Annons

Annons

Annons

Annons

Kriget i Ukraina

Podd: Vem ska ta hand om de ukrainska flyktingarna?

På tre veckor har 3 miljoner människor flytt Ukraina. Det är den snabbast växande flyktingkrisen sedan andra världskriget. Hittills har resten av Europa reagerat solidariskt. Kommer det fortsätta så?

Inbäddat innehåll

Varje dag passerar 15 000 människor gränsen från krigets Ukraina till EU-landet Polen vid gränsstaden Dorohusk. När HD och Sydsvenskan besöker gränsstationen dyker Anastasia Boroshchenko upp vid bommen som skiljer länderna åt.

Annons

Annons

– Vi trodde att allt skulle bli bra och gå över ganska snabbt. Men igår landade en bomb bara två kilometer från oss, vi kunde inte stanna längre. Det är så läskigt, säger hon.

Flyktingkrisen efter den ryska invasionen av Ukraina är den snabbast växande sedan andra världskriget. Av de 3 miljoner har lämnat landet har 1,8 miljoner tagit sig till Polen.

Nu förbereder sig Europas länder för att ta hand om flyktingarna. Migrationsverket tror att 212 000 ukrainare kan ta sig till Sverige innan sommaren.

Men vem är det som ska hand om flyktingarna? Och kommer solidariteten resten av Europa visat under krigets första veckor hålla i sig?

Sydsvenskans nyhetspodd ”Du lyssnar på Sydsvenskan” finns på bland annat Spotify, Podcaster, Acast, Google Podcast och Soundcloud. Annars går det alldeles utmärkt att lyssna i spelaren här ovanför.

Annons

Annons

Till toppen av sidan