Annons

Annons

Annons

opinionGränskontrollerna

Aktuella frågor
”Paus räcker inte – släng förslaget om id-kontroller i papperskorgen.”

Det är tydligt vilka enorma och oskäliga konsekvenser id-kontroller får för Öresundspendlare och Öresundsregionens näringsliv, skriver Rasmus Ling (MP), riksdagsledamot och migrationspolitisk talesperson.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Mellan januari 2016 och maj 2017 hade Sverige id-kontroller. Det är högst oklart vad nya id-kontroller i Öresund skulle tjäna till, skriver Rasmus Ling.

Bild: Hussein El-Alawi

Annons

Efter tung kritik pausar nu den socialdemokratiska regeringen förslaget om nya id-kontroller. Det är bra att regeringen tar till sig av kritiken, men att pausa räcker inte. Förslaget måste slängas i papperskorgen.

Nya id-kontroller skulle försvåra resor mellan Sverige och Danmark enormt och medföra stora kostnader både i pengar och i tid. Det skulle återigen slå hårt mot hela Öresundsregionen och drabba tusentals Öresundspendlare.

De id-kontroller som infördes på färjor i måndags gäller bara färjor som åker mer än 20 nautiska mil, vilket innebär att Öresund inte påverkas. Det är bra. Vid längre resor med färjor kan id-kontroller motiveras eftersom det är mycket viktigt att passagerarlistorna är tillförlitliga vid en sjöolycka.

Annons

Men det är högst oklart vad id-kontroller i Öresund skulle tjäna till. Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) talar om att få bättre koll på vilka som befinner sig i landet. Men id-kontroller innebär inte att Migrationsverket eller någon annan vet exakt vilka som befinner sig i landet. Den som vill undkomma id-kontroller kan enkelt göra det genom att ta bilen istället för tåget, eftersom ansvaret för kontrollerna ligger på trafikoperatörerna, tåg- och färjebolagen.

Annons

Id-kontroller minskar inte heller riskerna för de uppenbara problem som kan uppstå i en situation som den världen befinner sig i nu; att kvinnor och barn utnyttjas och utsätts för trafficking. För det krävs andra åtgärder.

Det är däremot tydligt vilka enorma och oskäliga konsekvenser id-kontroller får för Öresundspendlare och Öresundsregionens näringsliv. Det har redan visat sig.

Mellan januari 2016 och maj 2017 hade Sverige id-kontroller. Då var syftet att stoppa flyktingar (vilket för övrigt var fel – flyktingar ska hjälpas, inte stoppas), trots att ett avtal mellan EU och Turkiet redan hade gjort att flyktingar inte längre kom in i EU utan blev kvar i flyktingläger. Konsekvensen blev istället att gränspendlare mellan Sverige och Danmark drabbades, och att svenska pensionärer på besök i Helsingör inte kom med färjan hem då de inte hade med sina pass.

Att återinföra id-kontrollerna i dagens läge får också andra konsekvenser. EU har så här långt agerat enhälligt och samstämmigt sedan Ryssland invaderade Ukraina. Om Sverige och Danmark börjar införa id-kontroller riskeras den solidariteten. Blir människor på flykt kvar i Polen och inte kan ta sig vidare är det lätt att EU:s medlemsländer liksom 2015 riskerar att sluta sig. Det innebär också en risk att barn som förlorat sina föräldrar i kriget, men saknar pass, inte kan ta sig till Sverige om de har släktingar eller landsmän här.

Annons

Annons

Regeringens förslag att införa nya id-kontroller har varit ute på en kort remissbehandling. I Region Skåne valde samtliga partier, från Miljöpartiet till Sverigedemokraterna, att avfärda förslaget. Det gjorde också remissinstanser som till exempel Skånetrafiken och färjebolaget ForSea.

Jag hoppas att den socialdemokratiska regeringen skrotar förslaget om nya id-kontroller. Istället för att sabotera för Östersundsregionen och hindra ukrainare på flykt måste Sverige värna det samarbete som finns inom EU och hjälpa de flyktingar som kommer hit.

SKRIBENTEN

Rasmus Ling (MP), riksdagsledamot och migrationspolitisk talesperson.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan