likgiltig är en lärdom som även kan appliceras på dagens krig.

– För om vi misslyckas att göra något när människor dödas, och en sådan horribel mänsklig tragedi tar plats, då visar vi att vi inte lärde oss läxan och inte såg varningen. Men jag tror att det även går utöver den ukrainska kontexten som är i dag. Den moraliska aspekten är att vi kan göra något för andra människor.

I maj 2022 öppnar vandringsutställningen "Auschwitz. Not long ago, not far away" som är världens största Auschwitz-utställning på Malmömässan.

Fakta

Pawel Sawicki

Födelsedatum: 18 december 1980 (41 år)

Född: Nowy Dwór Mazowiecki, Polen

Yrke: Pressansvarig, guide och chef för sociala medier på Auschwitz Memorial (tidigare radiojournalist)

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan