Annons

Annons

Annons

Annons

Köpenhamns nya halvö

Podd: Skiter Danmark i Öresund?

När den konstgjorda ön Lynetteholm byggs ska två miljoner kubikmeter slam dumpas några kilometer från ett svenskt naturskyddsområde. Aktivister och myndigheter protesterar, men dumpningarna genomförs ändå. Hur står det till med de dansk-svenska relationerna egentligen?

Inbäddat innehåll

En konstgjord ö håller på att byggas i Öresund. Lynetteholm är det största byggprojektet i Danmarks historia. Det ska bli bostäder för 35 000 personer, undervattenstunnlar och motorvägar.

Annons

Men för att ön ska kunna byggas måste två miljoner kubikmeter slam grävas upp från havsbotten. Slammet ska sedan dumpas i Kögebukten, bara några kilometer från den svenska gränsen.

Annons

– Det är helt galet. Det här måste bara stoppas, säger Mikael Palmgren. Han är verksamhetschef på Marint kunskapscenter i Malmö och oroar sig för att slammet ska sprida sig på havsbotten och skada naturen och djurlivet i sundet.

Svenska myndigheter har protesterat mot dumpningsplanerna och tycker att kommunikationen med Danmark fungerar dåligt. Men dumpningarna genomförs ändå.

Sommaren 2020 släpptes nästan 300 miljoner liter bajsvatten ut i Öresund på grund av ett annat byggprojekt.

Danska aktivister HD och Sydsvenskan träffat säger att de skäms över hur Danmark hanterar det gemensamma havet.

Skiter de i Öresund?

"Du lyssnar på Sydsvenskan" är en nyhetspodd om det mest spännande och viktiga som händer just nu. Du kan lyssna i spelaren ovanför, eller där du lyssnar på dina poddar.

Annons

Annons

Till toppen av sidan