Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinionMalmö

Aktuella frågor
”Vänsterpartiet går till val på en klimatpolitik förenad med rättviseperspektiv.”

Till skillnad från Miljöpartiet sätter inte vi oss i ett politiskt styre som går i fel riktning, skriver Emma-Lina Johansson och Anders Skans, översta namn på partiets lista till kommunfullmäktige i Malmö.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Artikelförfattarna.

Annons

Splittringen inom Miljöpartiet är tydlig.

Karin Svensson Smith (MP), oppositionsråd i Lund, anklagar Vänsterpartiet för att inte vilja kompromissa medan Stefana Hoti och Janne Grönholm, företrädare för Miljöpartiet i Malmö, anser att vi kompromissar för mycket (Aktuella frågor 21/3 respektive 22/3).

Vårt enkla svar är: vi sätter arbetarklassens intressen i främsta rummet och vet vilken ideologi Vänsterpartiet vilar på. För oss måste klimatomställningen ske utifrån ett rättviseperspektiv lokalt, nationellt och internationellt.

Annons

Annons

Till skillnad från Miljöpartiet går vi inte med på att bygga ut kolkraft i andra länder. Vi ser hellre utbyggd och avgiftsfri kollektivtrafik som gynnar flertalet i hela landet än statliga bidrag till elbilar som bara de rikaste har råd med.

Vänsterpartiet säger hellre nej till att Malmö stads anställda ska använda inrikesflyg än låter flygandet fortgå med lite dyrare priser. Den som har råd ska inte kunna köpa sig fri.

Vänsterpartiet har under lång tid påpekat vikten av att bygga ut och underhålla kollektivtrafiken i landet, vårt mål är en avgiftsfri och välfungerande kollektivtrafik.

Nu har vi lagt förslag nationellt om halverade taxor i kollektivtrafiken, sänkta banavgifter och ökad kapacitet, inte minst i gles- och på landsbygd, för att möta den krissituation som uppkommit i och med Rysslands människorättsvidriga invasion av Ukraina.

Avgifterna i kollektivtrafiken, som främst används av låginkomsttagare, har enligt SCB ökat med 139 procent de senaste 20 åren.

När Miljöpartiet styrde i Region Skåne tillsammans med de borgerliga partierna höjdes biljettpriserna kraftigt.

Nyligen träffade Vänsterpartiet i Malmö fackförbundet Handels. En av Handels valfrågor är en rättvis klimatomställning. Idag är det svårt för dem som har lägst inkomst att “göra rätt”. Att säga att någon som inte kan ska ställa om för klimatet är inte förenligt med vänsterpolitik. Det är politikers ansvar att skapa förutsättningar för alla att kunna välja rätt - inte bara den övre medelklassen.

Annons

Karin Svensson Smith för ett resonemang om att partier som vill förändra samhället i grunden behöver kompromissa. Det håller vi med om, men det ska finnas röda linjer som inte får överträdas. För oss gick gränsen 2015 i Malmö vid att göra nedskärningar för barn och äldre.

Annons

En röst på Vänsterpartiet är en röst för ett rättvisare samhälle. Det kompromissar vi inte om, men takten på förändringarna beror på partiets styrka i förhållande till dem vi styr tillsammans med.

Till skillnad från Miljöpartiet sätter inte vi oss i ett politiskt styre som går i fel riktning.

Vänsterpartiet går till val lokalt, regionalt och nationellt på en klimatpolitik förenad med rättviseperspektiv. Vi samarbetar gärna med partier som vill driva politiken åt vänster, för oss är det innehållet som är viktigt.

SKRIBENTERNA

Emma-Lina Johansson, kommunalråd i Malmö och toppar Vänsterpartiet lista till kommunfullmäktige

Anders Skans, gruppledare och andra andranamn på Vänsterpartiet lista till kommunfullmäktige

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy