Annons

Annons

Annons

Dygnet Runt

Restaurang Nyhavn nekas uteservering till midnatt

Restaurangen Nyhavn på Möllevångstorget vill få servera alkohol på uteserveringen till klockan 00 från söndag till torsdag, men fick nej trots att grannkrogen har fått godkänt.

Text

Torghandel framför krogarna på Möllevångstorget.

Bild: Emil Langvad

Annons

På grund av störningsrisk avslog arbetsmarknads- och socialnämnden Restaurang Nyhavns ansökan om förlängning av serveringstillståndet från söndag till torsdag klockan 23:00–00:00 på uteserveringen i anslutning till krogen.

– Jag blev chockad när jag fick höra beslutet. Grannkrogen Metro – som vi har bra kontakt med – fick exempelvis beviljat, säger styrelsesuppleant Onur Bayraktar.

Ansökan avslogs mot bakgrund av att det föreligger en särskild störningsrisk för närboende.

– Jag tänker att det har med vårt ursprung att göra (att det nekades), de andra restaurangerna här är ägda av svenska restaurangägare, jag vet inte. Jag får lite dåliga vibbar av hela situationen, säger han.

Det avvisar tillståndsenheten direkt.

Annons

– Nej, det har inte med deras ursprung att göra. Det är inget vi behandlar i ansökan utan det är helt enkelt förhållandena på serveringsstället, säger Betim Jahiri enhetschef på tillståndsenheten.

Annons

Grannrestaurangerna Ramen to Biiru och Mascot har serveringstider på uteservering till klockan 23:00 från söndag till torsdag. Scandwich får inte heller ha öppet sin uteservering till 00.

Men ingen av dem har ansökt om att få utöka sina tider till midnatt såsom Restaurang Nyhavn.

Bayraktar berättar att det är svårt att stänga uteserveringen tidigt eftersom de knappt kan få in en fjärdedel av gästerna på uteserveringen i lokalen.

– Folk blir chockade när vi stänger och går vidare till grannkrogarna istället. Metros uteservering är ungefär bara 50 meter bort.

Restaurang Nyhavn (till vänster) och Metro (till höger). Foto: Privat

Miljöförvaltningen har fått in klagomål från boende i byggnaden tidigare, men det senaste ärendet avslutades 2015.

– Vi har drivit restaurangen från 2011, bara en gång har vi haft ett klagomål från en gäst, säger Bayraktar.

Den anmälan gällde hög musiknivå sent på kvällen.

Tillståndsenheten menar att beslutet togs på grund av risken för störningsmoment för boende i närheten.

– Ansökan nekades på grund av att det finns stor risk för störningsmoment i form av buller bland annat, säger Jahiri.

Annons

Annons

De menar på att de tar ett individuellt beslut för varje restaurang, och att Restaurang Nyhavn har också en större uteservering än Metro (som får ha öppet till midnatt) vilket påverkar ljudnivån.

– Vi skickar remisser till olika myndigheter vad de tycker där, och från framförallt Miljöförvaltningen, väger det tungt i vår handläggning.

Miljöförvaltningen kommenterar beslutet.

– Just i det här fallet gjorde vi en bedömning – med hänsyn till storleken på uteserveringen och att det är på vardagar – att störningsrisken är för stor för närboende och därför avstyrkt vi den tiden, säger miljöinspektör Pontus Sterner.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan