Annons

Annons

Annons

Annons

Du lyssnar på Sydsvenskan

Podd: Varför flyr personalen från Skånes sjukhus?

Sjuksköterskor och barnmorskor flyr från sjukhusen i Skåne. Läget är så allvarligt att hela avdelningar kan tvingas stänga. Börjar sjukvården närma sig en punkt där det inte går längre?

Inbäddat innehåll

"Du lyssnar på Sydsvenskan" är en nyhetspodd om det mest spännande och viktiga som händer just nu. Du kan lyssna i spelaren ovanför, eller där du lyssnar på dina poddar.

Annons

Frida Persson är sjuksköterska på Ystads lasarett. Men på torsdag slutar hon. Hon har sagt upp sig.

Annons

– Det är en arbetsmiljö som en mänsklig människa inte kan befinna sig i, säger Frida Persson.

Bristen på sjuksköterskor har skapat en ond spiral, menar hon.

– Det gör att vi som är kvar får jobba dubbelpass. Vi får gå in lediga dagar. Vi vaknar varje dag med sms: "Kan du jobba på måndag? Tisdag? Kan du komma in i natt?"

Bristen på vårdpersonal är inget nytt fenomen. Men nu är läget kanske värre än någonsin. Sjuksköterskor och barnmorskor flyr från de skånska sjukhusen.

– Jag har fått fler och fler larm från avdelningar där man säger att arbetsmiljön är förskräcklig, säger Sydsvenskan sjukvårdsreporter Karin Zillén.

I februari tvingades SUS i Malmö stänga tre förlossningssalar på grund av personalbrist. Och i slutet på mars meddelades att en stor internmedicinsk avdelning på Ystads lasarett skulle stänga eftersom det saknades sjuksköterskor.

Varför flyr personalen från sjukhusen? Och vad händer med vården om det fortsätter? Lyssna på det senaste avsnittet av "Du lyssnar på Sydsvenskan".

Fotnot: Den internmedicinska avdelningen på Ystads lasarett kunde till slut hållas öppen med hjälp av bemanningsanställda.

Annons

Annons

Till toppen av sidan