AnnonsVisitDenmark

Smaken av det goda Danmark

Att njuta är ingen konst. Åtminstone inte om man får tro mängden minnesvärda möten och upplevelser som väntar under en vårweekend i vårt södra grannland.

Foto: Mads Tolstrup

Fler tips på aktiviteter i Danmark hittar du här

Att den danska matscenen bubblar är ingen nyhet. Men ju längre in på 2000-talet vi kommer, desto fler kulinariska konster kommer ut ur det danska krogköket – alldeles oavsett om de doftar av franskt, nynordiskt eller gammeldanskt.

Mångfalden går numera att hitta över hela det lilla öriket i söder, och det handlar framför allt om minnesvärda upplevelser och ögonblick att ta med sig efter några dagar i dansk regi.

Söt, salt och inbjudande

När det kommer till just maten talar 36 Michelinstjärnor fördelade på 26 krogar över hela Danmark sitt tydliga språk. Vi börjar nygammalt i Köpenhamn med en rejäl skiva saftigt rågbröd, fräscha pålägg, en öl och snaps. Kanske låter det mossigt för en del, för andra är det själva essensen av hur huvudstaden smakar: inbjudande, omfamnande, och förstås lite fett, sött och salt om vartannat.

Den luftiga inredningen gifter sig med Adam Aamanns modernistiska smörrebröd

Schönneman har serverat smörrebröd för lunchsugna sedan 1877 - en av stans äldsta krogar, men också ständigt lika tidlöst aktuell. Från samma sekel kommer Restaurant Lumskebugten som drivs av grönsaksfixerade Erwin Lauterbach, något av en nestor för modern dansk matlagning. Men även här ryms plats för smörrebröd, om än kanske något mer spejande mot framtiden med sina veganska och vegetariska alternativ. Allt medan Aamanns 1921 är placerade mitt i samtiden med sin hemgjorda snaps och ekologiska hantverksöl. Den luftiga inredningen gifter sig med Adam Aamanns modernistiska smörrebröd, enligt många Köpenhamns allra mest smakfulla.

Jag har aldrig jagat stjärnor eller topplistor

Jyllands hjärta

I ungefär rakt motsatt riktning, åtminstone geografiskt, hittas lilla byn Henne vid randen av det stora havet på västra Jylland. Här har den härligt excentriske engelsmannen Paul Cunningham sedan 2012 byggt upp en tvåstjärnig dansk destination som lockar internationella gäster hela vägen till Henne Kirkeby Kro, som just öppnat för säsongen.

Ursprungligen en klassisk dansk landsvägskrog anno 1790, är den idag en uppdaterad fly från stan-dröm mitt på den jylländska landsbygden med sin grönskande köksträdgård, 12 mysigt moderna hotellrum – och så förstås en krögare som möter upp under halmtaket innanför de välkomnande dubbeldörrarna.

Om exteriören doftar nostalgiskt väntar ett modernare mikrouniversum på insidan, om än med betryggande låg takhöjd. Paul Cunningham kom till Jylland från Storbritannien via kockuppdrag runt Köpenhamn; finkrogar som Sölleröd Kro och Formel B till hans egna Coquus och The Paul på Tivoli.

Succén till trots ser han sig som allt annat än en tävlingsmänniska.

– Jag har aldrig jagat stjärnor eller topplistor. Självklart är jag både väldigt glad och stolt över att folk skriver om min restaurang. Men för mig kommer alltid tradition framför trend och jag utgår egentligen bara från en enda sak när det gäller matlagning: Skulle jag själv betala för rätten, för servicen och för miljön, säger Paul Cunningham.

Foto: Mads Tolstrup

Safari i Vadehavet

Lokal fisk och skaldjur finns förstås på menyn. Råvaror man även kan uppleva på riktigt nära håll, bara ett par mil söderut här längs Vesterhavet. För vid den jylländska västkusten gömmer sig en av världens främsta delikatesser: tonvis med ostron som väntar på att plockas. Så följ med på ostronsafari i nationalparken Vadehavet.

Att uppleva en safari med sälta är nästan lika lokalexotiskt som det låter. Och några av de bästa får man i nationalparken Vadehavet, en så unik natur att den tagits upp på UNESCO:s världsarvslista. Att stå på en ostronbank omgiven av den exklusiva delikatessen är en oförglömlig upplevelse. Men det gäller att komma vid rätt tidpunkt. Två gånger per dag gör tidvattnet det möjligt att plocka ostron torrskodd, resten av dygnet gömmer sig de åtråvärda molluskerna under havsytan. Därför väljer många att anlita en guide på plats, en av dessa dedikerade marinbiologer som sätter safari i sitt rätta miljömässiga sammanhang.

Foto: Mads Tolstrup

Upplevelsen kröns kring en värmande brasa i det arkitektvinnande Vadehavscentret. Champagnen bubblar i glasen och de nygrillade ostronen har toppats med nyplockade havtorn, persiljesmör och rödlök.

Vejle – värt en omväg

På väg österut strax innan Jylland övergår i ön Fyn är Vejle värt en omväg. Staden, stor ungefär som Helsingborg, har en spännande historia med sitt epitet som ”Danmarks Manchester”. Här spanns bomull under 1800-talet, men idag kretsar mycket kring kultur. Världsberömda isländske konstnären Olafur Eliassons Fjordenhus har redan blivit en ikonisk, 28 meter hög byggnad som förbinder fjorden med stadens centrum. På första våningen ligger också gourmetkrogen Lyst som fick sin första Michelinstjärna förra året. Redo igen för lite andlig spis är både Vejle Konstmuseum och Kulturmuseet två starka upplevelser att ta till sig.

Foto: Kasper Andersen

Oupptäckta Odense

Innan man tar den pampiga hängbron över Stora bält mot Själland och Sverige är lite oupptäckta Odense en angenäm avslutning. Att Fyn är något av en sagoö beror inte bara på dess kanske mest kända invånare, HC Andersen. Danmarks tredje största stad är en futuristisk klenod, i lika delar framåtrörelse som historiskt trygg.

Att lämna tid åt att långsamt vandra runt en vacker vårdag i en av Danmarks äldsta städer bland romantiska kullerstensgator och låga korsvirkeshus är en gåva för tanken.

Foto: Ditte Isager

Känner man sig sedan redo för spännande samtid rekommenderas ett besök på Brandts klädfabrik. I början av förra seklet var det Odenses största arbetsplats. I dag har de råa fabriksväggarna förvandlats till en sorts hubb med både anrik atmosfär och kulturella höjdpunkter som konstmuseet Brandts och kulturhuset Kulturmaskinen att njuta av.

Fler tips på aktiviteter i Danmark hittar du här

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan