Annons

Annons

Annons

Annons

Du lyssnar på Sydsvenskan

Podd: Varför har vi slutat aprilskämta?

En gång i tiden planerade nyhetsredaktionerna aprilskämt i veckor. På skolor och arbetsplatser lurade folk skjortan av varandra. Så är det inte längre. Varför?

Inbäddat innehåll

”Du lyssnar på Sydsvenskan” är en nyhetspodd om det mest spännande och viktiga som händer just nu. Du kan lyssna i spelaren ovanför, eller där du lyssnar på dina poddar.

Annons

2006 anlitade Sydsvenskan skådespelaren Göte Fyhring för årets aprilskämt. Det lånades in kläder från Malmö stadsteater så att Fyhring skulle se ut som dåvarande påven Benedictus XVI. Den fejkade påven vandrade omkring på Malmös gator och väckte sådan uppståndelse att andra tidningar fick nys om påvebesöket och skickade ut personal för att jaga påven.

Annons

Exemplen på påkostade och välplanerade aprilskämt är otaliga. Länge var aprilskämten prestigeprojekt på tidningar och tv-kanaler. Det lades ner stora resurser på att tänka ut fyndiga skämt som skulle lura läsarna och tittarna.

Idag är aprilskämten ovanliga. Många tidningar har helt slutat med dem. Inte ens människor emellan är det särskilt vanligt att man blåser varandra på första april.

Håller aprilskämtet på att dö ut? Och i så fall varför? Lyssna på det senaste avsnittet av ”Du lyssnar på Sydsvenskan”.

Annons

Annons

Till toppen av sidan