AnnonsIca Malmborgs

Genuint skånskt mathantverk från hav till bord

Fisk är ett gott och nyttigt livsmedel som är bra att äta två till tre gånger i veckan. Men det gäller att välja miljömärkt fisk från ett hållbart fiske som inte utarmar haven. På ICA Malmborgs säljs inga rödlistade fiskar i de manuella diskarna och samtliga produkter kommer från trygga leverantörer. Fiskdiskens nyaste lokala hjälte är Fiskrökeriet på Ättekulla.

Åsa Nilsson, fiskansvarig på ICA Malmborgs Clemenstorget i Lund.

Läs mer om Malmborgs arbete med hållbar fisk här

Fiskrökeriet på Ättekulla har levererat rökt lax och makrill, gravad lax, laxnuggets och olika kalla såser till ICA Malmborgsbutikerna i Malmö och Lund sedan årsskiftet.

– Fiskrökeriet på Ättekulla är en skånsk leverantör som finns nära butikerna och som värnar om miljön, säger Åsa Nilsson som är fiskansvarig på ICA Malmborgs Clemenstorget i Lund. Därför passar deras produkter så bra i ICA Malmborgs sortiment. Deras milt rökta fiskar är dessutom smakrika med en len avrundning, och fiskköttet är fint och saftigt.

Äkta mathantverk är vår grej och det som gör oss unika

Kärlek från havet

På Fiskrökeriet på Ättekulla söder om Helsingborg börjar dagen tidigt. Christer Johansson som äger och driver företaget sedan 2013 börjar elda i de fyra ugnarna, eller rökorna, redan klockan fyra på morgonen för att hinna med att röka två omgångar. Varje rök kan ta 150 kg fisk.

– Nu börjar högsäsongen med påsk, studentskivor och sommargäster, förklarar Christer Johansson som tidigare varit yrkesfiskare med hemmahamn i Råå. Vi gör allt för hand från grunden på gammeldags vis. Det enda som är modernt är våra miljövänliga förpackningar och den förnybara elen som vi använder. Äkta mathantverk är vår grej och det som gör oss unika.

Läs mer om Malmborgs arbete med hållbar fisk här

Vi använder endast färsk fisk från Norge och Nordatlanten, säger Christer Johansson.

Rökning på gammeldags vis

Enligt traditionell metod torrsaltas all fisk för hand innan varsam rökning med alspån i vedeldade ugnar för att uppnå bästa möjliga smak och kvalitet. Vissa recept kräver kryddor som tillsätts innan rökningen. På så sätt bevaras fiskens naturliga aromer samtidigt som kryddorna får tid att dras in i köttet. Resultatet är en svårslagen smaksensation.

– Vi använder endast färsk fisk från Norge och Nordatlanten, säger Christer Johansson. Dessutom är verksamheten ASC och MSC certifierade vilket betyder att vi arbetar enligt metoder som främjar odlings- och fiskemetoder som bidrar till ett levande hav.

Vi känner oss otroligt stolta över att ICA Malmborgs har börjat sälja våra produkter

Christer Johansson har tidigare varit yrkesfiskare med hemmahamn i Råå.

Spännande smaker från havets skafferi

Christer Johansson har lång yrkeserfarenhet av allt som har med fisk och fiske att göra. Passionen väcktes redan när han som sexåring cyklade ner till havet för att meta och stannade till i hamnen för att titta på när yrkesfiskarna lastade av sina båtar. Några år senare började han röka sill hemma i trädgården som han sedan sålde till vänner och bekanta. Genom åren har han utvecklat och förfinat recept och metoder.

– Vi känner oss otroligt stolta över att ICA Malmborgs har börjat sälja våra produkter, säger Christer Johansson. Deras butiker skiljer sig från många andra eftersom personalen som arbetar i de manuella fiskdiskarna har lång erfarenhet och verkligen förstår sig på fisk.

Nyrökt färsk lax med potatis och säsongens grönsaker blir snabbt till en enkel festmåltid

Läs mer om Malmborgs arbete med hållbar fisk här

Rökt sjömat är något av det bästa som finns i matväg menar Christer Johansson.

