Annons

Annons

Annons

Dygnet Runt

Han var stridspiloten som blev en poetisk rebell

I mitten av 1900-talet var Åke Hodell en svensk stridspilot som senare blev en känd författare, konstnär och poet. Motstånd och död är två genomgripande teman i hans livsverk. Nu blir hans livsverk en utställning i Malmö konsthall.

Text

Porträtt av Åke Hodell, 1965. Foto: Per Wiklund

Annons

När andra världskriget sköljde över Europa var Åke Hodell stridspilot hemma i Sverige.

Men plötsligt tog livet en annan vändning.

1941 fick hans karriär ett abrupt slut när han störtade med sitt plan under en övning på ett flygfält i Skåne. Han överlevde kraschen mirakulöst. Efter två års sjukhusvistelse, kom han att under några år arbeta med barnteater i Folkets Park i Malmö.

Efter det sadlade Hodell om till att helt bli en uppskattad och framstående konstnär och poet, ibland med satiriska inslag.

I sina tidiga collage arbetade han delvis med sina erfarenheter från andra världskriget. Ofta även med stora anarkistiska och pacifistiska inslag.

Porträtt av curator Elena Wolay framför Hodells figurer i boken "Mr Nixon’s dreams" från 1970. Foto: Helene Toresdotter

Annons

Annons

Åke Hodell var verksam som konstnär i över ett halvt sekel. I dag är utställningen om hans livsverk med namnet "Åke Hodell – Motstånd" snart en verklighet i Malmö konsthall.

– I mina föreläsningar om Hodell är det lätt att prata om hur världen såg ut genom hans konst. Därför är han alltid aktuell eftersom världen ser ut nu som den gjorde då, säger curator Elena Wolay som tillsammans med Fia Backström har arbetat fram utställningen.

– Hodell blev mitt verktyg för att prata om orättvisor, rasism, krig, kolonialismen och svarta människors kamp. Han är nästan lite som min kompis.

Genom sina verk ville Hodell berätta om död och våld. Samtidigt var han en stor motståndare till krig och förtryck.

Utställningen utgår ifrån fem centrala teman som hela tiden är närvarande:  Motstånd, automatisering, black power, identifikation  och döden.

Åke Hodells självbiografi från 1967. Foto: Helene Toresdotter

– Jag älskar bilderna, musiken och sugs in av hans estetik. Det är inte bara ett verktyg för honom. Hans sätt att göra konstnärsböcker på är väldigt attraktivt för ögonen men också samtidigt en motståndskraft som med bläckstänk massakrerar till exempel Heidenstams "Nya dikter" som ett motstånd.

Annons

Elena Wolay gillar att Hodell var mest tydlig i sin solidaritet med minoritetsgrupper.

– Han hittade verkligen sitt sätt att göra konst, satte också sitt eget privilegium som vit man åt sidan men tog samtidigt inte bort verkshöjden.

Från 19 mars till 22 maj kommer utställningen i Malmö konsthall att vara öppen för allmänheten.

Fakta

Åke Hodell

Född: 30 april 1919, Stockholm (död 29 juli 2000)

Yrke: Författare, konstnär, poet, text-ljudkompositör, målare och grafiker

Filmer: Lågsniff, Rännstensungar

Album: Verbal Brainwash and Other Works

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan