Grunden till boken är ett Instagramkonto: @Stoltjude. Kontot startades 2015 av Judiska Ungdomsförbundet i Sverige. Berättelserna har sedan samlats i boken ”Stolt Jude”, som just nu delas ut i 2 000 exemplar till skolor och bibliotek.
Tanken är att elever, lärare och ungdomar genom personers egna korta texter ska få en helt ny bild av vad det innebär att vara jude i Sverige i dag.
– Första steget var att jag gick igenom hela Instagramkontot och skrev ut inlägg som var intressant för målgruppen. Jag försökte tänka mig in i en person som inte kan eller vet någonting om oss som minoritet, säger Nina Tojzner som är generalsekreterare i Judiska ungdomsförbundet.
Annons
Boken är uppbyggd av berättelser från flera svenska judar och handlar om identitet, religion, livet, antisemitism och visar på vilken mångfald det finns inom judiskt liv.
Annons

Om ungefär en månad kommer det även ut en andra upplaga av boken, berättar Nina Tojzner. Foto: Gustaf Rauer
Båda Nina Tojzners föräldrar kommer ursprungligen från Ukraina och har rötter i judendomen långt bak i tiden. Hennes farföräldrar överlevde Förintelsen.
I dag pratar man i skolan endast om judar i två olika avseenden, menar Tojzner.
– Den ena är i religionsundervisningen och då får man se en stereotyp bild av en religiös jude framför Klagomuren i Jerusalem. På historielektionerna får man läsa om Förintelsen, men det är något som vi blev utsatta för – det är inte vår kultur, identitet och religion.
– Jag är till exempel inte religiös men jag har en stark identitet. Den förståelsen har man helt missat i skolan. Man ser judar som en religion – man förstår inte att vi är en folkgrupp också.

Rebecca Stucker vill att andra perspektiv än från Förintelsen ska lyftas fram om judar. Foto: Privat
På torsdagen arrangeras ett boksläpp tillsammans av antisemitismprojektet i Malmö Stad och Judiska Ungdomsförbundet i Sverige.
Rebecca Stucker, utvecklingssekreterare på Malmö Stad, säger att de vill sprida bokens budskap för att på ett bättre sätt belysa judiskt liv. Hon hoppas att den kan bli en bra resurs för skolan och allmänheten.
– Läroböcker är ofta generaliserande och det behöver de vara till viss del. Men om man läser om judendomen i dag projekteras den bara som en religion eller kopplas till Förintelsen. Det finns en felaktig bild av judar från många personer och jag hoppas att skolan kan hjälpa till att ändra och bredda den bilden så gott det går genom denna boken.