– Nyrökt färsk lax med potatis och säsongens grönsaker blir snabbt till en enkel festmåltid som de flesta tycker om. Eller varför inte ta med våra marinerade laxnuggets till stranden att avnjuta tillsammans med goda vänner och något kallt att dricka.

Recept:

PAJ MED VARMRÖKT LAX

Receptet kommer från Receptfavoriter.se och är skapat av kocken Henrik Mattsson.

6 portioner, 1 paj

Förberedelse: 30 min

Tillagning: 30 min

Serveringsförslag

Pajen passar till det mesta både till vardagslunch, lunchlåda eller vardagsmiddag; buffé, picknick, midsommar, påsk och kräftskiva.

Pajen är god med klyftor av lime eller citron till samt lite sallad av babyspenat eller annan sallad på påse samt några delade cocktailtomater till. Andra förslag är tomatsallad och grönsallad.

Vill du ha en sås till pajen så kan du laga en enkel yoghurtsås med dill, mango chutney, ingefära eller sweet chili till eller annan sås.

Varianter

Byt varmrökt lax mot annan lax eller öring som tärnad färsk lax, kallrökt lax eller gravad lax.

Eller byt mot annan varmrökt fisk som böckling, makrill eller flundra.

Tillsätt någon deciliter hackade räkor eller kräftstjärtar.

Ta i mer grönsaker som kokt hackad broccoli, blomkål, majs, tärnad fräst paprika, zucchini eller aubergine. Hackad bladspenat; salladslök, fräst grönkål; strimlad kokt sparris. Räkna 75-100 gram och blanda med laxen som fyllning i pajskalet.

Chili kan uteslutas. Gott i är även något kryddmått paprikapulver eller någon matsked ajvar.

Ingredienser

Pajdeg:

100 gram smör

5 msk vatten

3 dl vetemjöl

0,5 tsk salt

Fyllning:

150 gram varmrökt lax

2 dl grädde

4 ägg

2 msk fryst eller färsk hackad gräslök

2 msk fryst eller färsk hackad dill

150 gram riven Västerbottenost

1 krm chiliflakes

1/2 tsk salt

1/2 tsk vitpeppar

Tillagning

Pajdeg: Tärna kallt eller mjukt smör och lägg i en bunke. Tillsätt mjöl och vatten samt salt och knåda hastigt ihop till en deg. Slå in i plastfolie och låt vila i 20 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader.

Fyllning: Blanda ägg, riven Västerbotten, hackad dill och gräslök, salt, vitpeppar, chiliflakes och grädde i en bunke.

Dela och plocka sönder den varmrökta laxen i bitar och vänd i äggsmeten.

Knåda ihop pajdegen hastigt så att den går att kavla ut med lite mjöl till en rundel som täcker pajformen. Klä pajformen (ca 24-26 cm i diameter) med degen i botten och längs kanterna. Du kan också trycka ut degen i formen med händerna. Stick hål lite här och där i botten av degen med en gaffel.

Förgrädda pajskalet i 8-10 minuter i mitten av ugnen. Täck eventuellt över med lite folie mot slutet så inte kanterna bränns.

Ta ut pajskalet och häll i fyllningen.

Sätt in pajen i mitten av ugnen och grädda i totalt ca 25 minuter. Sänk till 175 grader efter 5 minuter. Börjar det bli bränt på kanterna så täck över med lite folie eller smörpapper.

Förbered tillbehör som sallad och sås.

Ta ut pajen och låt den svalna 5 minuter innan servering.

När den svalnat helt kan du förvara den övertäckt i kylen. Den kan serveras kall eller värmas till servering.

Garnera gärna med hackad färsk dill och gräslök vid servering.

Gott med valfria tillbehör eller med grönsallad, tomater och klyfta av lime. En kall sås är också gott till.

Lär mer om vad som händer i påsk på Malmborgsbutikerna här

Paj med varmrökt lax. Foto: receptfavoriter.se

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan