AnnonsVisitDenmark

Svenska designerparets succé på Själland

Mitt ute på den danska landsbygden har inredarparet och tv-personligheterna Anna och Lars Norrman skapat en familjärt färgad oas. På kort tid har The Norrmans boutique bed & breakfast blivit en drömdestination att räkna med på södra Själland.

– Vi letade efter lugnet och att skapa ett ställe som vi själva saknat, säger Anna Norrman.

Fler tips på aktiviteter i Danmark

Norrmans är namnet som på bara några år blivit en kär angelägenhet för många som går och drömmer om den där perfekta hotellhelgen. Den som innefattar ett härligt ombonat boende och krogupplevelser präglade av genuint lokala smaker – allt inramat i en atmosfär och miljö man genast känner sig så hemma i att man helst aldrig vill lämna.

Världsarv ett stenkast från Köpenhamn

Samma magiska känsla drabbade Anna och Lars Norrman första gången de hittade den gamla bondgården med sina stallar någon mil söder om Köge på södra Själland.

Efter att ha bott längs den mycket chica så kallade guldkusten just norr om Köpenhamn, kände det svenska paret att det var dags för förändring.

Med nyfikenhet förde de fingrarna över den danska kartan, och stannade plötsligt till vid trakter de knappt hade besökt tidigare.

– Den här delen av Själland är ganska okänd och ny även för danskar. Jag gillar att vi har tagit svenskarna till det här området, som är ett stenkast från Köpenhamn. Dessutom är vi i en trakt som är uppsatt på UNESCO:s världsarvslista, utan att danskarna knappt vet om det – det är också häftigt, säger Anna Norrman.

Om norra delarna är väldigt vackra, fixade och ordentliga, finns här plats för mycket av den galna kreativitet som vi gillar

Stevns klint. Foto: Kim Wyon

Världsarvet hon syftar på är Stevns klint, ett 15 kilometer långt och drygt 40 meter högt stup alldeles längs Östersjön som fick sin status för åtta år sedan. Men frånsett denna unika jordmån råder fortfarande något av en oupptäckt nybyggaranda över södra Själland, menar Anna Norrman.

– Om norra delarna är väldigt vackra, fixade och ordentliga, finns här plats för mycket av den galna kreativitet som vi gillar. Stevns är landsbygd på riktigt med övergivna bondgårdar och ringlande vägar. Samtidigt är det den region i Danmark där huspriserna stigit snabbast. Så visst märker vi att det är ett område som folk börjat upptäcka.

Hitta fler tips på aktiviteter i Danmark här

Formbara stallar

Förutom de som hittar hit med antingen bil eller smidigt snabbtåg från huvudstaden, ligger Stevns mitt i cykelleden mellan Köpenhamn och Berlin. Och sommartid syns en hel del cyklister rulla in på gårdsplanen.

När Anna och Lars tog över det som skulle bli Norrmans boutique bed & breakfast hade gården ägts av en konstnärinna. Stallarna var dock fortfarande råa och oinredda, en utmaning som förstås passade det formfixerade inredningsparet perfekt.

– Vi letade efter ett ställe där vi kunde samla allt vi sysslade med under ett och samma tak. Och det fick helst ligga så långt bort som möjligt från allfartsvägarna. Sedan tänkte vi hyra ut några rum eftersom Lasse gärna ville laga mat till fler. Men att det skulle explodera på det här sättet visste vi inte. Och det var ingen plan heller, utan mer av ett: ”oj, vad gör vi nu?”

Resultatet blev ytterligare några rum, och ett snabbt men smart beslut att själva inte bo på gården. Paret har ett eget ställe tio minuters bilväg bort.

– På behörigt avstånd för att också få ett eget liv, ler Anna.

Så, varför denna snabba succé?

– Vi är lite naiva, men Norrmans växte snabbt på sociala medier och när vi nämnde att vi skulle börja hyra ut rum och driva en liten restaurang på en bondgård i Danmark, ja då blev vi fullbokade direkt. Vi som hade tänkt lulla runt här och ha det lite mysigt, laga mat och småpyssla. Men vi insåg snabbt hur kul det var att jobba med upplevelser för andra. Allt fler vill semestra hemma, men ändå uppleva något nytt.

Nu har Norrmans öppnat sin femte säsong, i dag med en bra blandning av svenska och danska gäster. Lanserat som ett boutique bed & breakfast försöker duon nu förvandla Norrmans till ett regelrätt hotell.

– Det är ingen hemlighet att marginalerna är minimala med våra 12 rum. Och i nuläget får vi inte bygga fler rum eller utveckla gården. Men om vi kan kalla det för hotell skulle vi kunna bygga hytter, orangeri, en större restaurang ... Allt med målet att våra gäster ska känna sig förförda.

Norrmans heta tips

Även om många dröjer sig kvar i trädgården eller spelar lite boule, brukar Anna tipsa om alla spännande ställen som omger dem här på södra Själland. Dessutom ligger havet nära i tre olika väderstreck.

– Vi har några av Danmarks finaste stränder här. Mest magiskt är att åka ner till Feddet. Där utanför ligger en udde mot Prästö, fantastiskt vackert.

En utflykt kan sedan fortsätta lite längre österut mot Faxe Ladeplads och de breda stränder som Anna kort och gott beskriver som underbara.

– I bakgrunden anas ön Mön och så Stevns klint på andra hållet där man just nu bygger ett supersnyggt designat världsarvcenter i ett av kalkbrotten.

Någon mil norrut närmare Kögebukten vid Praesteskov brukar hon vandra i bokskogarna som mynnar rakt ut i havet. Där värmer morgonsolen skönt efter dagens första dopp.

– Jag minns när vi bodde i Köpenhamn och alla sa att vi inte skulle åka söderut. Så fel de kunde ha, skrattar Anna Norrman.

Fler upplevelser på södra Själland

Köge: Traktens sympatiska lilla ”storstad” ligger vackert vid Kögebukten. Längs de mysiga gågatorna vimlar det av pittoreska små hus, det äldsta är av korsvirke och daterat 1524. Närheten till både skog och hav gör Köge till perfekt utgångspunkt för vandringar och cykelturer.

Rödvig Krog & Badehotel: Var ska årets första dopp tas om inte i Danmark. Rödvig har två år i rad valts till Danmarks bästa badhotell, så här finns alla förutsättningar att våga ta det där första pirriga klivet. Invändigt väntar 16 individuellt inredda dubbelrum, många med utsikt över världsarvet Stevns klint.

Hotel Frederiksminde: Hotellkrogen under ledning av kökschefen Jonas Mikkelsen har haft en Michelinstjärna sedan 2016. Av den världsberömda krogbibeln har man också fått en så kallad grön stjärna, säkert tack vare närheten till alla de råvaror som köket hämtar i trakterna runt idylliska Prästöfjorden.

Hitta fler tips på aktiviteter i Danmark här

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan