AnnonsVolito Fastigheter

Vid gågatan döljer sig en grönskande innergård

När Anthon Berglund frågade sin hyresvärd om det var okej att han ställde ”några krukor” på gården, blev det början på något fantastiskt. På bara ett år har en oanvänd uteplats förvandlats till en prunkade oas där både grannar och småfåglar stortrivs.

Bakom husfasaden på Södra Förstadsgatan gömmer sig en härlig innergård som hyresgästen Anthon Berglund började skapa så fort han flyttat in.

Elisabet Olsson, bostadsförvaltare på Volito Fastigheter, om Anthons insats: "Hans kreativitet har varit fantastisk och smittat av sig på alla i huset", säger hon. FOTO: Volito Fastigheter

–Vi kom hit i februari förra året och då låg det lastpallar och lite annat här nere. Men jag började ordna lite och fixade till utemöblerna. Sedan började jag plantera ut mina träd och ställa ut krukor. Jag är lite av en trädnörd, för tidigare bodde jag på en gård i Vellinge och där hade jag 300 träd, men alla kunde såklart inte hänga med till Malmö. Före flytten hit frågade jag bostadsförvaltaren Elisabet Olsson på Volito Fastigheter om jag fick ta med mig ”en och annan kruka” och ställa på innergården, säger han och skrattar.

Elisabet svarade ja, ”om du lovar att själv ta hand om det” och det löftet har han hållit, även om det inte stannade vid några småkrukor.

–Nej, jag kom väl hit med femton, tjugo tunnor med träd, jag försökte sprida ut dem som mycket som möjligt. Tidigare fanns det bara tomma rabatter på gården. Så jag satte igång direkt.

I rabatterna finns en stor mängd ovanliga växter och träd, det går knappt att hänga med när Anthon nämner alla sorter; nektariner, aprikoser, persika, passionsfrukt, kiwi, mandel, valnöt, mullbärsträd, olivträd och eukalyptus, och det är bara ett urval.

Det tog mindre än ett år för Anthon Berglund att förvandla en ostädad innergård till grönskande uteplats. FOTO: Anthon Berglund

–Trots att persikoträdet var nytt i somras fick vi tjugo frukter och de blev drömgoda. Vindruvorna formligen exploderade, det var helt otroligt, säger han.

Innergården omgärdas av en sju våningar hög u-formad fastighet i alla lägen utom österut, där huset bara är två våningar högt och släpper förbi solen från morgon till lunch.

–Det är perfekt förhållanden och helt vindstilla, säger han.

Anthon och hans sambo bor på första våningen och kan därför snabbt slinka ner på gården.

–Vi har fönster mot gården, så jag har full koll på allt. Vår lägenhet är genomgående och går från gågatan in mot innergården. Det är fantastiskt att kunna gå ner på morgonen och dricka kaffe här ute.

Även fåglarna har fått sitt på innergården. Här finns både fågelbon och fågelbad. FOTO: Anthon Berglund

Hyresvärden Volito Fastigheter har förstås uppmärksammat Anthons arbete med gården och frågat om de kan hjälpa till med något.

–När frågan kom kände jag verkligen att jag behövde en vattenutkastare. Det blev så jobbigt att springa upp och ner för trapporna med en vattenkanna för att vattna träden, säger han och skrattar.

Volito köpte också gödsel till rabatterna.

–Jag behövde ganska mycket gödsel eftersom jorden bara gick en halvmeter ner innan den möter betongen. Jag bad om kogödsel men fastighetsskötaren tyckte den innehöll för mycket ogräsfrön. Så vi kom fram till att hönsgödsel var bättre. Han kom med tio säckar som jag snabbt öste ut över gården, jag är ju van att bo på landet!

Det dröjde några timmar sedan började grannarna stänga fönstren mot gården. Anthon skrattar år minnet.

–Det luktar ju inte smultron direkt!

Men incidenten var snabbt glömd och ingen sade något. Husets grannar sitter ofta i utemöblerna och myshörnorna som Anthon ordnat och under året har det blivit en del grillkvällar tillsammans. Alla verkar mycket nöjda med Anthons upprustning av innergården. Till och med fåglarna har fått egna vattenbad.

Bland träden märks bland andra kiwi, mandel, valnöt, mullbärsträd, olivträd - och ytterligare ett tiotal olika sorter. Anthon Berglund köper och byter träd med andra trädgårdsentusiaster. FOTO: Volito Fastigheter

–Jag har faktiskt hört folk säga att de tror de har gått in på fel gård. Det är smickrande.

Anthon håller alltid ett extra öga och ser till att det är fint överallt genom att städa av innergården. Kommer det en fimp singlande från någon lägenhet ovan, blir det en tillrättavisning och onda ögat.

–Ja då förvandlas jag till sura gubben direkt, säger han och ler. Men det har blivit bättre. Alla vet ju att jag städar gården så nu vågar ingen skräpa ner längre. Förresten har jag ställt ut askkoppar också.

Vad ska du plantera härnäst?

–Nu är det fullt i rabatterna! Nu ska vi bara njuta av det som finns. Snart kommer tulpanerna upp som jag satte i höstas.

Elisabet Olsson, bostadsförvaltare på Volito Fastigheter är både glad och imponerad över Anthons insats.

–Hans kreativitet har varit fantastisk och smittat av sig på alla i huset. Nu ställer alla sina cyklar och saker på rätt plats och är måna om att hjälpas åt att hålla ordning, alla vill ju kunna njuta av den unika utemiljön. Det är guld värt för trivseln när hyresgäster vill vara delaktiga i sin boendemiljö. Det uppmuntrar vi gärna!

Här kan du läsa mer om Volito Fastigheter!

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan