Annons

Annons

Annons

Malmö

128 bilder på vägkoner blev en bok

Fotografier från 14 länder under en period på 16 år. Det har Malmöfotografen John S Webb samlat i sin fotobok ”Cones”. Det stora intresset för vägkoner kom under en resa, efter det fastnade han helt och hållet.

Text

John S Webb på sitt kontor i Mediaverkstaden belägen bredvid Victoriateatern.

Bild: Gustaf Rauer

Annons

Malmöfotografen John S Webb har ett annorlunda intresse – vägkoner.

Den uppenbara fascinationen för just vägkoner kom av en ren slump när han var ute på resa. Förra året blev det en fotobok vid namn ”Cones”.

– Det började med att jag var på en resa i New York 2005, plötsligt gick jag på en gata och tyckte det var ovanligt många koner mitt i storstaden. I början fotograferade jag koner som man knappt såg eftersom de hade klumpat ihop och förstörts. Det var mest gatubilder, säger John S Webb.

– Sedan när jag kom hem tittade jag på bilderna och tänkte ”det var ju kul”. Efter det var jag på en annan resa och plötsligt började koner att dyka på. Det inplanterades i hjärnan på mig att jag såg koner.

Annons

Webb fortsatte sedan att fotografera i 16 år. Varje resa har en speciell historia för honom och konerna har varit många vart han än åkt.

Annons

– När jag har åkt runt i världen och sett vägkoner är det alltid något som händer runt dem. Och ofta har jag tyckt att platsen där konen står är lite udda och man kan undra varför just de står där de står.

Vägkoner är alltid placerade på en intressant plats, berättar Webb.

Bild: Gustaf Rauer

Efter att ha samlat på sig tusentals bilder – som han sedan sållade ut till 128 stycken – blev det till slut en fotobok på vägkoner från alla världens hörn.

– Alla är fotograferade med olika digitalkameror. I början kanske inte bilderna var så bra jämfört med i dag. Till och med min iphone räcker gott och väl.

Hans bok innan ”Cones” handlade om hans uppväxt i London, där han bodde innan flytten till Sverige och Malmö 1974.

Kärleken till fotografi kom till honom redan på college, men då tog han mest bilder på sin familj och historiska bilder.

Många fler fotografier på vägkoner togs än de 128 bilder som blev utvalda till boken.

Bild: Gustaf Rauer

Men en fotobok med vägkoner var inte något han trodde han skulle göra när han började fotografera.

– Jag har gjort en annan bok om Öresundsregionen och gjort 14 böcker innan dess. Men just denna om vägkoner är ett roligt tema och lite udda. Folk känner igen det.

Det var amerikanen Charles D Scanlon som uppfann konen i Los Angeles 1943. Webb återkommer till resonemang om formen på en kon gång på gång, och man märker hur han har funderat över utseendet.

Annons

Annons

– Man häpnar när man ser hur de såg ut då. Det är exakt samma modell då som nu. Det finns ju rektangulära nu också, men de tycker jag inte är så fina.

Den 1 mars hade han en vernissage för fotoboken ”Cones” på Galleri Ping-Pong i Malmö.

Bild: Gustaf Rauer

Scanlons succé med vägkonen på 1940-talet fortsatte sedan och de ser nästintill identiska ut nu som då. Webb såg chansen att göra en fotobok av dem.

– De är lite löjliga konerna, även om de är väldigt praktiska. Man kan lägga tio, tolv eller fjorton stycken på varandra – luften fångas inte mellan dem i och med hålet längst upp. Och vissa är lite bredare, vissa har ett band runt. Det är som en hel ras med olika släktträd med bara koner.

Förutom konerna är temat att han försökt hitta en variation i alla 128 bilderna i boken. Vissa är på landet, i en stadsmiljö eller inomhus.

Webbs favoritbild är en bild från Singapore. På bilden ser man en staty och ett höghus i bakgrunden. Foto: Privat

Hans nästa projekt som han håller på med just nu kommer inte att handla om vägkoner.

– Jag håller på med en annan bok just nu om bergslandskap och vandrar mycket i bergen.

Fakta

John S Webb

Född: 1950 i London, England (flyttade till Sverige 1974)

Yrke: Fotograf

Böcker:

Still Movements

Images from Western Scania

Spår

Den idérike fotografen

Departure

Woodland

Sök Sebran

Digital Bild

Green Places

Utflykter Kring Öresund, ABC - mer

Photographs of Malmö

Öresund/Øresund

Planted

A Garden

Trace/Skåne

Skånekust/Coast

Terraform

Stonhouse Street SW4

Cones (2021)

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan