Annons

Annons

Annons

Attacken på Malmö latinskola

Två lärare döda efter skolattack – elev anhållen

Två kvinnliga lärare i 50-årsåldern på Malmö latinskola har dödats. En 18-årig elev på skolan anhölls under natten mot tisdag misstänkt för mord. Han ska ha varit beväpnad med flera tillhyggen och själv larmat polisen, enligt uppgifter till HD och Sydsvenskan.

Text

Inbäddat innehåll

På tisdagsmorgonen står två polisbilar parkerade utanför Malmö latinskola.

Skolan är stängd och kommer förbli så under hela dagen. Förutom poliser som bevakar skolan och journalister som tar bilder, syns inte en människa till.

Under natten anhölls en 18-årig man som är elev på skolan. Han är misstänkt för att ha mördat två kvinnliga anställda på skolan, båda i 50-årsåldern.

– Strax efter klockan fem så får vi in ett larm som talar om någon form av bråk eller liknande. Man har hört höga röster inne på skolan. En stund därefter kommer ytterligare information som gjorde att vi tog beslut om att arbeta efter en särskild metodik som heter PDV, pågående dödligt våld, sa Nils Norling, polisens presstalesperson, på måndagskvällen.

Annons

Annons

Polisen svarade massivt på larmet från skolan och ett tiotal polisbilar, flera ambulanser och insatsstyrkan ryckte ut. Amiralsgatan spärrades helt av för trafik. Enligt polisen befann sig ett 50-tal elever och personal på skolan när händelsen inträffade. De fick vänta i klassrum och på skolgården tills polisen gav dem klartecken att lämna.

Inbäddat innehåll

Inne på skolområdet greps den unge mannen. Enligt tidningens uppgifter var han beväpnad med kniv, yxa och hammare. Han ska också själv ha larmat polisen.

Två kvinnliga anställda på skolan hittades skadade. De fördes till sjukhus men deras liv gick inte att rädda. Anhöriga är underrättade.

Fredrik Hemmensjö, rektor på Latinskolan, satt på ett tåg från Göteborg när han fick veta av polisen att det pågick dödligt våld på skolan.

– Det är en känsla av hjälplöshet, det är fruktansvärt. Jag vet ju ännu inte vad jag ska ta ställning till, jag har bara fått information om skadade människor. Det känns så fruktansvärt. Jag blir nästan illamående av det, säger han.

Bild: Lars Brundin

Läraren Johan Kullenbok och en kollega mötte en polis med draget vapen på skolan.

Annons

– De sa att vi skulle stanna i klassrummet och vänta där. Vi har suttit här i två timmar nu, sa han.

– Polisen har kommit in ett par vändor. Men de har bara sagt att det rör sig om ett grovt brott, och att det kommer mer information.

Annons

Var det mycket elever kvar på skolan?

– De flesta elever hade gått hem. Några aktiviteter slutade vid 17. Och jag såg att det stod lite elever på skolgården.

Polisen genomsökte skollokalerna för att försäkra sig om att det inte fanns fler misstänkta gärningsmän. Elever och personal förhördes och därefter påbörjade teknikerna en brottsplatsundersökning. Polisen spärrade också av elevens bostad och gjorde en husrannsakan.

Insatsstyrkan genomsökte skolbyggnaden.

Bild: Johan Nilsson/TT

Ett tiotal polisbilar ryckte ut till Malmö latinskola.

Bild: Patrick Persson

Fakta

Malmö latinskola


Skolan grundades 1406 och flyttade till sin nuvarande plats i Rörsjöstaden år 1878.

Skolan är en av Malmös största gymnasieskolor.

Mellan 2011 och 2014 byggdes skolan om och utvidgades. Skolan inhyser det estetiska programmet, humanistiskt program, samhällsvetenskap, naturvetenskap och introduktionsprogram för elever som saknar behörighet till ett nationellt program.

Enligt sajten Skolkollen gick det 1 107 elever på skolan 2020.

Källor: Malmö kommun, Wikipedia och Skolkollen.se

Annons

Blommor utanför Latinskolan.

Bild: Lars Brundin

Inbäddat innehåll

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan